Δυτικός Όλυμπος: η άγνωστη πλευρά και τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς

Δυτικός Όλυμπος: η άγνωστη πλευρά και τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς

Η Δυτική πλευρά του Ολύμπου, η λιγότερο γνωστή με τις απίστευτες ομορφιές, με πολύ όμορφα χωριά και το πιο ορεινό χωριό του Ολύμπου (Κοκκινοπηλός σε υψόμετρο 1250μ)

Ξεκινήσαμε από τη Λάρισα, στα μέσα Μαρτίου και με προτροπή του Νίκου Σκιβαλίδα κάναμε τη διαδρομή για Θεσσαλονίκη περνώντας από την Ελασσόνα, ανεβαίνοντας στα ορεινά χωριά Πύθειο και Κοκκινοπηλός και επιστροφή από Δίον αφού περάσαμε από απίστευτα τοπία!

Τι πρέπει να δεις:

1. Την Ελασσόνα με την πολύ όμορφη Τοξωτή Γέφυρα του Ελασσονίτη ποταμού και το Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και την αίσθηση ότι ζεις κυριολεκτικά την ιστορία αυτού του τόπου από τα Αρχαία χρόνια μέχρι και το Βυζάντιο. Η θέση της Μονής είναι σε ύψωμα και απολαμβάνεις τη θέα από κάθε πλευρά.

2. Κάνουμε μια στάση στη θέση Μελούνα Τσαριτσάνης για να θαυμάσουμε στο βάθος τον Όλυμπο αλλά και τη μοναδική θέα στον κάμπο. Στο σημείο αυτό υπάρχει μνημείο καθώς από εκεί ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού για να απαλλαγεί από τον Τουρκικό Ζυγό στις 5 Οκτωβρίου 1912.

3. Περνώντας από μια διαδρομή με καταπράσινα λιβάδια, ανθισμένες ροδακινιές, τη θέα του Ολύμπου ακόμα χιονισμένος, αγελάδες που λιάζονται σε ένα απόλυτα ήρεμο τοπίο καταλήγουμε στο Πύθειο. Ρωτώντας πηγαίνουμε να βρούμε τα Ασκηταριά του Πυθίου και συγκεκριμένα το σπήλαιο του Τιμίου Σταυρού, (πατήστε εδώ) το οποίο είνα βραχώδες, με 3 χώρους και σπουδαίες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Η διαδρομή ήταν λίγο ζόρικη (στενός χωματόδρομος με λακούβες και πέτρες), ωστόσο αυτό που αντικρύσαμε μας αποζημίωσε πλήρως.

4. Κοκκινοπηλός: το πιο ορεινό χωριό του ολύμπου, στα 1250 μ. με μια πολύ γραφική πέτρινη εκκλησία και μια μικρή πλατεία με σπουδαία θέα και πάλι. Απολαύσαμε έναν εξαιρετικό ελληνικό καφέ και ετοιμαστήκαμε για την επιστροφή, γεμάτοι εικόνες και μυρωδιές.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης
Διαβάστε επίσης

Close