Τζόις Μανσούρ: Άσε με να σ’ αγαπώ

Τζόις Μανσούρ: Άσε με να σ’ αγαπώ

Άσε με να σ’ αγαπώ
αγαπώ τη γεύση απ’ το παχύ σου αίμα
το κρατώ καιρό μέσα στο δίχως δόντια στόμα μου
η πυράδα του μου καίει το λαρύγγι

αγαπώ τον ιδρώτα σου
μ’ αρέσει να χαϊδεύω τις μασχάλες σου
περίρρυτες από χαρά
άσε με να σ’ αγαπώ

άσε με να γλείφω τα κλειστά σου μάτια
άσε με να τα τρυπήσω με τη σουβλερή μου γλώσσα
και τη γούβα τους να γεμίσω με το θριαμβευτικό μου σάλιο
άσε με να σε τυφλώσω.

Μετάφραση: Έκτωρ Κακναβάτος

Τζόυς Μανσούρ – Joyce Mansour
Η πιο γνωστή σουρεαλιστική γυναίκα ποιήτρια, συγγραφέας 16 βιβλίων ποίησης, καθώς και μια σειρά σημαντικών πεζών και θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στην Αγγλία από Αιγυπτιοεβραίους γονείς το 1928. Θα ζήσει στο Κάιρο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του πενήντα και μετά θα μετακομίσει στο Παρίσι με τον δεύτερο σύζυγό της.

Το 1953 εκδίδει την πρώτη συλλογή της, Cris, και θα ενθουσιάσει τους σουρεαλιστές και πρώτους από όλους τον Αντρέ Μπρετόν που θα την συστήσει στο γαλλικό κοινό. Θα εκδώσει δεκαέξι ποιητικές συλλογές καθώς και λίγα πεζά και θεατρικά έργα. Η ποίηση της θα απασχολήσει τους κριτικούς άλλοτε εκκινώντας από μια τύπου φεμινιστική ανάλυση , άλλοτε εντοπίζοντας στην ποίηση της σύμβολα ενός αιγυπτιακού μυστικισμού, έναν εξωτισμό με προέλευση τις καταβολές της ποιήτριας.

Τα Ερωτικά είναι μια επιλογή του μεταφραστή Έκτορα Κακναβάτου από τις συλλογές της Cris (1953), Dechirures (1955) και Rapaces (1958) και μας προσφέρονται σε επανέκδοση από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Πέθανε στις 27 Αυγούστου 1986 στο Παρίσι.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close