Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης για το μήνα Σεπτέμβρη

Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης για το μήνα Σεπτέμβρη

Το γεγονός ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα έξοδά σου πρέπει να είναι περιορισμένα, δεν αποτελεί πρόβλημα για τη διασκέδασή σου. Υπάρχουν πάντα στην πόλη μας πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και διάφορες άλλες δράσεις, που μπορείς να απολαύσεις χωρίς κόστος.

Σε αυτό το κείμενο, συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις χωρίς οικονομικό αντίτιμο που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, για να επιλέξεις αυτές που σου αρέσουν περισσότερο.

Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης για το μήνα Σεπτέμβρη

 

Αφιέρωμα για τα 97 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής: Αναπαράσταση της άφιξης προσφύγων στην παραλία Νέας Κρήνης (01/09/2019)

Αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα μετά το διωγμό τους από τα Πάτρια Εδάφη θα γίνει στην Παραλία Νέας Κρήνης την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ . Μια εκδήλωσης μνήμη για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή που αποτελεί όπως κάθε χρόνο, πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «η Αγία Παρασκευή».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο – αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής παράστασης με τίτλο «Σμύρνη», θα γίνει και η αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα.

Cinema Paradiso: Δωρεάν προβολή στην Πλατεία Αριστοτέλους (04/09/2019)

Από 29 Iουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κλασικές ταινίες από όλη την ΕΕ προβάλλονται δωρεάν σε ένα ευρύ φάσμα χώρων σε 13 χώρες της ΕΕ — από μικρές πόλεις έως πρωτεύουσες — για την ανάδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της ευρύτερης αποκατάστασης και ψηφιοποίησης ταινιών κινηματογραφικής κληρονομιάς, η σειρά εκδηλώσεων «Σεζόν κλασικών ταινιών» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA».
Το Σινεμά ο Παράδεισος είναι ιταλική ταινία του 1988 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζουζέπε Τορνατόρε. Αφηγείται τη ζωή σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας, τη δεκαετία του ’80, όπου ο νεαρός Τότο γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, τον μηχανικό προβολής του τοπικού σινεμά. Μέσα από τη φιλία τους, ο Τότο αποκτά ένα πατέρα που ποτέ δεν είχε, ενώ μαγεύεται από το σινεμά και τις ταινίες. Παράλληλα, βλέπουμε πώς ο κινηματογράφος επηρεάζει τους κατοίκους του χωριού, ενώνοντάς τους μέσα από την αγάπη τους για τις ταινίες. Καθώς μεγαλώνει ο Τότο, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να αποχαιρετήσει τους γνωστούς του για να αναζητήσει την τύχη του στην πόλη. Ύστερα από 30 χρόνια, ο Τότο ενημερώνεται για τον θάνατο του Αλφρέντο και επιστρέφει στο χωριό του για την κηδεία… Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή του σεναριογράφου/σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε.
Η εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν», στη Θεσσαλονίκη!

Συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, ξεκίνησαν τέσσερις φωτογράφοι , επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, οι οποίοι ένωσαν τις φωτογραφίες τους από πέντε τόπους στους οποίους βρίσκονται τα πρώτα λεπροκομεία στην Ελλάδα.
Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης για το μήνα ΣεπτέμβρηΟι φωτογράφοι ταξίδεψαν στο πρώτο λεπροκομείο της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται στη Χίο, άλλοτε σε ερείπια όπως στη Σάμο και τη Λέρο, σε ιστορικά μνημεία όπως στη Σπιναλόγκα και άλλοτε σε κατοικήσιμα από ανθρώπους που μας έμαθαν τι σημαίνει υπομονή και δύναμη , όπως το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» στην Αθήνα.
Τα κτίρια αυτά -ιστορικά μνημεία- πέρασαν στην ιστορία… γεμάτα μνήμες, πόνο, όνειρα και ελπίδα για ζωή από ανθρώπους που στιγματίστηκαν σκληρά και απομονώθηκαν από την κοινωνία.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 50 φωτογραφίες που θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες, φωτογραφικά, σε μια άλλη εποχή.
• Χώρος έκθεσης: Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
• Εγκαίνια έκθεσης: 13 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.30
• Εκδήλωση με θέμα: «Λέπρα: η νόσος των ζωντανών-νεκρών»,
14 Σεπτεμβρίου 2019 , ώρα 12.00
• 16-20 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 10.00-17.00

Ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό στους τόπους που πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14 Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη

Fragrances: Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα το «άρωμα» (12/09 – 22/09/2019)

Ο Σύλλογος των αποφοίτων και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης «Nouvelle Amicale» σας προτείνει ένα ταξίδι στον κόσμο των αρωμάτων, με επίκεντρο τη Γαλλία. “FRAGRANCES” είναι ο τίτλος της έκθεσης και θα διεξαχθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Allatini – Dassault, από 12 – 22 Σεπτεμβρίου 2019, μέσα σε μια ιδιαίτερα «αρωματισμένη» ατμόσφαιρα.
Τα αρώματα έχουν συνδεθεί στενά με τη γαλλική κουλτούρα και στόχος της έκθεσης είναι να προβάλει και να αναδείξει αυτή τη σχέση, μέσα από ιδιωτικές συλλογές φιαλιδίων, παλαιές συλλεκτικές αφίσες, οπτικοακουστικό υλικό και παρεμβάσεις ειδικών. Το μεγαλύτερο μέρος των συλλεκτικών φιαλιδίων της έκθεσης ανήκουν στην προσωπική συλλογή της δικηγόρου και φανατικής συλλέκτριας αρωμάτων Ζωής Κουμπή, η οποία θα είναι εκεί για να σας μεταδώσει τον ενθουσιασμό της για την τόσο όμορφη αυτή ενασχόληση. Η συλλογή συμπληρώνεται με τις ξεχωριστές επιλογές που προσέφεραν οι φίλοι του συλλόγου Χριστίνα και Χάρης Δάρδας, Λένα Κοκκαλά, Ντάνης Λαδόπουλος και Λένα Χαϊτογλου. Ο κ. Χριστόδουλος Χατζημαυρουδής, χημικός, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην αρωματοποιία και ιδιοκτήτης του καταστήματος Stemma, το οποίο διαθέτει αρώματα περιορισμένης παραγωγής, θα εγκαταστήσει στο χώρο της έκθεσης ένα ιδιαίτερο perfume bar με σπάνια αρώματα και την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιήσει μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των αρωμάτων. Ο επισκέπτης, θα έχει ακόμα την ευκαιρία να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό για την παραγωγή αρωμάτων στην πόλη Grasse της νότιας Γαλλίας, που εδώ και δύο αιώνες θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα της αρωματοποιίας Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα φιλοξενηθούν επίσης οι ευφάνταστες εξαιρετικές φωτογραφίες του κ. Κωνσταντίνου Κουκούτση, με θέμα «το άρωμα».
Με τη σκέψη ότι το κάθε άρωμα αποκτά μοναδικότητα πάνω στο δέρμα του καθενός μας και σφραγίζει την παρουσία μας στο χώρο, ακόμα και μετά την αποχώρησή μας, οι διοργανωτές ζητούν απ΄όλους τους φίλους να φωτογραφηθούν με το αγαπημένο τους άρωμα και να στείλουν τη φωτογραφία τους στο email [email protected] Οι φωτογραφίες που θα σταλούν, θα αναρτηθούν σε ένα μεγάλο ταμπλό που θα βρίσκεται στην έκθεση.
Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19:30.
Καζαντζάκης και Βυζάντιο, η αναζήτηση του θείου: Συνεχίζεται η έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (μέχρι 15/09/2019)
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάζουν στην κατεξοχήν «βυζαντινή» πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, την περιοδική έκθεση με τίτλο «Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου». Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο Μουσείων που ξεκίνησε το 2017 με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.
Εκθέματα και αρχειακά τεκμήρια του Μουσείου Καζαντζάκη, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως τα ημερολόγια του συγγραφέα από τις επισκέψεις του με τον Άγγελο Σικελιανό στο Άγιον Όρος και τον Μωριά, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Στην Έκθεση συνέβαλαν με παραχώρηση οπτικοακουστικού υλικού τα Αρχεία της ΕΡΤ ΑΕ και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Στόχος της Έκθεσης είναι να αναδειχθούν οι άγνωστες όψεις της πολυεπίπεδης και δημιουργικής σχέσης του Νίκου Καζαντζάκη με τον πολιτιστικό πλούτο του βυζαντινού κόσμου και ο τρόπος που αυτή μετουσιώθηκε στο έργο του. Το προσκύνημά του στο Άγιον Όρος, η επαφή του με το βυζαντινό τοπίο, η έμπνευσή του από τα κείμενα της βυζαντινής γραμματείας και η φιλοσοφική προσέγγιση βυζαντινών χαρακτήρων (Ιουλιανός Παραβάτης, Νικηφόρος Φωκάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος) μέσω της δημιουργικής του ενασχόλησης του με την τραγωδία, είναι μερικές από τις πτυχές της σχέσης αυτής που πραγματεύεται η Έκθεση.
Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός: Πρόγραμμα δράσεων από τον Δήμο Παύλου Μελά ( μέχρι 20/09/2019)
Ο Δήμος Παύλου Μελά δεν παρεμβαίνει απλά στο δημόσιο χώρο βελτιώνοντας τις υποδομές και την αισθητική του ανθρώπινου περιβάλλοντος, αλλά ενεργοποιεί τις γειτονιές, τις πλατείες, τα πάρκα, συνεχίζει τη δημιουργική επανάχρηση των πρώην στρατοπέδων, δίνει ζωή στην πόλη του Παύλου Μελά όλο το χρόνο με υπερτοπικές εκδηλώσεις και πάντα με ανοιχτό κάλεσμα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και είσοδο ελεύθερη για κατοίκους και επισκέπτες. «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» δίνει Ζωή στις γειτονιές και στο δημόσιο χώρο του Δήμου Παύλου Μελά – Το Πρόγραμμα «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» με 29 πολιτιστικά δρώμενα (όλα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ) και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά δίνει ευκαιρίες συνάντησης και ψυχαγωγίας από τις 30 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, πλημμυρίζοντας με συναισθήματα και εμπειρίες, δημιουργούς και θεατές, σε 18 διαφορετικούς τόπους της Σταυρούπολης, της Πολίχνης, της Ευκαρπίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες, το Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων στο όμορφο θέατρο δίπλα στο ιστορικό μνημείο, με το οποίο και ξεκινά εντυπωσιακά το φετινό ταξίδι, οι Ημέρες Λαϊκού Πολιτισμού στο Ανοιχτό Θέατρο της Ευκαρπίας, το Θέατρο Σκιών (10 παραστάσεις Καραγκιόζη) σε αντίστοιχες γειτονιές της πόλης μας, Μουσικές Συναυλίες σε 4 πλατείες, το αγαπημένο διήμερο ραντεβού μικρών και μεγάλων «Σσσς … αρχίζει» με παραστάσεις, παραμύθια και δημιουργικά σεμινάρια για παιδιά και για ενήλικες στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και το καθιερωμένο «Πατρίδας Αρωθυμία» με μνήμες του Πόντου και δύο θεατρικές παραστάσεις στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης». Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άκης Αράπογλου ευχαριστούν τα Μέσα Ενημέρωσης που συμμετέχουν στη προβολή των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» του Δήμου Παύλου Μελά και στην ενημέρωση των πολιτών.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ
Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων, Πολίχνη, ώρα 20.30
•Κυριακή 1/9, Σοφία Αβραμίδου Μια φωνή κι ένα πιάνο σε ένα ταξίδι στις “Φωνές της Μεσογείου”.
ΗΜΕΡΕΣ ΛΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ανοιχτό θέατρο Ευκαρπίας, ώρα 20.30
•Πέμπτη 5/9, Βασίλης Πρατσινάκης – Δέσποινα Παγιούλα Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου και άλλους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και ποιητές.
•Πέμπτη 12/9, Η Dilek Koc με τους εκλεκτούς μουσικούς της Θεσσαλονίκης Αστέριο Τράκα (βιολί), Σάκη Ξενούδη (κανονάκι κ τραγούδι), Γιάννη Δανίτσα (κλαρίνο), Δημήτρη Μυλωνά (λαούτο κ τραγούδι), Σπύρο Τζιάτζιο (κρουστά). “Ένα ταξίδι στην Ανατολή…”. Τραγούδια και μελωδίες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.
Συμμετέχουν χορευτικά σχήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων: ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Ευκαρπίας, Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθοκήπων Ευκαρπίας, Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας “Το Άγιο Πνεύμα”, Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων “Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος”, Αθλητικός Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος “Διόνυσος” Σταυρούπολης, Σύλλογος Αποδήμων Νικοκλειανών Σερρών “Η Ένωση”.
ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
Νύχτες δροσιάς με τον Καραγκιόζη “Σκιάς Όναρ”, ώρα 20.00
•Δευτέρα 2/9, πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, “Ο Καραγκιόζης Σεφ”
•Τρίτη 3/9, πάρκο Σόλωνος, Άνω Ηλιούπολη, “Ο Καραγκιόζης κουνιέρης στο πανηγύρι”
•Τετάρτη 4/9, πλατεία Μεγαλολειβαδιωτών Ευκαρπία, “Ο Μέγας Αλέξανδρος”
•Πέμπτη 5/9, πάρκο Φωκά Πολίχνη, “Τα Κολλητηροφιλαράκια”
•Παρασκευή 6/9, 6ο Γυμνάσιο Νικόπολη, “Ο Καραγκιόζης γραμματικός”
•Δευτέρα 9/9, πάρκο Μεγ. Αλεξάνδρου Μετέωρα, “Ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα”
•Τρίτη 10/9, πλατεία Ομονοίας Σταυρούπολη, “Ο Γάμος του Μπάρμπα Γιώργου”
•Τετάρτη 11/9, πλατεία Ι. Ν. Παναγίας Σουμελά Φιλοθέη, “Ο Καραγκιόζης οικολόγος”
•Πέμπτη 12/9, πάρκο Ιατρού Γωγούση Τερψιθέα, “Ο Καραγκιόζης Γιατρός”
•Παρασκευή 13/9, πλατεία Κατσιά Ευκαρπία, “To πυθάρι της Βεζυροπούλας”
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Ώρα 20.30
•Τρίτη 10/9, dRom Πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μετέωρα Βαλκανική και έθνικ μουσική. Μια μπάντα που παντρεύει τα αρώματα των Βαλκανίων με την παράδοση και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.
•Τετάρτη 11/9, Τα 10 μπουζούκια της Δόμνας Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης, Άνω Ηλιούπολη Λαϊκό πρόγραμμα. Μια παρέα μουσικών ντύνει με τον ήχο του μπουζουκιού ελληνικές διαχρονικές και γνωστές μελωδίες και τραγούδια.
•Παρασκευή 13/9, Λούστροι Πλατεία Εδέσσης, Τερψιθέα Παραδοσιακές μουσικές από τη Ελλάδα και την Ανατολία, ρεμπέτικα, έντεχνα αλλά και μουσικές του κόσμου.
•Παρασκευή 20/9 , Suncity West Fest Πάρκο Σόλωνος, Άνω Ηλιούπολη Ροκ συναυλία με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών σχημάτων και τη στήριξη καταστημάτων της περιοχής.
«Σσσς… αρχίζει» ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (πύλη απέναντι από το Δημαρχείο)
•Σάββατο 14/9 Ώρα 10.00 π.μ. – 14.00 »Σεμινάριο κουκλοθεάτρου για ενήλικες, “Τα αντικείμενα γίνονται κούκλες”, από το Θέατρο μαριονέτας “Ανταμαπανταχού”. Ώρα έναρξης 19.30 »Δραματοποιημένο μουσικό παραμύθι “Το Όνειρο ταξιδεύει στην Ορχήστρα της Φύσης” από το παιδικό τμήμα της Θεατρικής Ομάδας “Ομπρέλες”. »Παράσταση μουσικού θεάτρου μαριονέτας “Της μουσικής τα νήματα” από το Θέατρο “Ανταμαπανταχού”. »Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού “Ο Ραφτάκος των λέξεων” από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά. •Κυριακή 15/9 Ώρα 11.00 π.μ. – 14.00 »Σεμινάριο αφήγησης λαϊκού παραμυθιού για ενήλικες “Από το χαρτί στο στόμα” από την Ανθή Θάνου. Ώρα 18.00 – 20.00 »Σεμινάριο δημιουργικής γραφής “Χίλιες και μία ιστορίες” για παιδιά 6-8 ετών, από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα “Σχεδία στην πόλη” (προεγγραφές στο τηλέφωνο 2313.302.938). Ώρα 20.30 »Συναυλία – Παράσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης και του Θεάτρου Σκιών “Σκιάς Όναρ” με τίτλο “Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία”. Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους που συνδυάζει θέατρο σκιών με ζωντανή συμφωνική μουσική. Υπογράφει ο συνθέτης και αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς. Την συναυλία θα διευθύνει η αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της El Sistema Greece Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Safira Antzus – Ramos. «Πατρίδας Αρωθυμία»
ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης “Τάσος Πεζιρκιανίδης”, Πολίχνη , ώρα 20.30
•Δευτέρα 16/9 »Αφιέρωμα στην ηθοποιό και αφηγήτρια του Ποντιακού Ελληνισμού, Ειρήνη Ταχμαζίδου. » Θεατρική παράσταση “Φώταγας” από τη Θεατρική Ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.
•Τρίτη 17/9 » Θεατρική παράσταση “100 Χρόνια” από τη Θεατρική Ομάδα της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.
Έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι στο Μουσείο Φωτογραφίας (μέχρι 25/09/2019)
Μία χαρτογράφηση των καλλιτεχνικών ανησυχιών, των προσανατολισμών και των αναζητήσεων της νέας γενιάς της ελληνικής φωτογραφίας αποτελεί η έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι | 2010-2018», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00, στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συν-διοργάνωση με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Η έκθεση παρουσιάζει μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών, κοινό τόπο των οποίων αποτελεί η συμμετοχή τους στις πρόσφατες διοργανώσεις της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» κατά την περίοδο 2010-2018. Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, «πρόκειται για καλλιτέχνες που εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με ποικίλες αναφορές και στοχεύσεις. Ωστόσο, συγκλίνουν όλοι σε ένα σημείο: επιχειρούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία μέσα από τη δυναμική των διαφορετικών κατευθύνσεων που το ίδιο το μέσο ορίζει κατά την τελευταία δεκαετία. Αντανακλάται επίσης αναπόφευκτα η φιλοσοφία που διαπνέει διαχρονικά την ετήσια αυτή έκθεση, αποτυπώνοντας το στίγμα της νέας γενιάς ελληνικής φωτογραφίας».
Η ετήσια έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι», που πραγματοποιείται από το 1987 ως μία από τις πρώτες δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας και συνεχίζεται έως σήμερα, αποτελεί τη διοργάνωση που συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάδειξη νέων δημιουργών έως 35 ετών, με αρκετούς καταξιωμένους σήμερα φωτογράφους να έχουν ξεχωρίσει μέσα από αυτήν.
Επιμέλεια: Μανόλης Μωρεσόπουλος
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νικόλας Βεντουράκης, Αιμιλία Μέη Βρότσου, Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Γιάννης Ζινδριλής, Λίλη Ζουμπούλη, Αντώνης Θεοδωρίδης, Στέλιος Καλλινίκου, Νατάσσα Καντεμίρη, Γιάννης Καρπούζης, Πάνος Κέφαλος, Πηνελόπη Κολιοπούλου, Έλενα Κολλάτου και Λεωνίδας Τούμπανος, Γιάννης Μανωλής, Μάρι Μασουρίδου, Μαρία Μαυροπούλου, Έλενα Άγια Μπουντουράκη, Έλενα Νασάτι, Στεφανία Ορφανίδου, Θοδωρής Παπαδάκης, Αγγελική Σβορώνου, Αλεξέι Σιοζόφ, Άρτεμις Σκεύα, Παύλος Σταματιάδης, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Ανίσα Τζομάκι, Ευθυμία Τορνάρη, Κατερίνα Τσακίρη, Μαρίλια Φωτοπούλου, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Παναγής Χρυσοβέργης
Η έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι | 2010-2018» εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2019.
Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close