"Από άλλη εποχή", από την Αναστασία Λιάπη

«Από άλλη εποχή», από την Αναστασία Λιάπη

Η Αναστασία Λιάπη εκτός από σπουδαία φωτογράφος, αγαπάει πολύ τον τόπο της, την Καστοριά και την Κοζάνη, τους ανθρώπους του και την παράδοση.
Με τον φακό της, μας ταξιδεύει, με ανθρώπους του σήμερα, σε μια άλλη εποχή.
Ένα φωτογραφικό ταξίδι στις ρίζες μας, στο χθες, δημιουργημένο σήμερα, στην αγαπημένη της Καστοριά και στην Κοζάνη.

Όπως μας λέει η ίδια:

«Από μικρή πιστεύω ότι αν δεν φροντίζεις τις ρίζες σου δεν θα απλώσεις κλαδιά, δεν θα ανθίσεις. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε τις αλλαγές, προσπαθώντας να μας ξεκόψει από το παρελθόν.
Χρειάζεται να νιώσουμε και να αντιληφθούμε τις (διαφορετικές) εικόνες που έμειναν να μας θυμίζουν το χθες.

Μέσω της φωτογραφίας εξωτερικεύω την ιδιαίτερη σχέση μου με το παρελθόν, τον σε μεγάλο βαθμό μυθοποιημένο αυτό χώρο και χρόνο, που αποτελεί για μένα βασική πηγή έμπνευσης.

Χρησιμοποιώ τα στοιχεία του χώρου που παραπέμπουν σε αυτό και κατά κάποιον τρόπο μεταφέρομαι και δημιουργώ μια πραγματικότητα, πολλές φορές υποκειμενική, αυθαίρετη. Είναι όμως η δική μου σχέση με το παρελθόν, η δική μου ερμηνεία, η ανάγκη μου να φτιάξω μια ιστορία για έναν κόσμο όπως θα τον ήθελα, κι όπως ίσως θα ήθελα να συνεχίζεται και στο παρόν.

Η προσέγγισή μου γίνεται πάντα με αγάπη και σεβασμό στους παππούδες μου, στις ρίζες μας, στην παράδοση.»

Η Αναστασία Λιάπη γεννήθηκε στην Καστοριά. Η αγάπη της για τα παιδιά την έβαλε στο δρόμο της συγγραφής και της εικονογράφησης παραμυθιών η ίδια είναι μητέρα τριών. Η ανάγκη της για δημιουργία εικόνων ξεκίνησε με τη ζωγραφική αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε από τη φωτογραφία.
Η φωτογραφία για την Αναστασια είναι η ανάγκη της να εκφράσει δίχως λέξεις , όσα έχει στην ψυχή της. Είναι ζωή, φως, ανάσα. Όσο σημαντικό είναι το φως στη φωτογραφία τόσο είναι και στη ζωή μας.

Αναστασία Λιάπη στο Facebook
και στο Instagram: @anastasia_liapi
Διαβάστε επίσης

Close