Βέροια: Ταξίδι σε ένα από τα ωραιότερα "μπαλκόνια" της Μακεδονίας!

Βέροια: Ταξίδι σε ένα από τα ωραιότερα “μπαλκόνια” της Μακεδονίας!

Σε ένα από τα πανέμορφα “μπαλκόνια” που έχει η Μακεδονία μας θα πετάξουμε σήμερα!

Εκεί τα σπίτια κοιτούν από ψηλά τον απέραντο κάμπο που εκτείνεται μπροστά τους, εκεί τα χρώματα παίζουν με το φως και η μαγεία και ο ρομαντισμός ξεκινάει!

Κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και με τον ποταμό Τριπόταμο να τη διασχίζει, η Βέροια ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη, μετά τις Αιγές, στα χρόνια ακμής των αρχαίων Μακεδόνων.

Από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα υπήρξε η τρίτη σπουδαιότερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Αδιάψευστος μάρτυρας της ακμής της αποτελεί ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός βυζαντινών και μετα-βυζαντινών ναών με πανέμορφες τοιχογραφίες (σήμερα σώζονται οι 48 από τους 72), που της χάρισε το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ».

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Βέροια είχε 16 μαχαλάδες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, τα εμπορικά καταστήματα ήταν συγκεντρωμένα στη βυζαντινή αγορά, στο παζάρι. Οι πιο γνωστές συνοικίες, από αυτές που διασώζονται στις μέρες μας, είναι η εβραϊκή και η χριστιανική.

Κάποια από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης είναι η Εβραϊκή Συναγωγή, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, η Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η Παναγία Σουμελά, το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, το διατηρημένο τμήμα ρωμαϊκής οδού στην οδό Μητροπόλεως και τα αξιόλογα οθωμανικά μνημεία (οι δίδυμοι λουτρώνες, το Ορτά Τζαμί, το Μεντρεσέ Τζαμί και το Μαχμούτ Τζελεπή Τζαμί), κ.α.

Πάμε να πετάξουμε λοιπόν, πάνω από την Βέροια, στην περιοχή της Ελιάς, με μοναδικές εικόνες, όπως τις κατέγραψε ο Konstantinos Rousis.

Πηγή κειμένου: visitgreece.gr, veria.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

 

Διαβάστε επίσης

Close