Ι have a dream

Ι have a dream

Ομαδική έκθεση, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

από 29 Μαρτίου έως 31 Μαίου 2013, εισιτήρια 3€, 1,5€ φοιτητικό-μαθητικό, 1€ ομαδικά. Ισχύουν ατέλειες.

“Ι HAVE A DREAM” (Έχω ένα όνειρο), ήταν η βασική πρόταση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ουάσιγκτον το 1963, η οποία έμελε να εξελιχθεί σε συνώνυμο της επιδίωξης αλλαγών, σε σύνθημα που ξεσήκωσε τους ακτιβιστές τον Μάη του ’68 και έδωσε ελπίδες για την απήχηση της δράσης των πολιτών που «απαιτούσαν το αδύνατο». Αυτόν τον τίτλο έχει και η νέα διεθνής video art έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1 (λιμάνι Θεσσαλονίκης), από τις 29 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2013, σε επιμέλεια της Agnieszka Rayzacher (εγκαίνια: Παρασκευή 29 Μαρτίου, 20:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00- 21:00)
Μέσα από τη δουλειά των Stefan Constantinescu, Christoph Draeger, Regina José Galindo, Tomasz Kozak, Zuzanna Janin, NUG, Adrian Paci, Société Réaliste, Reynold Reynolds, Józef Robakowski και Alicja Żebrowska ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιστραφεί γύρω από το θέμα της εξέγερσης και των δεσμών της με την πραγματικότητα, με σαφή, αλλά όχι ρητή αναφορά στην ομολογουμένως πολυχρησιμοποιημένη λέξη «επανάσταση».

Η ΕΚΘΕΣΗ – ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
«Αντ’ αυτού, θα ήθελα να διερευνήσω την αέναη αναζήτηση της αλλαγής», αναφέρει για την έκθεση η επιμελήτρια Agnieszka Rayzacher, «αυτήν που ο Ηράκλειτος θεωρούσε το σπουδαιότερο στοιχείο του κόσμου, την κινητήριο δύναμη και το καύσιμο της ζωής Η έκθεση I HAVE A DREAM υλοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, το 2011, με τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο να διαμαρτύρονται ενάντια στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, αλλά και ενάντια στις εξευτελιστικές οικονομικές συνθήκες. Στα βίντεό τους, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επικαλούνται εκείνες τις περιπτώσεις όπου το παλιό κατεστημένο ή και η ιδεολογία έχουν πια ξοφλήσει. Πολλά από τα φιλμ και τα βίντεο που προβάλλονται έγιναν πριν από το 2011 – αν και δεν είναι η χρονολογία που έχει σημασία, αλλά η πρόθεση ή καλύτερα η απαράμιλλη διαίσθηση των καλλιτεχνών που παρατηρούν την πραγματικότητα και συγχρόνως οπτικοποιούν στη δουλειά τους την αίσθηση της επικείμενης αλλαγής. Από πού προέρχεται αυτή η ενέργεια και η φωτιά; Από τους φουτουριστές στους ντανταϊστές, την πρωτοπορία και το Fluxus και σε άλλους ουτοπιστές του 20ού αιώνα, το σημαντικότερο θέμα ήταν η αίσθηση της κρίσης που ώθησε στη ρήξη με το παλιό κατεστημένο και στο όραμα ενός νέου. Μια κρίσιμη χρονική στιγμή φέρει ένα φορτίο ενέργειας, προκειμένου να πυροδοτήσει θεωρίες και κινήματα. Ήδη γνωρίζουμε ότι η σημερινή κρίση έχει απελευθερώσει την ενέργεια της αλλαγής.
Ο πολιτισμός που σχετίζεται με νέες μορφές αναπαράστασης, με νέους δρόμους επικοινωνίας και με την οικοδόμηση της κοινότητας, παρέχει στη ζωή μας μια αίσθηση του σύγχρονου. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση I HAVE A DREAM προσεγγίζουν τα θέματά τους με διαφορετική οπτική, πέρα από τη συμβατική αντίληψη και απεικόνιση του κόσμου. Ανοίγουν νέες προοπτικές, ωθούν νέα ζητήματα να ανακύψουν και αξιοποιούν εναλλακτικές μορφές έκφρασης, χωρίς να περιορίζουν παράλληλα την αντίληψη της πραγματικότητας απλώς στην πολιτική ορθότητα».

Ο Θοδωρής Μάρκογλου και η Αρετή Λεοπούλου, ιστορικοί τέχνης και συντονιστές από πλευράς ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ, χαρακτηρίζουν τη βίντεο τέχνη (video art) ως «μια τέχνη που μπορεί να μιλήσει στη γλώσσα που κατανοεί το μεγαλύτερο τμήμα του κόσμου. Μια τέχνη που ευνοείται από την εξοικείωσή μας με την οθόνη, με την παρακολούθηση διαδοχικών εικόνων που αρθρώνουν λόγο με ποικίλους τρόπους, τεχνικές, μεθόδους προσέγγισης της πραγματικότητας. Καταγραφικά, υφολογικά, ιδεολογικά, αλληγορικά, είτε αφηγηματικά είτε όχι.»
Και συνεχίζουν αυτή την μικρή αλλά ουσιαστική αναδρομή «Από τη δεκαετία του ‘60 (1965 η κυκλοφορία από τη Sony της πρώτης φορητής αναλογικής κάμερας, της Portapak) η video art έγινε το νέο μέσο πειραματισμού των εικαστικών καλλιτεχνών. Η αρχική ανάμειξη του βίντεο με εγκαταστάσεις, performances και γενικότερα με τα πρωτοποριακά μέσα της εποχής, έδωσε γρήγορα τη θέση της στην αυτονομία του μέσου με τις βιντεοπροβολές να φιλοξενούνται όλο και περισσότερο σε μουσεία και γκαλερί, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Κάποια από τα θέματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να ιντριγκάρουν τους καλλιτέχνες της video art είναι η συνάφεια (ή όχι) του μέσου με την τηλεόραση, το φιλμ και τις κάμερες ασφαλείας, η πρόκληση και ο πειραματισμός γύρω από τη γραμμική αφήγηση και τη διαχείριση του χρόνου γενικότερα, η ανάμειξη των θεατών στην υφή και στην ουσία του έργου, και η παραγωγή βίντεο έργων χωρίς συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση (π.χ. ψευδο-ντοκιμαντέρ). Από το 1997, που κυκλοφορεί στην Αμερική και αργότερα στην Ευρώπη η πρώτη ψηφιακή κάμερα, αναμφίβολα αλλάζει μαζί με το μέσο και το περιεχόμενό του. Η διάδοση της ψηφιακής εικόνας διευκολύνει πλέον την καταγραφή και τη μετέπειτα επεξεργασία του βίντεο και το κάνει ακόμη πιο δημοφιλές».
Παράλληλα σχολιάζουν τον τίτλο της έκθεσης, «μέσα σε ένα φάσμα τριών δεκαετιών, με τίτλο-άξονα, για μια ακόμη φορά, μια φορτισμένη πολιτικά και γνώριμη φράση (αυτή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), προκύπτει ξανά το ερώτημα: πόσα έχουν αλλάξει ουσιαστικά στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες; Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν διακρίνουμε τα παλιότερα όνειρα της ανθρωπότητας και –κατ’επέκταση– μπορούμε συγκριτικά να αναρωτηθούμε για τα όνειρα και τις ελπίδες του σύγχρονου κόσμου. Με βεβαιότητα διαπιστώνουμε ότι κάθε εποχή και κάθε κοινωνία έχει τα δικά της όνειρα. Για τις υπόλοιπες «βεβαιότητες» τα έργα κρύβουν τις δικές τους απαντήσεις».

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην έκθεση I HAVE A DREAM, από τους συντονιστές της έκθεσης από πλευράς ΚΜΣΤ/ΚΣΤΘ, Αρετή Λεοπούλου & Θοδωρή Μάρκογλου, τις Κυριακές 7 Απριλίου, 21 Απριλίου, 12 Μαΐου & 26 Μαΐου στις 12:00.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο.

Διάρκεια έκθεσης: 29.03-31.05.2013

Εισιτήρια: 3 ευρώ ολόκληρο, 1,5, ευρώ φοιτητικό-μαθητικό, 1 ευρώ ομαδικά. Ισχύουν ατέλειες.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης , Αποθήκη Β1, Λιμάνι – Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-21:00
Διαβάστε επίσης

Τέχνη και ψυχανάλυση, σεμινάρια

Τέχνη και ψυχανάλυση, σεμινάρια

Τα βασικά πράγματα της ζωής έχουν ένα κοινό στοιχείο: Όταν διψώ, κανένας άλλος δεν μπορεί να πιει νερό για μένα, όταν νυστάζω, κανένας άλλος δεν μπορεί να κοιμηθεί για μένα.

Close