Μέτσοβο, φωλιασμένο στην αγκαλιά της Πίνδου

Μέτσοβο, φωλιασμένο στην αγκαλιά της Πίνδου

Μέτσοβο, ένα μοναδικό, αρχοντικό, πετρόχτιστο χωριό, περικυκλωμένο από τους όγκους της Πίνδου, με απίστευτη δασώδη φύση, γρανιτένια σοκάκια, υπεραιωνόβια δέντρα και παραδοσιακή ατμόσφαιρα!
Βόλτες στην περίφημη πλατεία, μια αίσθηση ελευθερίας στο μυαλό, εικόνες με τεράστιους όγκους χιονισμένους και μια χαλαρωτική καθημερινότητα από τους κατοίκους.
Όλα κινούνται σε αργούς ρυθμούς.

Από νωρίς έρχονται οι μυρωδιές ψητού κρέατος και τρελαίνουν τους γευστικούς μας κάλυκες για τη συνέχεια.
Εμείς ωστόσο, κάνουμε μια μικρή στάση στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, δοκιμάζοντας τα περίφημα μετσοβόνε, μετσοβέλα αλλά και γίδινα παλαιωμένα τυριά, και στη συνέχεια στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ με τα παλαιωμένα κρασιά.

Αν σας αρέσει η Λαϊκή Παράδοση, πρέπει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (οι μισοί από εμάς το επισκέφτηκαν, οι άλλοι μισοί δοκίμαζαν θεϊκές Μετσοβίτικες πίτες!), καθως και την Πινακοθήκη Αβέρωφ.

Μπορείτε να πάτε στα μοναστήρια που βρίσκονται τριγύρω από το Μέτσοβο και χρονολογούνται αιώνες πριν ή να καθίσετε με τους γέροντες στην πλατεία να απολαύσετε το χαμόγελό τους και τη βλάχικη διάλεκτό τους.
Είναι καταπληκτικό πόση διάθεση έχουν για κουβέντα και να σας λύσουν κάθε σας απορία!

Τέλος, κάντε μια βόλτα στον Αβερώφειο κήπο, ένα υπέροχο πάρκο με όλα τα είδη δέντρων της περιοχής.
Θα σας ανοίξει περισσότερο την όρεξη για να απολαύσετε τα θαυμάσια κοντοσούβλια στη λαδόκολλα, τα καπνιστά μετσοβόνε, κοκορέτσια και κόκκινο υπέροχο κρασί Κατώγι Αβέρωφ!

Κείμενο – φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης
Διαβάστε επίσης

Bruge (Μπριζ), μια πόλη βγαλμένη μέσα από παραμύθι

Bruge (Μπριζ), μια πόλη βγαλμένη μέσα από παραμύθι

Στη Μπριζ (Bruge), στην ουσία κάνεις ένα ταξίδι στους προηγούμενους αιώνες. Πλακόστρωτα στενά, μπαρόκ κτίρια, αγάλματα, καμπαναριά και κανάλια. Πύργους που νιώθεις κάθε στιγμή ότι θα δεις την πριγκίπισσα στο μπαλκόνι και το βασιλόπουλο να κάνει βόλτες με το άλογό του στα γραφικά καλντερίμια.

Close