Ζεστές βουτιές στα Λουτρά Πόζαρ!

Ζεστές βουτιές στα Λουτρά Πόζαρ!

Ανάμεσα στα πυκνά δέντρα υπάρχει ένας παράδεισος επί γης, κρυμμένος εκεί μας περιμένει να χαλαρώσει τα κορμιά μας με το ζεστό νερό που αναβλύζει και να ξυπνήσει το πνεύμα μας. Σήμερα θα πάμε ένα ταξίδι στα Λουτρά Πόζαρ ή αλλιώς Λουτρά Αριδαίας ή Λουτρακίου, όπως μπορείτε να τα συναντήσετε.

Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Το παλαιότερο όνομα του ρέμματος ήταν “Τόπλιτσα”, που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: “Θερμοπόταμος”.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, τα λουτρά θεωρούνταν τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης των Μακεδόνων βασιλέων μετά από μάχες και πολυετείς πολέμους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Φημολογείται επίσης ότι οι σάρισες (δόρατα) της Μακεδονικής Φάλαγγας “βράζονταν” στα θερμά νερά, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά και να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.

Στις μέρες μας, οι επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση, ενώ τα νερά βοηθάνε στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων.

Απολαύστε μαζί μας μοναδικές εικόνες, όπως τις κατέγραψε ο Konstantinos Rousis.

Πηγή κειμένου: wikipedia.org, loutrapozar.com.gr

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close