Παρθενώνας: Ένας ιδιαίτερος παραδοσιακός οικισμός στη Χαλκιδική!

Παρθενώνας: Ένας ιδιαίτερος παραδοσιακός οικισμός στη Χαλκιδική!

Το μικρότερο χωριό της Χαλκιδικής (6 μόνιμοι κάτοικοι) με την ομορφότερη θέα.

Ο Παρθενώνας είναι χτισμένος στις πλαγιές του όρους Ίταμος (ή Δραγουδέλης) σε υψόμετρο 350 μέτρων. Απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τον Νέο Μαρμαρά.

Η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των σπιτιών, η πούσια βλάστηση, τα πέτρινα καλντερίμια οι ταβέρνες κ τα καφέ με την υπέροχη θέα προς τον Τορωναίο κόλπο θα ανταμείψουν κ τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Ο Παρθενώνας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μ. και έχει 6 μόνιμους κατοίκους. Στα βυζαντινά χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν μετόχι της μονής Κωσταμονίτου. Το χωριό ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Οι κάτοικοι του Παρθενώνα συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 αναδεικνύοντας σημαντικούς αγωνιστές, όπως ο Βασίλειος Ιωάννου και ο Ιωάννης Αργύρη. Στη δεκαετία του 1950-1960 οι περισσότεροι κάτοικοί του μετοίκησαν στον Νέο Μαρμαρά. Στον Παρθενώνα λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο.

Παρθενώνας: Ένας ιδιαίτερος παραδοσιακός οικισμός στη Χαλκιδική!

Ο Παρθενώνας είναι ένα ιστορικό χωριό με άψογα διατηρημένα σπίτια σε παραδοσιακό μακεδονικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς προορισμούς στη Χαλκιδική και γι’ αυτό ξεχωρίζει. Κι όμως πριν από πενήντα χρόνια τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Οι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειπαν, για να εργαστούν στον Νέο Μαρμαρά ή και αλλού. Χρόνια αργότερα, χάρη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που κήρυξαν τον οικισμό διατηρητέο, οι άνθρωποι επέστρεψαν στον τόπο τους, ο οποίος απέκτησε νέα ζωή.

Παρθενώνας: Ένας ιδιαίτερος παραδοσιακός οικισμός στη Χαλκιδική!

Στον Παρθενώνα ζούσαν περίπου 500 κάτοικοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό τη δεκαετία του ΄70, για να εγκατασταθούν στο Ν. Μαρμαρά, με αποτέλεσμα να ερημώσει εντελώς. Μερικά χρόνια αργότερα, έπειτα από πρωτοβουλία του συλλόγου “Παρθενών” και προσπάθειες κατοίκων και επισκεπτών, άρχισαν οι προσπάθειες αναστήλωσης και μέχρι σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί όλα τα σπίτια του χωριού σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική .

Αυτή η αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα που προσφέρεται στον Τορωναίο κόλπο, έχουν καταστήσει τον Παρθενώνα σε έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όλες τις εποχές, αφού το χωριό διαθέτει όλες τις υποδομές φιλοξενίας που περιλαμβάνουν ξενώνες, καφέ και ταβέρνες.

Δείτε το βίντεο!

από τον George Sal

Στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Music — Milo gia sena / Μιλώ για σένα – AthinaNiki / ΑθηνάΝίκη (I Love GR Cover)

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close