Παλαιός Παντελεήμονας: Μια βόλτα στο μαγευτικό μπαλκόνι του Ολύμπου

Παλαιός Παντελεήμονας: Μια βόλτα στο μαγευτικό μπαλκόνι του Ολύμπου

Μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, “κρεμασμένος” στις πλαγιές του Ολύμπου, ο πανέμορφος Παλαιός Παντελεήμονας σε μαγεύει με την πρώτη ματιά.

Μας καλεί όλους να περπατήσουμε στα σοκάκια του και να αφουγκραστούμε τους ήχους της μαγικής συνύπαρξης του παλιού με το νέο. Του παραδοσιακού με το σύγχρονο. Της ιστορίας με την εξέλιξη. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της, αποτελούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό.

Στις αρχές του 1980 γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας “Μεγαλέξαντρος” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και του “Αλαλούμ” των Χάρρυ Κλυνν, Γιάννη Κακουλίδη, καθώς και το 2008 για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος “Ματωμένα Χώματα” της Διδούς Σωτηρίου από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας χτίστηκε σε υψόμετρο 450 μέτρων, πιθανότατα στα τέλη του 14ου αιώνα. Η οικοδόμηση έγινε από Ηπειρώτες τεχνίτες, οι οποίοι – σύμφωνα με την παράδοση – εργάστηκαν και σε διάφορα χωριά του Πηλίου. Στη δεκαετία του ΄50 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν 6 χιλιόμετρα πιο κάτω, δημιουργώντας το Νέο Παντελεήμονα.

Όταν τη δεκαετία του ΄80 άρχισε να ξαναζωντανεύει και να ξαναγεννιέται από την 30χρονη εγκατάλειψή του, τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή εξέλιξή του σε τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Το πυκνό δάσος είναι επίσης ιδανικό για πεζοπορίες, διαδρομές με ποδήλατα βουνού και 4×4, αλλά και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Επίσης στην περιοχή στεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιοχής.

Πάρτε μια πρώτη γεύση με το τι θα δείτε, μέσα από το βίντεο του Konstantinou Rousi

Πηγές κειμένου: wikipedia.org, dionolymposguide.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close