Η επιθυμία, Σερ Φράνσις Μπέικον

Η επιθυμία, Σερ Φράνσις Μπέικον

Η φύση του ανθρώπου συχνά κρύβεται… αλλά σπάνια εξαλείφεται

Ένα δοκίμιο του φιλόσοφου Φράνσις Μπέικον για την επιθυμίαΤίποτα δεν βλάπτει τόσο την υγεία όσο η στωική καταπίεση της επιθυμίας. Σε τι ωφελεί να παραταθεί μια ζωή την οποία η απάθεια την έχει μετατρέψει σε πρόωρο θάνατο; Άλλωστε ο στόχος αυτής της φιλοσοφίας είναι ανέφικτος. Το ένστικτο τελικά θα εκφραστεί.

Η φύση συχνά κρύβεται, μετικές φορές υπερνικάται, αλλά σπάνια εξαλείφεται. Η άσκηση δύναμης κάνει πιο βίαιη τη φύση κατά την επιστροφή της· το δόγμα και ο λόγος κάνουν τη φύση λιγότερο πιεστική, αλλά μόνο η συνήθεια αλλάζει ή υποτάσσει τη φύση…

Όμως ας μην εφησυχάσει κανείς με τη νίκη του πάνω στη φύση του για πολύ. Γιατί μπορεί να παραμείνει θαμμένη για μεγάλο διάστημα, αλλά θα αναβιώσει όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις ή την ελκύσει ο πειρασμός.Όπως συνέβη με τη γάτα που έγινε νεαρή γυναίκα στον μύθο του Αισώπου, η οποία καθόταν πολύ σεμνά μέχρι που πέρασε ένα ποντίκι από μπροστά της. Επομένως, ο άνθρωπος πρέπει ή να αποφεύγει τελείως τη μεταβολή των περιστάσεων ή να εκτίθεται συχνά σε αυτή, ώστε να μην τον επηρεάζει».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Will Durant «Η περιπέτεια της φιλοσοφίας», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Σερ Φράνσις Μπέικον (22 Ιανουαρίου 1561-9 Απριλίου 1626) ήταν Άγγλος φιλόσοφος, πολιτικός, επιστήμονας και συγγραφέας, δεξιοτέχνης στη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Η πλούσια βιβλιογραφία του περιλαμβάνει φιλοσοφικά, πολιτικά, νομικά, ποιητικά και ιστορικά- φιλολογικά έργα.

 

Πηγή: doctv.gr

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 
Διαβάστε επίσης

Close