Η Αγάπη Αλλιώς - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η Αγάπη Αλλιώς – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Διαφορετικές εκδηλώσεις με θέμα την κακοποίηση της γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, στις 20:30, είσοδος ελεύθερη.

Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα κακοποίησης. Ο μόνος τρόπος για να αποκλείσουμε τη βία από τις επόμενες γενιές, είναι να τη σταματήσουμε σήμερα, ενημερώνοντας σωστά το κοινό!

«Η Φρίντα Ξύστρου στο Δέντρο της Ζωής” επιλέγει να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με έναν διαφορετικό τρόπο διοργανώνοντας σε συνεργασία με την “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014”, την ψυχοδραματική αναπαράσταση “Η Αγάπη Αλλιώς”.

Δήμος Θέρμης:

Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.

Τριήμερο δράσεων ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Μια πρωτοβουλία γυναικών του Δήμου Θέρμης να δημοσιοποιήσουν το σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, να απευθυνθούν στην κοινωνία για να αντιδράσουν στη βία κατά των γυναικών και των αδύναμων μελών της οικογένειας ευρύτερα, και να ενημερώσουν τις γυναίκες για τις διεξόδους που προσφέρονται, ώστε να προστατεύσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους ως γυναίκες και μητέρες.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν:
1. Συμμετοχή των γυναικών σε ενός τετάρτου σιωπή, ώστε συμβολικά να παρακινήσουν τις γυναίκες που πλήττονται να σπάσουν τη σιωπή τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία.
2. Ενημέρωση των κατοίκων και μοίρασμα της λευκής κορδέλας στους άνδρες, που συμβολίζει την εναντίωση τους στη βία και την προσωπική τους στάση.

3. Εκδήλωση στο Π.Κ.Θ με ομιλίες ειδικών και προβολή ταινίας.
Καραολή -Δημητρίου & Καπετάν Χάψα, τηλ: 2310463423, www.culthermi.gr

Τοπική Κοινότητα Σουρωτής:
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα πολιτισμού Σουρωτής, στις 19:00

«20 χρόνια χωρίς…Μελίνα», Προβολή ντοκιμαντέρ για την Μελίνα – «Η γυναίκα στην τέχνη» – ομιλία: με την εκπαιδευτικό Μαρία Παυλίδου

Τοπική Κοινότητα Νέας Ραιδεστού:
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, στο Κέντρο Πολιτισμού Ν. Ραιδεστού, στις 19:00

-Ομιλία από την εκπαιδευτικό κα. Κόϊου Ευθυμία
-Απαγγελία ποιήματος από την εκπαιδευτικό κα Γαβρά-Τσίμπου Βεργούλα
της ποιήτριας Αγγελικής-Συρρή-Στεφανίδου από τη συλλογή «ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΙ ΙΙ»
-Μουσικές Μελωδίες στο πιάνο από την κα Μεταξά Ελευθερία

Θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς……
Πολυτεχνείου 18 57001 Νέα Ραιδεστός, τηλ: 2310 465607, [email protected]

imeragynaikas2

Ιστορικά:


Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Πηγή εδώ
Διαβάστε επίσης

Λογοτεχνική Σκηνή 2013

Λογοτεχνική Σκηνή 2013

Στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς, από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, στις 19:30, είσοδος ελεύθερη.

Close