Μια χαραμάδα γεμάτη βιβλία - Νεκτάριος Λαμπρόπουλος

Μια χαραμάδα γεμάτη βιβλία – Νεκτάριος Λαμπρόπουλος

Οι εκδόσεις ΧΑΡΑΜΑδΑ δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2005 στην Πάτρα από το Nεκτάριο Λαμπρόπουλο. Ο Νεκτάριος Λαμπρόπουλος αγαπά τα βιβλία με πάθος. Ίδρυσε το 2005 και έκτοτε διευθύνει τις εκδόσεις «Χαραμάδα», που ειδικεύονται στη λογοτεχνία και την ποίηση, υποστηρίζοντας τις φωνές νέων δημιουργών. Μιλήσαμε μαζί του λίγο πριν έρθει στην Έκθεση Βιβλίου για βιβλία, διαχρονικότητα και τους περισπασμούς των social media.

Τα αντικείμενα στα οποία κινείται ο εκδοτικός οίκος είναι η ποίηση, η πεζογραφία, τα δοκίμια-μελέτες, τα κόμικ, τα λευκώματα-φώτογραφικά άλμπουμ, περιοδικές εκδόσεις τέχνης αλλά και παράλληλα η διοργάνωση εκθέσεων εικαστικών έργων αλλά και παρουσίαση μουσικής ή και άλλων σύγχρονων μορφών τέχνης.

Νεκτάριε πώς και ποτε ξεκίνησες την Χαραμάδα; Γιατί την ονόμασες έτσι;

Ξεκίνησα τη Χαραμάδα το 2015. Ουσιαστικά ήταν μία ανάγκη να μοιραστώ τα βιβλία που αγαπούσα αλλά και τα βιβλία που ανακάλυπτα. Το όνομα στην πραγματικότητα ήρθε τυχαία αλλά μου άρεσε ο συμβολισμός. Η χαραμάδα είναι αυτή που αφήνει το φως να περάσει.

Την εποχή του ίντερνετ, του smartphone και του tablet πού ακριβώς χωράει ένα βιβλίο στη ζωή μας;

Όλα τα παραπάνω δεν δρουν αποτρεπτικά στην ανάγνωση. Αντίθετα κάνουν την ανάγνωση καθημερινή δραστηριότητα. Οι περισπασμοί των social media είναι τίποτα μπροστά στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Πώς επιλέγεις ποιες δουλειές θα εκδώσεις, ποια είναι τα κριτήριά σου;

Τα κριτήρια είναι πάντα υποκειμενικά. Κυρίως σημασία έχει να είσαι περήφανος για τα βιβλία που βγάζεις και να χαίρεσαι να τα προτείνεις σε άλλους. Δεν εκδίδω τα βιβλία που πιστεύω ότι θα πουλήσουν, αλλά τα βιβλία που θα ήθελα να πουλήσουν, και φυσικά να διαβαστούν.

Τι κάνει ένα βιβλίο διαχρονικό;

Δεν υπάρχουν συνταγές διαχρονικότητας. Και πάντα αυτό που σήμερα θεωρούμε διαχρονικό, το πιθανότερο είναι πως στην εποχή του αντιμετωπιζόταν διαφορετικά.

Φέτος οι Εκδόσεις Χαραμάδα συναντούν τους αναγνώστες στο παρτάκι που διοργανώνουν την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στο Hemingway Bistrot Bar στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί τους η αμερικανίδα συγγραφέας Rita Bullwinkel από το Σαν Φρανσίσκο, ο Γιάννης Αντάμης, ο Σπύρος Δερβενιώτης, ο Αστέρης Αστεριάδης, αλλά και οι μεταφράστριές Χίλντα Παπαδημητρίου και Μαρία Χρίστου σας περιμένουν για να μιλήσετε για βιβλία, ιδέες, ιστορίες και ήρωες κατεβάζοντας μπόλικα signature cocktails που φέρουν το όνομα του νομπελίστα συγγραφέα Hemingway Daiquiri!

Μετά τις 10:30μμ, Hemingway (Αλ. Σβώλου 19)
Διαβάστε επίσης

Close