Ζαν Ζωρές: για τους νέους

Ζαν Ζωρές: για τους νέους

Θάρρος είναι, η δουλειά του καθενός, είτε αυτός δουλεύει είτε φιλοσοφεί.

Θάρρος είναι να κατανοεί τη ζωή του, να την καθορίζει, να την εξελίσσει, να εμβαθύνει σε αυτή, να την καθιερώνει και συνάμα να τη συντονίζει με τη ζωή γενικότερα.

Θάρρος είναι να παρακολουθεί αυτή τη μηχανή ινοποίησης δίχως να σπάσει ούτε μια κλωστή ενώ ετοιμάζει μια ευρύτερη και αδελφοποιημένη κοινωνική τάξη όπου η μηχανή αυτή θα αποτελεί υπηρέτη των ελεύθερων εργατών.

Θάρρος είναι να ξεπερνά τα ψεγάδια του, να ταλανίζεται από αυτά, αλλά να μην υποκύπτει για χάρη τους. Να ακολουθεί το δρόμο που αυτός χάραξε.

Θάρρος είναι να αγαπάει τη ζωή και να αντικρίζει τον θάνατο στωικά. Να κυνηγάει ιδανικά και να κατανοεί την αλήθεια.
Να ενεργεί και να δίνεται σε ανώτερους σκοπούς δίχως να γνωρίζει τι αμοιβή το σπουδαίο τούτο σύμπαν θα αποφέρει για τις προσπάθειές μας, ούτε αν θα υπάρξει συνολικά κάποια αμοιβή.

Θάρρος είναι να αναζητάει την αλήθεια και να τη λέει. Όχι να υποκύπτει στους νόμους εφήμερων ψεμάτων και να επιτρέπει στην ψυχή, στο στόμα και στα χέρια να αναπλάθουν ανόητες επευφημίες και φανατικές αποδοκιμασίες.

Ζαν Ζωρές – Για τους νέους, Albi, 1903.
Διαβάστε επίσης

Απομνημονεύματα ενός τρελού, από τον Γκουστάβ Φλωμπέρ

Απομνημονεύματα ενός τρελού, από τον Γκουστάβ Φλωμπέρ

«Να, λοιπόν, πώς ήμουν: ονειροπόλος-ξένοιαστος, με διάθεση ανεξάρτητη και χλευαστική, έχτιζα για μένα ένα πεπρωμένο κι έκανα όνειρα για την ποίηση μιας ζωής γεμάτης έρωτα, ζώντας ταυτόχρονα με τις αναμνήσεις μου – όσες αναμνήσεις μπορεί να έχει κανείς στα δεκάξι του.

Close