Καλοκαίρι στη μαγευτική Άφυτο! μέρος α'

Καλοκαίρι στη μαγευτική Άφυτο! μέρος α’

Πάνω στα μαγευτικά βράχια γαντζωμένη η Άφυτος (ή Άθυτος), ένα παραδοσιακό χωριουδάκι βγαλμένο από τα παραμύθια με νεράιδες και ξωτικά που ξεχύνονται τσαλαβουτώντας στο λιμανάκι στη βάση του…

Η Άθυτος, ή αλλιώς Άφυτος, χτισμένη σ΄ ένα βράχο με απότομες πλαγιές, είναι ένα από τα πιο ελκυστικά και παραδοσιακά μέρη στη Χαλκιδική.

Από τα πιο γραφικά χωριά της Χαλκιδικής, είναι ένα υπέροχο φυσικό μπαλκόνι στον Τορωναίο Κόλπο που μοιάζει με νησιώτικο οικισμό με πλακόστρωτα δρομάκια και πέτρινα αρχοντικά. Η ηρεμία και η πανέμορφη παραλία, που βραβεύεται κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία, κάνουν την Άθυτο πολύ δημοφιλή το καλοκαίρι.

Η αρχαία Άφυτις υπήρξε σημαντική πόλη της Παλλήνης και μνημονεύεται από αρχαίους συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφών, ο Αριστοτέλης, ο Παυσανίας, ο Στράβων κ.α. Το ιερό του Διονύσου (8ος αιώνας π.Χ.) και ο ναός του Άμμωνος Διός (4ος αιώνα π.Χ.) συνέβαλαν ουσιαστικά στην εδραίωση της φήμης της κατά την αρχαιότητα. Κατά την επανάσταση του 1821 έδωσε δυναμικό παρόν με αγωνιστές και θύματα.

Αξίζει να δείτε από κοντά:
-Τις παλιές πόρτες των σπιτιών της Αφύτου που φιλοτέχνησαν με πολύ μεράκι 70 καλλιτέχνες ζωγραφίζοντας δικές τους ιδέες, με αφορμή την υπέροχη δράση του Βασίλη Παυλή.
-Την -τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με τρούλο- εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1859 και αποτελεί το στολίδι του χωριού, στο κέντρο της πλατείας. Ο επισκέπτης αξίζει να παρατηρήσει την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του ναού, τις παλιές εικόνες του και τα λιθανάγλυφα στο εξωτερικό του νότιου τοίχου.
-Τα διάσημα γλυπτά του Βασίλη Παυλή που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο χωριό.
-Το Λαογραφικό Μουσείο της Αθύτου που στεγάζεται στον εντυπωσιακό αρχοντικό του Αλετρά, στο οποίο θα μπορέσετε να δείτε εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι κάτοικοι της περιοχής.

Για την ώρα,  απολαύστε την τώρα μαζί μας, όπως την κατέγραψε ο Konstantinos Rousis.

Δείτε το β’ μέρος εδώ

Πηγές visit-halkidiki.gr, kassandra-halkidiki.gr, wikipedia.org

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close