Αγκάθα Κρίστι: Αυτό είναι το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης...

Αγκάθα Κρίστι: Αυτό είναι το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης…

Η Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie), η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 ως Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ, στο Ντέβον της Αγγλίας.

Άρχισε να γράφει με την ενθάρρυνση της αδερφή της και στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 υπό τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς», παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ένα χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της. Το δεύτερο βιβλίο της («Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ» – 1926) βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων και η ίδια μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων.

Το 1930 παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, το σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή, όπου κι εξελίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες.

Συνολικά, η Άγκαθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Κάποια από τα έργα της είναι: Δέκα Μικροί Νέγροι, Ποντικοπαγίδα, Έγκλημα στο Νείλο, Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές, Έγκλημα τα Χριστούγεννα, Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ, Ο πλωτός ναύαρχος, Πέντε μικρά γουρουνάκια, Η αυτοβιογραφία μου.

Ακολουθούν 10 φράσεις της παγκοσμίως γνωστής και αναγνωρισμένης συγγραφέως:

1. Ένας αρχαιολόγος είναι ο καλύτερος σύζυγος: όσο πιο πολύ γερνάει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον που δείχνει. Γι’ αυτό λοιπόν κι εγώ τον παντρεύτηκα.

2. Υπάρχει τόσο μεγάλη τάση να αποδίδονται στο Θεό τα κακά τα οποία κάνει ο άνθρωπος με δική του ελεύθερη βούληση.

3. Αυτό είναι το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης: είμαστε όλοι λιγάκι τρελοί.

4. Τα λόγια επινοήθηκαν για να μην αφήνουν τον άνθρωπο να σκέφτεται.

5. Να είστε σίγουροι ότι για όλα όσα πρέπει να αγαπήσετε, πρέπει να πληρώσετε και κάποιο τίμημα.

6. Κάθε γυναίκα μπορεί να ξεγελάσει έναν άνδρα αν αυτό θελήσει κι αν αυτός είναι ερωτευμένος μαζί της.

7. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αποτυχημένοι, γιατί τα πάνε τόσο καλά με τον εαυτό τους, που δεν δίνουν δεκάρα για το παραμικρό.

8. Το ένστικτο είναι ένα υπέροχο πράγμα. Δεν μπορεί ούτε να ερμηνευθεί ούτε να αγνοηθεί.

9. Κάποιοι δεν αναγνωρίζουν τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή τους, έως ότου είναι πολύ αργά.

10. Κάθε δολοφόνος είναι, πιθανώς, παλιός φίλος κάποιου.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close