Ο έρωτας όπως τον είδε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ο έρωτας όπως τον είδε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ο Μπέργκμαν στη Θεσσαλονίκη

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς όλων των εποχών. Οι σκοτεινές του καταβυθίσεις στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης και των σχέσεων έχουν γράψει ιστορία ενώ έχει δημιουργήσει δική του υποκριτική σχολή.

Η παρουσίαση του έργου του «Σκηνές από έναν γάμο» σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου αποτελεί θεατρικό γεγονός της άνοιξης πόσο μάλλον όταν αυτό ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Θέατρο Σοφούλη. Ο ίδιος ο Αντώνης Λουδάρος θα υποδυθεί τον Γιόχαν ενώ η Παυλίνα Χαρέλα θα ενσαρκώσει τη Μαριάννα, ρόλο που έδωσε στην μούσα του Μπέργκμαν Λιβ Ούλμαν πολλά βραβεία και υποψηφιότητες για την ερμηνεία της.

Στο «Σκηνές από έναν γάμο» παρακολουθούμε ένα φαινομενικά τέλειο ζευγάρι της ανώτερης αστικής τάξης, με στρωμένη ζωή να διαλύεται και να ανασυντίθεται. Ο Μπέργκμαν, ο οποίος έχαιρε της εκτίμησης κριτικών αλλά και συναδέλφων του μεταξύ των οποίων κα ο Γούντι Άλεν, αποδομεί και αναζητά φως μέσα στις συμβάσεις, την απιστία και τη ρουτίνα. Τι μένει όταν φεύγει ο έρωτας;

Ο ίδιος ο Μπέργκμαν βέβαια υπήρξε κατά συρροή άπιστος και έκανε εννιά παιδιά με διαφορετικές γυναίκες, πολλές από τις οποίες υπήρξαν και μούσες του, όπως η Λιβ Ούλμαν που ενσάρκωσε πρώτη τη Μαριάννα στο «Σκηνές από έναν γάμο». Λίγο πριν από τα 40 του, ο Μπέργκμαν συνδέθηκε σοβαρά με μια γυναίκα, αλλά αποφάσισε να ξεκαθαρίσει ότι υπήρχαν όρια στη δική του δέσμευση. “Δεν πρόκειται να σε παντρευτώ”, την πληροφόρησε, “δεν σ’ αγαπώ μ’ αυτόν τον τρόπο. Θέλω απλώς να σε γαμ***”…

Η συγκεκριμένη παραγωγή του Θεάτρου Σοφούλη αναμένεται πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον από το θεατρόφιλο κοινό, σε έναν χώρο που με την κίνηση αυτή δηλώνει βροντερό παρών στα θεατρικά πράγματα της πόλης όχι απλώς ως χώρος φιλοξενίας αλλά ως χώρος δημιουργίας.

Ο έρωτας όπως τον είδε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

*Η παράσταση «Σκηνές από έναν γάμο» του Ingmar Bergman, σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, θα κάνει επίσημη πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Σοφούλη την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 στις 21.00.
Διαβάστε επίσης

Close