/θre.psis/: 9 εικαστικοί σε μια ομαδική έκθεση στην Toss Gallery

/θre.psis/: 9 εικαστικοί σε μια ομαδική έκθεση στην Toss Gallery

Από τις 27 Απριλίου ως τις 7 Μαίου, η Toss Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση /θre.psis/.

Εννιά εικαστικοί με πολυεπίπεδες αφετηρίες έμπνευσης και διαφορετικά εκφραστικά μέσα, παρουσιάζουν τη δική τους εμπειρία ως έναυσμα για μια συζήτηση γύρω από τη γυναικεία οπτική.

To /θre.psis/ αποτελεί μία αφήγηση, μια αναφορά για το πως αντιλαμβάνονται οι καλλιτέχνιδες την πραγματικότητα γύρω τους, αλλά και πρωτίστως τον ίδιο τους τον εαυτό ως γυναίκες δημιουργοί. Απαντώντας στη διαιώνιση της de facto κουλτούρας αντικειμενοποίησης της γυναικείας εικόνας, η έκθεση προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα στη θηλυκή καλλιτεχνική ταυτότητα.

Διαθέτοντας τη γνώση και την δύναμη του φύλου τους, με τη φύση τους να θρέ-φει και να θρέφεται από συνεχείς αλλαγές, σωματικές και πνευματικές, οι δημιουργοί αναζητούν αλήθειες μέσα από την καλλιτεχνική τους υπόσταση, ενσωματώνοντας στα έργα τους, τα βιώματα, τις εμπειρίες, τις αναφορές τους.

/θre.psis/: 9 εικαστικοί σε μια ομαδική έκθεση στην Toss Gallery

Δεν υπάρχει πορτραίτο που να μην είναι ταυτόχρονα και αυτοπορτραίτο, δεν υπάρχει αντικείμενο, τοπίο, βιβλίο, εικόνα που να μην συνδέεται βιωματικά με τις ίδιες. Τα υλικά με τα οποία δημιουργούν τα έργα αντανακλούν τις αξίες, τις ποιότητες και τον ψυχισμό τους. Οι χρωματικές παλέτες ποικίλουν, αγκαλιάζοντας τα στερεοτυπικά θηλυκά χρώματα αλλά και τις σκοτεινές αποχρώσεις, αναπαριστώντας έτσι το δίπολο της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.

Η επιρροή από στοιχεία της φύσης είναι επίσης φανερή σε πολλά έργα, όπου η γυναικεία ταυτότητα προβάλλει και αναδεικνύει την επανασύνδεση με το σώμα, τη βιολογία και την ίδια τη φύση της, θέτοντας μια αλληγορία για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την ευαισθησία του γυναικείου φύλου.

/θre.psis/: 9 εικαστικοί σε μια ομαδική έκθεση στην Toss Gallery

Η έκθεση μας προκαλεί πρωτίστως να αποδομήσουμε την αναχρονιστική σύμβαση της γυναίκας ως αντικείμενο απεικόνισης, δίνοντας στη γυναίκα τη θέση του δημιουργού. Ενθαρρύνοντας τη διαλεκτική μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, εννιά γυναίκες εικαστικοί αποζητούν τη «θρέψη» μιας κοινωνίας που διψά για εξέλιξη.

/θre.psis/: 9 εικαστικοί σε μια ομαδική έκθεση στην Toss Gallery

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Βλασίδου Δάφνη
Δημόκα Μαρία
Νικολαΐδου Ρένα
Παπαβασιλείου Αλεξάνδρα
Παπαγιαννοπούλου Έλσα
Σαββίδου Ευσταθία
Σαουρίδου Μαρία – Άννα
Τιμοθέου Άννα
Φεσσάρα Καλλιόπη

Διάρκεια: 27.04 – 07.05.2023
Ημέρες / Ώρες επισκεψιμότητας: Τρίτη με Παρασκευή 19:00 – 23:00, Σαββατο & Κυριακή 12:00 – 15:00 & 19:00 – 23:00, Δευτέρα ΚΛΕΙΣΤΑ
Διεύθυνση: Toss Gallery, Βηλαρά 1 & Συγγρού (ημιόροφος), Θεσσαλονίκη,
Είσοδος και από το La Doze bar
Fb event : https://fb.me/e/MRHUKb2h
Επιμέλεια από την ομάδα της Toss Gallery

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close