Η Αράπιτσα της Νάουσας και το μνημείο της θυσίας!

Η Αράπιτσα της Νάουσας και το μνημείο της θυσίας!

Η Αράπιτσα, ένα από τα ελάχιστα ποτάμια της χώρας μας με όνομα θηλυκού γένους, πηγάζει από το άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βερμίου, και διασχίζει την πόλη της Νάουσας, πριν κατηφορίσει στον κάμπο της Ημαθίας.

Η Αράπιτσα (μαυριδερή και αγριωπή) οφείλει την ονομασία της αφενός στη σκοτεινή απόχρωση των νερών της και αφετέρου στο δέος που προκαλούν οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της και η απότομη κοίτη της.

Ψηλά στην ηρωική πόλη της Νάουσας, υπάρχει ένα άγαλμα μίας γυναίκας που κρατάει στην αγκαλιά της τα δύο παιδιά της, είναι εκεί για να θυμίζει τον ηρωικό θάνατο που είχαν τα γυναικόπαιδα της Νάουσας το 1822, όταν εισέβαλαν στην πόλη τους οι Τούρκοι και για να μην τους κακοποιήσουν διάλεξαν να πέσουν στον καταρράκτη του ποταμού Αράπιτσα και να σκοτωθούν αγκαλιά με τα παιδιά τους.

Tο χάλκινο μνημείο των ηρωίδων της Νάουσας, φιλοτέχνησε η γλύπτρια Κατερίνα Χαλεπά – Κατσάτου, το 1973: μια Ναουσαία κρατά στην αγκαλιά της τα δύο παιδιά της.

Όπως αναφέρει και η επιγραφή που υπάρχει στον χώρο του μνημείου:

Η Αράπιτσα της Νάουσας και το μνημείο της θυσίας!

Διαβάτη, στάσου με ευλάβεια στη μνήμη των νεκρών. Μέσα στο βάραθρο που ξανοίγεται μπροστά σου, βρήκαν ένδοξο και ηρωικό θάνατο οι γυναίκες και τα παιδιά της Νάουσας, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Ελληνικού έθνους, στις 22 Απριλίου 1822.

Δείτε μοναδικές εικόνες, όπως τις κατέγραψε ο Konstantinos Rousis.

Πηγές: wikipedia, e-naousa.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close