Ο Λεωνίδας Καβάκος, στη Βέροια, σε μια μοναδική συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών!

Ο Λεωνίδας Καβάκος, στη Βέροια, σε μια μοναδική συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών!

Οι εμφανίσεις του Λεωνίδα Καβάκου, παγκοσμίως, αποτελούν κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός. Στην Ελλάδα, δίπλα στην προσδοκία, μπαίνει η τονωτική, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, υπερηφάνεια.

Η επιθυμία του Λεωνίδα Καβάκου είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου μουσική σε πόλεις της περιφέρειας. Να προσφέρει στην ίδια τη μουσική. Να φτάσει σε όλους εκείνους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε συμφωνικές συναυλίες, να ευεργετήσει τους λιγότερο ευνοημένους αλλά και να συνδράμει στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με την οποία συνδέεται με παλιούς, βαθείς δεσμούς.

Κατά την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο που σηματοδοτεί την 3η χρονιά του σημαντικού προγράμματος Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά ο τιμημένος με τις σπουδαιότερες διακρίσεις του κόσμου, βιολονίστας και αρχιμουσικός, επισκέπτεται τον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Το ενδιαφέρον των Βεροιωτών, των παλιών και νέων φίλων της συμφωνικής μουσικής, οξυμένο. Γιατί ο διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνας μουσικός, χτίζει ένα μύθο σε κάθε του εμφάνιση. Ως αρχιμουσικός, αλλά και ως σολίστ, δημιουργεί αυτήν τη μυστηριώδη, άρρητη, διαρκώς αμφίδρομη και ειλικρινή επικοινωνία του κοινού αλλά και των μουσικών, μεταξύ τους και με την υψηλή Τέχνη.

Η βραδιά ξεκινά με το κατά γενική ομολογία πιο δημοφιλές Κοντσέρτο για βιολί του Μότσαρτ , το ευρηματικό και «πολύχρωμο» Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.3 σε σολ μείζονα, Κ.216, συνεχίζει με τη μεγαλειώδη Συμφωνία αρ.31 σε ρε μείζονα «του Παρισιού», K. 297 – έργο ταυτόσημο με τη μετάβαση του Μότσαρτ στην ωριμότητα- και ολοκληρώνεται με τη θριαμβευτική αποθέωση της ζωής και της ύπαρξης στην Έβδομη Συμφωνία του Μπετόβεν.

Για μια ακόμα φορά, ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αφιλοκερδώς, παραχωρώντας την αμοιβή του υπέρ των μεγάλων αναγκών της Ορχήστρας, με τα έσοδα των συναυλιών να δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας.

– Με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Στοιχεία εκδήλωσης: Πέμπτη 14.03.2019
21:00
Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας
Γενική είσοδος: 25€
Πληροφορίες 2331078100

Το πρόγραμμα με μια ματιά:

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ AΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791)
1. Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.3 σε σολ μείζονα, Κ.216
2. Συμφωνία αρ.31 σε ρε μείζονα «του Παρισιού», K. 297

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770–1827)
Συμφωνία αρ.7 σε λα μείζονα, έργο 92

Ποιος είναι ο Λεωνίδας Καβάκος:

Ο Λεωνίδας Καβάκος αναγνωρίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο ως βιολιστής και καλλιτέχνης σπάνιας ποιότητας, αναγνωρισμένος για την απίστευτη τεχνική του, τη μαγευτική καλλιτεχνία και την υπέροχη μουσική του αλλά και για την ακεραιότητα του παιχνιδιού του. Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ορχήστρες και τους αγωγούς του κόσμου και είναι ένας συχνός τραγουδιστής στις πρωταρχικές αίθουσες και φεστιβάλ στον κόσμο. Είναι αποκλειστικός καλλιτέχνης με τη Sony Classical.

Οι τρεις σημαντικοί μέντορες στη ζωή του ήταν οι Στέλιος Καφαντάρης, Γιόζεφ Γκίνγκτον και Φέρεντς Ράντος. Μέχρι την ηλικία των 21 ετών, ο Λεωνίδας Καβάκος είχε ήδη κερδίσει τρεις μεγάλους διαγωνισμούς: τον διαγωνισμό Sibelius το 1985 και τους διαγωνισμούς Paganini και Naumburg το 1988. Αυτή η επιτυχία τον οδήγησε να καταγράψει το αρχικό κονσέρτο βιολί Sibelius (1903/4) του έργου αυτού στην ιστορία και το οποίο κέρδισε το βραβείο Gramophone Concerto of the Year το 1991.

Στην εποχή του 2018-19, όπως Artist in Residence με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Λεωνίδας Καβάκος, θα εμφανιστεί τόσο ως σολίστας και μαέστρος, όταν αυτός εκτελεί Μπετόβεν Κοντσέρτο για βιολί και Συμφωνία αρ 7, και θα εκτελέσει επίσης Σοστακόβιτς Κοντσέρτο για βιολί με Mariss Jansons και Berg Συναυλία βιολί με τον Ντάνιελ Χάρντινγκ. Θα εμφανιστεί επίσης ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Βιέννης, το Royal Concertgebouw Orchestra, Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Γαλλίας, του Ισραήλ Φιλαρμονική, το Σαν Φρανσίσκο. Θα κάνει επίσης μια σύντομη περιοδεία στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων ρεσιτάλ και με συναυλίες σε Guangzhou, Hangzhou, Πεκίνο και Σαγκάη.

Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό προφίλ ως ηθοποιός και έχει πραγματοποιήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, τη Συμφωνική του Χιούστον, τη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, την Ορχήστρα του Gürzenich, τη Maggio Musicale Fiorentino, τη Φιλαρμονική Teatro La Fenice, Orchester de la Suisse Romande, και Συμφωνικές Ορχήστρες Δανίας. Αυτή τη σεζόν θα διοργανώσει την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Santa Cecilia, την Ορχήστρα Φεστιβάλ Βουδαπέστης, τη Συμφωνία της Βιέννης, την Ορχήστρα Επιμελητηρίων της Ευρώπης και τη Συναυλία Ντάλας.

Ο Λεωνίδας Καβάκος υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικής εγγραφής με τη Sony Classical τον Ιούνιο του 2018. Αυτό σημαίνει μια ευπρόσδεκτη επιστροφή στην ετικέτα καθώς ο Καβάκος κατέγραψε στο παρελθόν το Concert Mindelssohn Violin Concertos και το Concertos του Violin, που διεξάγει και παίζει με την Camerata Salzburg. Πιο πρόσφατα, ο Καβάκος έγινε μέλος του Yo-Yo Ma και του Emmanuel Axe για μια εξαιρετικά επιτυχημένη καταγραφή του Brahms Trios για την ετικέτα. Το πρώτο solo project του Kavakos με τη Sony είναι το Beethoven Violin Concerto και το Beethoven Septet, το οποίο θα καταγραφεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας αργότερα αυτή τη σεζόν. Αυτό θα ακολουθήσει ένα έργο για την καταγραφή των πλήρων Bach Solo Sonatas και Partitas.

Η εκτεταμένη δισκογραφία του Kavakos περιλαμβάνει επίσης τις Sonatas της Βιολιού του Beethoven με τον Enrico Pace, τον οποίο απέσπασε ο ECHO Klassik ‘Instrumentalist of the Year’. Ακολούθησε το Concerto Brahms Violin με το Gewandhausorchester Leipzig και τον Riccardo Chailly, το Σονάτα Βιολιού του Brahms με τον Yuja Wang και το Virtuoso. Απονεμήθηκε Gramophone καλλιτέχνης της χρονιάς 2014. Έχει καταγραφεί για Decca, BIS και ECM.

Ο Λεωνίδας Καβάκος κέρδισε το διάσημο μουσικό βραβείο Léonie Sonning 2017. Το βραβείο αυτό είναι η υψηλότερη μουσική τιμή της Δανίας και απονέμεται ετησίως σε διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη, μουσικοσυνθέτη, ηθοποιό ή τραγουδιστή. Οι προηγούμενοι νικητές περιλαμβάνουν τον Leonard Bernstein, τον Benjamin Britten, τον Arthur Rubinstein, τον Yehudi Menuhin, τον Dmitri Shostakovich, τον Dietrich Fischer-Dieskau, τον Mstislav Rostropovich, τον Pierre Boulez, τον György Ligeti, τον Alfred Brendel, τον Daniel Barenboim και τον Sir Simon Rattle.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια στην Αθήνα, Καβάκο επιμελείται την ετήσια βιολί και ο θάλαμος-μουσική masterclass στην Αθήνα, η οποία προσελκύει βιολιστές και σύνολα από όλο τον κόσμο και εκφράζει τη βαθιά προσήλωση του στην παράδοση για μουσικών γνώσεων και των παραδόσεων. Μέρος αυτής της παράδοσης είναι η τέχνη του βιολιού και του τόξου, που ο Καβάκος θεωρεί ως μεγάλο μυστήριο και μέχρι σήμερα ένα μυστικό που δεν έχει αποκαλυφθεί.

Παίζει το βιολί «Willemotte» Stradivarius του 1734 και κατέχει σύγχρονα βιολιά από τους F. Leonhard, SP Greiner, E. Haahti και D. Bagué.
Ο Λεωνίδας Καβάκος, στη Βέροια, σε μια μοναδική συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών!
Διαβάστε επίσης

Close