Φωτογραφία: Dimitris Symeonidis

“Πάρκο του Αριστοτέλη” στα Στάγειρα Χαλκιδικής, μια βόλτα – παρουσίαση

Μια υπέροχη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη για τα Στάγειρα, και ένα εξαιρετικό θεματικό πάρκο, το “‘Αλσος Αριστοτέλη”!

Το πάρκο βρίσκεται σε 500μ. υψόμετρο, η φύση είναι καταπληκτική, η θέα απολαυστική, τα διαδραστικά όργανα και οι επεξηγήσεις τους άψογα και το περιβάλλον πάρα πολύ καλά συντηρημένο.
Το άλσος είχε επιλεχθεί από το 1956, όταν ο γλύπτης Νικόλας είχε τοποθετήσει το άγαλμα του Αριστοτέλη, που όπως είναι γνωστό γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.

Τα όργανα τοποθετήθηκαν στο πάρκο το 2003. Είναι πειραματικά όργανα που λειτουργούν με τους φυσικούς νόμους και περιγράφονται τα περισσότερα στα συγγράματα του Αριστοτέλη: “Τα Φυσικά”. Επεξήγηση σε κάθε όργανο υπάρχει στη λεζάντα της αντίστοιχης φωτογραφίας.
Υπάρχουν ακόμα πλάκες με εδάφια από συγγράματα του Αριστοτέλη.

Στον χώρο βρίσκεται ο πύργος του Μαδέμ Αγά και το κονάκι του τα οποία ήταν διοικητικό κέντρο των μεταλλείων των Σιδηροκαυσίων.

Το εισιτήριο εισόδου είναι μόλις 1€ και το άτομο στο ταμείο είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε εκτός από το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα όργανα που θα δείτε και τον χάρτη της περιοχής με τα αξιοθέατα, που μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για υπέροχες κοντινές διαδρομές.
Εμάς μας άρεσε πολύ η Αρναία, αλλά και οι καταρράκτες της Βαρβάρας.
Αν είναι καλοκαίρι, τολμήστε να πάτε για μπάνιο στην περιοχή Ιερισσού – Νέων Ρόδων (απόσταση λιγότερη από 30′). Παραλίες στο Αιγαίο, που ακόμα και με καύσωνα είναι πιο δροσερές από τους κόλπους της Χαλκιδικής (αυτό το υπέροχο αεράκι!)

Το πάρκο λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας. Τηλ. 23760 41327

Φωτογραφίες – κείμενο: Δημήτρης Συμεωνίδης

 

Διαβάστε επίσης

Close