Wagner, Verdi: 200 Χρόνια, Έκθεση

Wagner, Verdi: 200 Χρόνια, Έκθεση

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00, είσοδος 5€.

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση των δύο σπουδαίων συνθετών το Τελλόγλειο Ίδρυμα οργανώνει έκθεση που παρουσιάζει το έργο και την προσωπικότητά τους στο ευρύτερο κοινό με στοιχεία που δίνει η παρουσίαση του έργου τους στην Ελλάδα. Κοστούμια, μακέτες ζωγραφισμένες αλλά και τρισδιάστατες, χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις και παρτιτούρες θα βρίσκονται στο μουσείο για να μεταφέρουν στους επισκέπτες τη μαγεία του λυρικού δράματος.

Η έκθεση αυτή στηρίζεται αποκλειστικά σε τεκμήρια που προέρχονται από ελληνικές πηγές, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, τη Μουσική Συλλογή του Κωνσταντίνου Π. Καράμπελα – Σγούρδα, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καθώς και υλικό από ιδιώτες συλλέκτες και Έλληνες δημιουργούς. Το σημαντικότερο τμήμα του υλικού, κοστούμια όπερας και μακέτες σκηνικών προέρχεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Πρόκειται για έναν άγνωστο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτέλεσμα πολλών δημιουργικών δυνάμεων, ένα ελληνικό κομμάτι προσφοράς στον τομέα της όπερας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το 1958 έως σήμερα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τις δημιουργίες πολλών από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους και ενδυματολόγους, όπως είναι ο Α. Φωκάς, ο Γ. Πάτσας, ο Ν. Πετρόπουλος, ο Γ. Μετζικώφ, η Ι. Μανωλεδάκη, o Γ. Κόκκος και άλλοι.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέχρι και σκηνοθετημένη παρουσίαση της Τραβιάτα του Νίκου Πετρόπουλου, με έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα από την οικία του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου. Η ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης άλλωστε, 11 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε και η αδερφή της Ιδρύτριας του Τελλογλείου, η κ. Αιμιλία Ζέρβα, ήταν και τα γενέθλια της Αλίκης Τέλλογλου!

Εγκαίνια έκθεσης:
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 στις 20:00
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δε.- Τρ.- Πε.- Πα.: 09:00 – 14:00, Τετ.: 09:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00, Σαβ.- Κυρ.: 10:00 – 18:00.

«Διαλέξεις και Gala Wagner-Verdi»:
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., είσοδος ελεύθερη.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδήλωσης:

Ομιλία με θέμα «Wagner και Verdi: Ατενίζοντας δύο γίγαντες». Ομιλητής: Κυριάκος Π. Λουκάκος, δικηγόρος – διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ειδικός επιστήμων στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής του «Συνήγορου του Πολίτη», κριτικός μουσικής και εξωτερικός συνεργάτης του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κριτικός μουσικής της εφημερίδας ΑΥΓΗ και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Ομιλία με θέμα «Impressions from attending many seasons of the Bayreuth Festival». Ομιλητής: Γιάννης Αμαραντίδης, αρχιτέκτονας, βιολονίστας, διευθυντής ορχήστρας και χορωδίας, στενός συνεργάτης και φοιτητής του πρωτοπόρου Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright και προσωπικός φίλος της οικογενείας Wagner. Η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.

Ομιλία με θέμα «Άγνωστα χειρόγραφα και σπάνια αντικείμενα της ύστερης δημιουργικής περιόδου των Wagner και Verdi στο Τελλόγλειο». Ομιλητής: Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, κριτικός μουσικής, μουσικολόγος, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, σύνθεσης και πιάνου, πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman και του Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα. Ειδικεύεται στη μελέτη των μουσικών χειρογράφων του 18ου και 19ου αιώνα.

Συναυλία:

Α΄ ΜΕΡΟΣ

– Giuseppe Verdi (1813-1901): Sinfonia από την όπερα Nabucco (διασκευή του Σπύρου Ρέγγη), “A-Tiro” Trombone Quartet, Σπύρος Ρέγγης, Χρήστος Γιάκκας, Γιάννης Γουλουμής και Αλέξιος Αρταβάνης, τρομπόνια.
– Richard Wagner (1813-1883): Εμβατήριο από την όπερα Tannhäuser (διασκευή του Jean Douay), Χορωδιακό των Προσκυνητών από την όπερα Tannhäuser (διασκευή του Sonny Ausman), “A-Tiro” Trombone Quartet.

– Giuseppe Verdi: Sinfonia από την όπερα Luisa Miller (μεταγραφή του Michele Mangani), Σπύρος Λευθεριώτης, κλαρινέτο, Σωτήρης Λουίζος, πιάνο.

– Richard Wagner: Ein Albumblatt, WWV 94, Βασίλης Ναθαναήλ, πιάνο.

– Giuseppe Verdi: Πρελούδιο από την όπερα I Due Foscari (μεταγραφή του Michele Mangani), Σπύρος Λευθεριώτης, κλαρινέτο, Σωτήρης Λουίζος, πιάνο.

– Giuseppe Verdi: «Ecco l’orrido campo», άρια της Amelia από τη δεύτερη πράξη της όπερας Un Ballo in Maschera, (Ένας Χορός Μεταμφιεσμένων), Κατερίνα Οικονόμου, σοπράνο, Ιωάννα Σιοπούδη, πιάνο

– Richard Wagner: Polka, WWV 84, Βασίλης Ναθαναήλ, πιάνο

– Joachim Raff (1822-1882): Duo σε θέματα από τον Lohengrin, Op. 63, αρ. 3, Κωνσταντίνος Λεοντάρης, βιολί, Σωτήρης Λουίζος, πιάνο.

Β΄ΜΕΡΟΣ

– Richard Wagner: Eine Sonate in das Album von Frau M. W., WWV 85 (1853), Σωτήρης Λουίζος, πιάνο.

– Franz Liszt (1811-1886): Paraphrase de Concert, Miserere du Trovatore de Verdi, S. 433, Mark Viner, πιάνο.

– Giuseppe Verdi: «Tacea la note placida», άρια της Leonora, από την πρώτη πράξη της όπερας Il Trovatore, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, σοπράνο, Σωτήρης Λουίζος, πιάνο.

– Richard Wagner: Albumblatt für E.B. Kietz, WWV 64, Αλέξανδρος Βελώνης, πιάνο.

– Richard Wagner: Μπαλάντα της Senta, από τη δεύτερη πράξη της όπερας Der fliegende Hοlländer,WWV 63 (Ο Ιπτάμενος Ολλανδός), Κατερίνα Οικονόμου, σοπράνο, Ιωάννα Σιοπούδη, πιάνο.

– Charles-Valentin Alkan (1813-1888): Premier Recueil de Chants, Οp.38, no.6, Barcarolle, Mark Viner, πιάνο.

– Carl Tausig (1841-1871): Der Ritt der Walküren (Ο Καλπασμός των Βαλκυριών), Mark Viner, πιάνο.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 991610, www.teloglion.gr.

Close