Τέχνη ≈ Κεφάλαιο, Joseph Beuys

Τέχνη ≈ Κεφάλαιο, Joseph Beuys

Έκθεση, στη γκαλερί Artis Causa,

εγκαίνια Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013, στις 20.00, διάρκεια έως 18 Μαίου 2013, είσοδος ελεύθερη.Ο Joseph Beuys στη Θεσσαλονίκη. Η γκαλερί Artis Causa και το Goethe Institut Thessaloniki με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανακοινώνουν την πραγματοποίηση της έκθεσης: ΤΕΧΝΗ ≈ ΚΕΦΑΛΑΙΟ KUNST ≈ KAPITAL

Ο τίτλος προέρχεται από τον ίδιο τον Joseph Beuys, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους και εμβληματικούς καλλιτέχνες του 20ου Αιώνα. Η τέχνη του ανατρεπτική, η βιογραφία του μυθική, οι διαστάσεις του έργου του παγκόσμιες, η σημειολογία του διαχρονική και επίκαιρη. Ποιητής ο ίδιος αλλά και πολιτικός, με κλίση στις φυσικές επιστήμες αλλά και τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τον αποκρυφισμό.

Ο Beuys ήταν γλύπτης, ζωγράφος, performer, ένας άνθρωπος παγκόσμιος, που τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης απέδωσε με τη θεματική των έργων του. Τις παραστάσεις του ονόμαζε Δράσεις (Actions) και τα ειδικά έντυπά του Multiples.Η Θάλεια Στεφανίδου στο κείμενο της υπογραμμίζει: Η συνολική του κατάθεση και παρουσία μοιάζει με ένα είδος ανθρωπολογικής μελέτης, ένα oeuvre totale, όπου προσχέδια, σχέδια, πολλαπλά, ομοθυμικές συλλογικές δράσεις, διδασκαλίες και πολιτικές διακηρύξεις ολοκληρώνουν μία υπαρξιακή διαδικασία, ατέρμονη, σε ένα συνεχές γίγνεσθαι.

Η πίστη του πως ο κάθε άνθρωπος είναι καλλιτέχνης και πως, αν ο καθένας κάνει χρήση της δημιουργικότητάς του, όλα θα αποτελούν δωρεά, είναι η τεράστια απελευθερωτική προσφορά του. Η ανάγκη κοινωνικής αλλαγής για μια πιο δίκαιη αντίληψη για τη συμβίωση, με δικαιοσύνη, εκτίμηση και αποδοχή της ετερότητας, είναι η κύρια ομολογία της δράσης, της θεωρίας και της παιδαγωγικής του αντίληψης για την τέχνη και τη ζωή.

Artis Causa Gallery, Μητροπόλεως 97, 2310 223041
Διαβάστε επίσης

Close