Καστοριά: Ταξίδι στη μαγευτική παραλίμνια πόλη!

Καστοριά: Ταξίδι στη μαγευτική παραλίμνια πόλη!

Πρόκειται για την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας, και μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα.

Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας δίνει την εντύπωση νησιού. To όνομα της πόλης έχει συνδεθεί επίσης με τον Κάστορα, καθώς στην τοπική μυθολογία αναφέρεται πως κτίστηκε το 840 π.Χ. από τον αδελφό του Πολυδεύκη, μετά από χρησμό που έλαβε από το Μαντείο των Δελφών.

Βυζαντινές εκκλησίες δίπλα σε πολυκατοικίες, παλιά αρχοντικά, παραδοσιακές γειτονιές, cafes κι εναλλακτικά καφενεία, μαγαζιά συνθέτουν την εικόνα στην καρδιά της. Η νότια παραλία έχει κίνηση όλη την ημέρα, για νυχτερινή ζωή με άποψη κινηθείτε προς τις οδούς Ορεστιάδας και Μ. Αλεξάνδρου και από εκεί στην Παλιά Πόλη, το Ντολτσό, με τη λιθόστρωτη πλατεία σαν σκηνικό, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά των γουναράδων.

Στην απέναντι πλευρά, στη βόρεια παραλία, πάλι βρίσκεται η συνοικία Απόζαρι με τα νεοκλασικά αλλά και τα σημερινά ωραία σπίτια. Πολύ καλές οι τουριστικές υποδομές, με ξενώνες σε παλιά αρχοντικά στο κέντρο της πόλης και καλά ξενοδοχεία στη Νέα Πόλη αλλά και στο δρόμο προς το Δισπηλιό. Προσεγμένους παραδοσιακούς ξενώνες θα βρείτε και στα γύρω χωριά, στον Απόσκεπο, στο Σιδηροχώρι, στο Νεστόριο.

Κάποια από τα αξιοθέατα που προτείνουμε να επισκεφτείτε είναι το Σπήλαιο του Δράκου, ένα μικρό, πανέμορφο σπήλαιο δίπλα στην πόλη, στην παραλίμνια Νότια παραλιακή, τη Μονή Μαυριώτισσας με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες της ύστερης βυζαντινής περιόδου, το Λαογραφικό μουσείο Καστοριάς όπου βλέπετε την παράδοση και την ιστορία του τόπου ολοζώντανη μέσα σ’ ένα παλιό αρχοντικό, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Μαυροχωρίου Καστοριάς λίγα χλμ έξω από την πόλη, το ενυδρείο της πόλης…

Πάρτε μια πρώτη γεύση με το τι θα δείτε, μέσα από το βίντεο του Konstantinou Rousi

Πηγές κειμένου: wikipedia.org, athinorama.gr, tripadvisor.com.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close