3ο Φεστιβάλ Αφήγησης, Παραμύθια και Μύθοι .

3ο Φεστιβάλ Αφήγησης, Παραμύθια και Μύθοι .

Στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο, από την Δευτέρα 5 Αυγούστου έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, είσοδος ελεύθερη.

Μύθοι των λαών και των τόπων, λαϊκά παραμύθια και ιστορίες που γίνονται ταξίδια και καράβια μαζί, από τότε που όλα τα φανταστικά και τα απίθανα μπορούσαν να συμβούν, για να φωτίσουμε το σήμερα και ν’ ανοίξουμε δρόμους στο αύριο.

Εργαστήρια στην τέχνη της αφήγησης για ανήσυχα πνεύματα, αφηγήσεις για μικρούς αναζητητές και ενήλικες ονειροπόλους για όλους όσους αγαπούν τα λόγια που είναι τα παιδιά πολλών ανθρώπων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Δευτέρα 5 Αυγούστου:
Στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Άνω Γατζέας.
19:30: Αφήγηση για παιδιά: Υφάντρες των παραμυθιών (Μαρούσα Απειρανθίτου, Λουκία Σουγιά), «Παραμύθια υφαίνω εγώ…ιστορίες να σας πω!».
Ιστορίες από τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών των ζώων και των ανθρώπων από τότε που τα παραμύθια ήταν αλήθεια!

Στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού (πλησίον πλατείας σιδηροδρομικού σταθμού) Άνω Γατζέας.
21:30: Αφήγηση για ενηλίκους: «Παραμυθώνιος Ιστοριών: Παραμύθια παλιά…για νέα των καιρών ταξίδια».
Νέοι Αφηγητές: Καλλιρρόη Μουλά, Δημήτρης Μάλλης, Ελεάνα Μπoύζτου, Καλλιόπη Κλώντζα, Αγγελική Γεωργίτση, Τίνα Λυγδοπούλου.
Γαϊτανάκι αφηγήσεων λαϊκών παραμυθιών από νέους εκκολαπτόμενους αφηγητές και αφηγήτριες που μέσα από ιστορίες όλο νόημα δίνουν πολύτιμες συμβουλές και ματιές απ’τον σιωπηλό κόσμο του χτες στον πολύβουο κόσμο του σήμερα.

21:30: Εγκαίνια Έκθεσης Μαρίας Καραθανάση – Λυχναρά: «Πλάθoντας μέταλλα –Σφυρηλατώντας παραμύθια».
Ευφάνταστες και πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες σμιλεμένες σε μέταλλο, εμπνευσμένες από πηλιορείτικα φυσικά μοτίβα και θέματα.

Διάρκεια Έκθεσης: 3 – 12 Αυγούστου 2013
Ώρες Λειτουργίας: 10:30 – 13:00 το πρωί και 19:00 – 21:00.

Τρίτη 6 Αυγούστου:
Let’s Go…Storytelling!- Φωνές του κόσμου
Στο Κάμπινγκ ΣΥΚΙΑ – Θέση «Παταράκια», στην Κάτω Γατζέα.
19:30: Αφήγηση για παιδιά: Birgit Lehner «Helden, Helfer, Hindernisse – Heroes, Helpers, Handicaps- Ήρωες, Βοηθοί, Εμπόδια».
Ιστορίες για τέρατα και ήρωες ξεχωριστούς που βρήκαν βοηθούς για να ξεπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες. (Αφήγηση στα γερμανικά με συνοπτική μετάφραση), με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα.

21:30: Αφήγηση για ενηλίκους: Nina Naesheim “Stories from Norway” – Ιστορίες του Βορρά από τη Νορβηγία.
Παραμύθια που ταξίδεψαν από τις άκρες της Σκανδιναβίας μιλώντας για αγάπη, ευγένεια, φιλοξενία αλλά και απληστία (Αφήγηση στα Αγγλικά), με την ευγενική υποστήριξη της Βασιλικής Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Τετάρτη 7 Αυγούστου:
Στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Πηλίου
10:00 – 14:00: Εργαστήρι Αφήγησης Nina Naesheim: The Joy of Telling.
Τετράωρο εργαστήρι για το προφορικό ζωντάνεμα των ιστοριών μέσα από πρωτότυπες ασκήσεις ακρόασης, αφήγησης και αυτοσχεδιασμού με βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων για την ανακάλυψη της κρυμμένης απόλαυσης της ιστόρησης. Γλώσσα: Αγγλικά.

Στους σταθμούς των διαλειμμάτων της πρωινής διαδρομής Λεχώνια – Μηλιές του τραίνου (Άνω Γατζέα & Μηλιές).
10:30: Εκκίνηση από Σιδηροδρομικό Σταθμό Άνω Λεχωνίων με επιστροφή. Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης- Μουσική: Σπύρος Πετρουλάκης (ούτι), «Παραμύθια ακούστηκαν στην ανάσα του Μουντζούρη».

17:30: «Ευτράπελες στιγμές και άγνωστες ιστορίες του Μουντζούρη» Αφήγηση από τον Κώστα Λιάπη – Λαογράφο. «Πέντε Σταθμοί και τρία ρεβύθια και… δυο βαγόνια παραμύθια!» Αφήγηση από τις Υφάντρες των παραμυθιών (Μαρούσα Απειρανθίτου, Λουκία Σουγιά).

Συμμετέχει η «Λέσχη Σιδηροδρομικών» με ξενάγηση κατά τη διάρκεια της διαδρομής εντός των βαγονιών.

Ειδική επετειακή έκπτωση στο εισιτήριο με επιστροφή (Άνω Λεχώνια-Μηλιές) λόγω τιμητικής συμμετοχής του Μουντζούρη στο Φεστιβάλ Αφήγησης. Λόγω περιορισμένων θέσεων απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων. Σημείο Πώλησης: Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Δημητριάδος 186 & Μαυροκορδάτου, Τηλ. 24210-39723, e-mail: [email protected]

Πέμπτη 8 Αυγούστου:
Στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου.
19:00: Θερινό Σχολείο Παραμυθιών. Άννα Αγγελοπούλου (Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια, Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle): Οι σκοτεινές πλευρές της Χιονάτης». Αίγλη Μπρούσκου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος): «Η Σταχτοπούτα στην Αίγυπτο ή το μυστικό της πυραμίδας». Εμμανουέλα Κατρινάκη (Φιλόλογος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Επιστημονική Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μελέτης Παιδικής Ηλικίας): «Κανίβαλοι σύζυγοι και θυέστεια δείπνα στα λαϊκά μας παραμύθια».

Στο Προαύλιο Ι. Ν Αγίου Γεωργίου
21:30: Τιμητική εκδήλωση: «Το ελληνικό μαγικό παραμύθι στις θάλασσες του κόσμου». Για την έκδοση στα αγγλικά της επιτομής του Ελληνικού Καταλόγου των Μαγικών παραμυθιών. Αφήγηση: Βέρα Αισώπου, Χρύσα Πορίχη, Αντρέας Ραυτόπουλος, Λίλλυ Τριαντάρη, Δημήτρης Β. Προύσαλης. «Ελληνικά μαγικά παραμύθια: Ούτε εγώ ήμουν εκεί…ούτε εσείς να το πιστέψετε!».

Στο Φουαγιέ του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου
21:30: Εγκαίνια Παράλληλων Καλλιτεχνικών Εκθέσεων. Μαρία Καραθανάση – Λυχναρά: «Πλάθωντας μέταλλα-Σφυρηλατώντας παραμύθια». Βαγγέλης Πατσέας: «Κεραμικές δημιουργίες απ’ τον κόσμο των παραμυθιών και των μύθων…». Λευτέρης Πλαβός: «Άννα, να τι είδα» – Έκθεση Φωτογραφίας. Αλεξάνδρα Τζαφέστα: «Στους δρόμους των παραμυθιών…» Έκθεση Ζωγραφικής. Ναυσικά Τριαντάρη: «Οι Άγγελοι των παραμυθιών» Έκθεση πάνινης χειροποίητης κούκλας.

Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00.

Παρασκευή 9 Αυγούστου:
Στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου.
10:00 – 14:00: Εργαστήρι Αφήγησης: Δημήτρης Β. Προύσαλης «Άκου…να δεις»: Η εικονοποίηση στην αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού. Εισαγωγικό βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με τη δημιουργία και λειτουργία των εικόνων αλλά και τα μικρά μυστικά τους στην αφήγηση των παραμυθιών με ασκήσεις και ενδιαφέρουσες τεχνικές.

Προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου.
19:30: Αφήγηση για παιδιά: Σάσα Βούλγαρη «Της Σφίγγας τα Αινίγματα – Τα Τέρατα των Μύθων». Αρχαιοελληνικοί μύθοι και θρύλοι του κόσμου γεμάτοι όντα αλλόκοτα. Μια περιπλάνηση στις μυθολογίες του κόσμου, με ιστορίες παράξενες, γεμάτες γοητευτικά, μυθικά πλάσματα που έρχονται από τις Σκιές.

21:30: Αφήγηση για ενηλίκους: π. Δημήτριος Καποδίστριας, π. Ιωάννης Καμακάς, Νίκος Βαραλής. «Συναξάρια… σαν παραμύθια» – Αφηγήσεις από τους Βίους των Αγίων, Ιστορίες γνωστές και άγνωστες από τη ζωή Αγίων και Οσιομαρτύρων που κοσμούν τα συναξάρια της Ορθόδοξης Πίστης και τα μαρτυρολόγια του Χριστιανισμού.

Σάββατο 10 Αυγούστου:
Στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου.
10:00 – 14:00: Εργαστήρι Αφήγησης: Σάσα Βούλγαρη «Το μυστικό τραγούδι: Πρωταρχικά συστατικά ενδυνάμωσης ενός αφηγήματος». Ως «αφήγημα» νοούμε κάθε κείμενο είτε αποδίδεται προφορικά, είτε σε ανάγνωση. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα καταδειχτούν, με απλό τρόπο, πολύ βασικές τεχνικές για να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα του κάθε αφηγήματος, να «ζωηρέψουμε» την εκφραστικότητά μας, να αναδείξουμε τέλος, την «μυστική» του μουσικότητα.
Προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους ένα λογοτεχνικό κείμενο – πεζό ή ποίημα – όχι παραμύθι έκτασης έως μίας σελίδας.

Στο Καλντερίμι του Παλιού Σχολαρχείου.
19:30: Αφήγηση για παιδιά: Ελένη Αχιλλέως «Εάν τα ζώα μίλαγαν άραγε τί θα έλεγαν;». Μια σύγχρονη παραμυθιακή έκδοση της Κιβωτού του Νώε με ένα πολύ δυνατό οικολογικό μήνυμα αλλά και άλλες όμορφες ιστορίες από το ζωικό βασίλειο.

Στην Αυλή του Παραδοσιακού Ξενώνα «Ανωβολιός».
21:30: Αφήγηση για ενηλίκους: Σάσα Βούλγαρη «Πεπτερύγομαι* στου φεγγαριού το φως». Ιστορήσεις για τις μαγικές δυνάμεις του φεγγαριού, μαγικά εξωτικά παραμύθια για έρωτες μυθικούς και παιχνίδια πονηρά που αποκαλύπτονται στο φως της πανσέληνου. Ανατρεπτικά λογοτεχνικά κείμενα, ερωτικά ποιήματα και τραγούδια που υμνούν το ασημένιο φως του φεγγαριού, τον έρωτα και τη φύση. *φτερουγάω, από ποίημα της Σαπφούς.

22:30: Τιμητική Εκδήλωση: (1993-2013): 20 χρόνια προσφοράς της Σάσας Βούλγαρη στην ελληνική αφήγηση.

Κυριακή 11 Αυγούστου:
Στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου.
10:00 – 14:00: Εργαστήρι Αφήγησης: Ελένη Αχιλλέως «Το θάρρος ν’αγαπάς». Ένα τετράωρο βιωματικό εργαστήρι- σχετικό με τη μεταμόρφωση μέσω αφήγησης που οδηγεί στην προσωπική ανάπτυξη – βασισμένο στα παραμύθια που λειτουργούν ως δάσκαλοι και πολλές φορές σαν μεγάλοι θεραπευτές. Θα αναπαρασταθεί ένα παραμύθι για να ανακαλύψουν οι εμπλεκόμενοι το δώρο που φέρνει στον καθένα ξεχωριστά. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί ένα αντικείμενο που

αντιπροσωπεύει για αυτούς κάτι που χρειάστηκε μεγάλο θάρρος για να επιτευχθεί.

Στο Προαύλιο του Παλιού Σχολαρχείου.
19:30: Αφήγηση για ενηλίκους: Ελένη Αχιλλέως «Παραμύθια του Χρόνου και του Τόπου». Αυτός ο Γερο-Χρόνος έρχεται πάντα να φέρει τα πάνω κάτω. Ανακατεύεται σε όλα και χώνεται παντού… Μια περιήγηση μέσα από ιστορίες στις γωνιές του κόσμου για να συναντήσουμε το φόβο και να τον αντιμετωπίσουμε.

Στην Αυλή της οικίας Βασιλόπουλου.
21:30: Αφήγηση για ενηλίκους: Δημήτρης Β. Προύσαλης «Φιορεντίνος και Ντολτσέτα: Της Αγάπης παραμύθι». Λαϊκό παραμύθι με πηγές ιστορίες από ιπποτικά ρομάντζα του Μεσαίωνα – για έναν έρωτα κυνηγημένο και μαγεμένο που πάλεψε ενάντια στη λήθη και γιατρεύτηκε μέσα από το θρήνο έχοντας τη δύναμη να ξαναγεννηθεί. Μουσική συνοδεία: Σπύρος Πετρουλάκης (ούτι).

Η είσοδος στις αφηγήσεις είναι ελεύθερη.

Η συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις γίνεται με προσωπική του ευθύνη.

Οι αφηγήσεις για παιδιά επιβάλλουν την επίβλεψή τους από τους γονείς & κηδεμόνες τους.

Πληροφορίες – κρατήσεις για τα εργαστήρια: Δημήτρης Β. Προύσαλης 6945-906008.
Διαβάστε επίσης

Aristotelous Project

Aristotelous Project

Στην Kalfayan Galleries στην Αριστοτέλους, από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013.

Παρά θιν` αλός 2013

Παρά θιν` αλός 2013

Στο Κυβερνείο (Παλατάκι) στην Καλαμαριά, στο Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα και στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013, στις 21:00.

Close