Σιάτιστα: Εκδρομή στην αρχόντισσα της Κοζάνης

Σιάτιστα: Εκδρομή στην αρχόντισσα της Κοζάνης

Σε απόσταση 25 χλμ. δυτικά της Κοζάνης, θα δείτε μια σειρά από πανέμορφα αρχοντικά, ενώ οι οινόφιλοι θα ξετρελαθείτε με τα διάσημα γλυκά κρασιά της. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Βέλιας, στο λόφο του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 872-942 μ., και σε απόσταση 5 χλμ. από τον Αλιάκμονα, απλώνεται σε δύο συνοικίες, τα Γεράνεια και τη Χώρα.

Η ανάπτυξή της άρχισε γύρω στο 15ο αιώνα, ενώ έφτασε στην ακμή της το 18ο και το 19ο με το εμπόριο, τη γουνοποιία και την αμπελουργία. Σημειωτέον, εκείνη την εποχή ήταν η μοναδική μακεδονική πόλη που διέθετε πλήρες δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Λιθόστρωτα καλντερίμια που κρύβονται πίσω από νεόδμητες τσιμεντένιες οικοδομές διασχίζουν τις γειτονιές όπου κυριαρχούν τα μεγαλόπρεπα σπιτικά των πλούσιων εμπόρων και οινοποιών. Ανάμεσα στα επώνυμα αρχοντικά του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα που εντυπωσιάζουν τόσο με το παρουσιαστικό τους όσο και με τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο, ξεχωρίζουν αυτά της Πούλκως, του Νερατζόπουλου, του Κανατσούλη, του Μανούση, του Πουλκίδη, της κυρά Σανούκως, του Τσιότσιου, του Τζιούρα, του Μαλιόγκα.

Στην πλατεία της Γεράνειας δεσπόζει η πασίγνωστη σε όλη τη Δ. Μακεδονία εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1677) με το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις ανατρεπτικές αγιογραφίες της καθώς ανάμεσα στους αγίους απεικονίζονται και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον μητροπολιτικό ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, ενώ μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το εκκλησιαστικό Μουσείο που λειτουργεί στους χώρους του. Σημαντική είναι η Παλαιοντολογική Συλλογή που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Τραμπάντζειου Γυμνασίου, κτίσμα του 1906.

Την προσοχή σας επίσης αξίζει η Μανούσειος Βιβλιοθήκη (στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο) με τους 22000 τόμους της.

Από εδώ μπορείτε να οργανώσετε ενδιαφέρουσες εκδρομές στο όρος Άσκιο με τα γραφικά χωριά και στο όρος Μπούρινος (συμπεριλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού προγράμματος Natura 2000).

Λίγοι καλοβαλμένοι ξενώνες αλλά κι ένας-δυο πιο μοντέρνοι χώροι στη Σιάτιστα και στα γύρω χωριά προσφέρουν καλόγουστη και προσεγμένη διαμονή, ενώ οι κλασικές ταβέρνες προσφέρουν καλοψημένα ντόπια κρέατα, πίτες, πιο σπάνια μαγειρευτά φαγητά και κάποιες φορές άγρια μανιτάρια. Αγοράστε οπωσδήποτε το περίφημο λιαστό κρασί της Σιάτιστας από τα επισκέψιμα οινοποιεία-κελάρια.

Πάρτε μια πρώτη γεύση με το τι θα δείτε, μέσα από το βίντεο του Konstantinou Rousi.

Πηγές: athinorama.gr, autotriti.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close