Χέρμαν Έσε: ο άνθρωπος δεν είναι ικανός για σκέψη υψηλού βαθμού

Χέρμαν Έσε: ο άνθρωπος δεν είναι ικανός για σκέψη υψηλού βαθμού

Ο άνθρωπος δεν είναι ικανός για σκέψη υψηλού βαθμού και ακόμα και ο πιο πνευματοποιημένος και καλλιεργημένος, συνηθίζει να βλέπει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από τα παραμορφωτικά πρίσματα της αυταπάτης και της υπεραπλούστευσης – και πιο πολύ απ’ όλα τον εαυτό του.

Γιατί φαίνεται πως υπάρχει μια έμφυτη και επιτακτική ανάγκη σ’ όλους τους ανθρώπους να θεωρούν τον εαυτό σαν μια βασική μονάδα. Όσο συχνά, όσο οδυνηρά κι αν κλονίζεται αυτή η ψευδαίσθηση, πάντα αναστυλώνεται και πάλι. {…}

Κι αν ποτέ η υποψία της πολλαπλής ύπαρξής τους τρυπώσει στο νου ανθρώπων με εξαιρετικές δυνάμεις και ασυνήθιστα λεπτές ευαισθησίες, όπως είναι όλοι οι ιδιοφυείς, και τότε, ξεφεύγοντας από την ψευδαίσθηση της ενιαίας προσωπικότητας αντιληφθούν ότι ο εαυτός είναι καμωμένος από μια πλειάδα εαυτούς, δεν έχουν παρά να πουν κάτι τέτοιο κι αμέσως η πλειοψηφία τους κλειδαμπαρώνει, καλείται η επιστήμη σε βοήθεια, βεβαιώνει σχιζοφρένεια και προστατεύει την ανθρωπότητα από την ανάγκη ν’ ακούσει τη φωνή της αλήθειας από τα χείλη αυτών των άτυχων ανθρώπων.

Γιατί λοιπόν να χάσουν τα λόγια τους, γιατί να πουν εκείνο που κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αντιλαμβάνεται σαν αυτονόητο, όταν και η απλή αναφορά του θεωρείται σαν διατάραξη της κοινής ησυχίας;

Έτσι, εκείνος που η σκέψη του φτάνει τόσο μακριά και αντιλαμβάνεται πως η υποτιθέμενη μονάδα του εαυτού είναι τουλάχιστον διπλή, είναι κιόλας μια ιδιοφυΐα και σίγουρα ένα εξαιρετικό και ενδιαφέρον πρόσωπο.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο κάθε εγώ δεν είναι καθόλου μια μονάδα αλλά ένας πολύπτυχος κόσμος, ένας έναστρος ουρανός, ένα χάος μορφών, καταστάσεων και σταδίων από κληρονομικές δυνατότητες και πιθανότητες. Φαίνεται πως έχει γίνει για όλους μας μια αναγκαιότητα επιτακτική όσο η τροφή και η αναπνοή να θεωρούμε αυτό το χάος σαν μια ενότητα και να μιλάμε για το εγώ μας σαν να ήταν μονοδιάστατο, ολότελα ξεχωρισμένο και παγιωμένο φαινόμενο. Ακόμα κι οι καλύτεροι από μας μοιράζονται αυτή την αυταπάτη.

Χέρμαν Έσε – Ο λύκος της στέπας

Διαβάστε επίσης

Close