Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου

Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου

Στη μαγευτική τεχνητή λίμνη της Κοζάνης, την Νεράιδα, θα σας ταξιδέψουμε αυτή τη φορά, πετώντας ψηλά και γαληνεύοντας την ψυχή μας δίπλα στο ναυτικό όμιλο!

Στη Δυτική Μακεδονία των λιμνών, στη λίμνη Πολυφύτου, ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης ‘Ο Αλιάκμων’ καλλιεργεί για περισσότερα από τριάντα χρόνια τον ναυταθλητισμό ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, αργυροπελεκάνους και κορμοράνους. Αναδεικνύει πρωταθλητές και πρωταθλήτριες και ασκεί νέους (και όχι μόνον) ανθρώπους στην αγάπη του αθλητισμού και της φύσης.

Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου είναι μία μεγάλη τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί στο ρου του ποταμού Αλιάκμονα και κόβει στα δύο το νομό Κοζάνης στα ανατολικά του. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1973 καλύπτει επιφάνεια 74 τ.χλμ. και δέχεται κυρίως τα νερά του ποταμού Αλιάκμονα, αλλά και πολλών χειμάρρων (Καισαρείας, Σερβίων, Βελβενδού, κ.ά.)

Πρόκειται για μια από τις βαθύτερες λίμνες της χώρας μας με το μέγιστο βάθος της να υπολογίζεται στα 91 μέτρα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η εντυπωσιακή Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, μήκους 1.372 μέτρων, που διασχίζει τη λίμνη σε ύψος 55 μέτρων.

Η λίμνη Πολυφύτου, από την εποχή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα, έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό τόπο για την ορνιθοπανίδα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 128 είδη πουλιών, από τα οποία 82 φωλιάζουν εδώ. Σημαντική είναι η παρουσία των αργυροπελεκάνων, ερωδιών και κορμοράνων.

Η λίμνη Πολυφύτου είναι ένας από τους πιο πλούσιους ηπειρωτικούς ψαρότοπους με τους ντόπιους επαγγελματίες να κάνουν μέχρι και εξαγωγές. Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών με σημαντικότερη την παρουσία των γουλιανών (Silurus glanis) που πολλές φορές φτάνουν σε τεράστια μεγέθη. Τέλος, στη λίμνη ζούνε γαλάζιες καραβίδες (Astacus leptodactylus) αλλά και το δίθυρο μαλάκιο του είδους Dreissena polymorpha.

Για την ώρα όμως, ελάτε μαζί μας σε μια μοναδική βόλτα από ψηλά, όπως την κατέγραψε ο Konstantinos Rousis.

Απολαύστε την!

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close