7 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων!

7 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων!

Οι εργασίες άρχισαν στον πανύψηλο καθεδρικό ναό της το 1160, για να ολοκληρωθούν μετά από πολλές αναθεωρήσεις και αλλαγές στο σχεδιασμό τη δεκαετία του 1260. Κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ αιώνων της ζωής του, αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα θα έβλεπε καταστροφή, έπαινο, ανακαινίσεις και αποκαταστάσεις.
Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι 100 συν χρόνια κατασκευής ή η μοναδική αρχιτεκτονική του είναι τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για τον καθεδρικό ναό της , στην πραγματικότητα υπάρχουν βαθύτερα μυστήρια που κρύβονται στην ιστορία του και κάτω από την ίδρυσή του.

Η πυρκαγιά στις 15 Απριλίου 2019 στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων κράτησε σε αγωνία τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θρηνώντας την απώλεια του κώνου και τη μεσαιωνική στέγη του 19ου αιώνα της εκκλησίας και προκαλώντας τη ζημιά από τον καπνό και τις φλόγες στο εσωτερικό.

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια βαθιά βουτιά στην ιστορία της Παναγίας των Παρισίων. Εδώ, επτά λιγότερο γνωστά κομμάτια της ιστορίας του καθεδρικού ναού ελπίζουμε ότι θα αυξήσουν τη γοητεία και την εκτίμησή σας για αυτό που ορισμένοι ονόμασαν «καρδιά του Παρισιού».

1. Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν ακούμε το “Notre-Dame” να σκεφτόμαστε τον “Quasimodo”
Καθώς παρακολουθήσαμε τις ειδήσεις για τη φωτιά της Notre-Dame, οι περισσότεροι από εμάς θυμόμασταν εικόνες και περιστατικά από το μυθιστόρημα The Hunchback of Notre-Dame και τις πολλές σκηνικές και κινηματογραφικές του προσαρμογές. Και αυτό είναι εντελώς φυσικό: Αρχικά δημοσιεύθηκε το 1831 ως Notre-Dame de Paris, το μυθιστόρημα του Victor Hugo σχετικά με τον Κουασιμόδο και τον έρωτά του για την τσιγγάνα Esmeralda, ήταν τόσο επιτυχημένος με τους αναγνώστες που ενέπνευσε πραγματικά μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την αποκατάσταση της ζημιάς.

2. Τέσσερις εκκλησίες βρίσκονται κάτω από αυτή
Οι τελευταίες αρχαιολογικές υποθέσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά θρησκευτικά κτίρια διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, κάτω από τον σημερινό καθεδρικό ναό, όλα χτισμένα στον ίδιο χώρο στο Ile de la Cité. Υπήρχε μια παλαιοχριστιανική εκκλησία του 4ου αιώνα, μια βασιλική των Μεροβιανών, ένας καθεδρικός ναός της Καρολίνας και μια ρωμαϊνική εκκλησία, η οποία κατεδαφίστηκε καθώς χτίστηκε ο σημερινός καθεδρικός ναός, με τις ιερές πέτρες μερικές φορές να κόβονται ή να χρησιμοποιούνται για τα θεμέλια.

3. Τα πιο πολύτιμα λείψανα κρατήθηκαν στην κορυφή
Ο κεντρικός κώνος, ο οποίος καταστράφηκε στη φωτιά, σε ένα σημείο στεγάζει τρία ανεκτίμητα λείψανα: ένα θραύσμα της κορώνας του Χριστού (το στέμμα των αγκαθιών), ένα λείψανο του Αγίου Ντενί, του πρώτου επισκόπου του Παρισιού και ένα άλλο του Αγίου Γενεύη , πολιούχος της πρωτεύουσας, του οποίου η μονή ήταν για πολύ καιρό ένα από τα πιο διάσημα της πόλης. Το στέμμα των αγκαθιών επέζησε και δεν είναι σαφές τι συνέβη στα λείψανα. Σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times, τα λείψανα των δύο αγίων προστάτηδων φυλάχτηκαν ακόμα στη φλόγα τη στιγμή της πυρκαγιάς.

4. Οι περισσότερες από τις καμπάνες της Notre-Dame είναι νέες
Αν έχετε διαβάσει το The Hunchback της Notre-Dame, θα θυμάστε ότι ο καθεδρικός ναός ηχούσε από τον κωφό νεαρό Quasimodo. Οι καμπάνες του 1856 που αντικατέστησαν αυτές που έλιωσαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης θεωρήθηκαν αρκετά θορυβώδες από μόνες τους – ασυνεπείς και κατώτερες. Καθώς πλησίαζε η 850ή επέτειος του καθεδρικού ναού, το 2013, τέθηκαν σε λειτουργία νέες καμπάνες και τεχνίτες μελέτησαν τα εκκλησιαστικά αρχεία σε μια προσπάθεια να αναπαράγουν το μέγεθος και το εύρος των πρωτοτύπων. Το νέο σετ καμπανών εγκαταστάθηκε στις αρχές του 2013 και ήχησε για πρώτη φορά την Κυριακή του Παλμ, σε απόλυτη αρμονία με το μεγαλύτερη και μόνη πρωτότυπη, την καμπάνα του 1686 με το ψευδώνυμο Emmanuel.

5. Ο Βασιλιάς Ήλιος μπορεί να είναι ο Νο 1 εχθρός  της Notre-Dame
Παρόλο που ο πόλεμος, η πανούκλα και η επανάσταση έπληξαν τη Νοτρ Νταμ, η πιο καταστροφική δύναμη στην ιστορία της μέχρι τη φωτιά της 15ης Απριλίου, μπορεί να ήταν ο Βασιλιάς Λουδοβίκος XIV (1638-1715), ο αυτοαποκαλούμενος Ήλιος Βασιλιάς. Ο Louis XIV έδωσε εντολή για «αποκατάσταση» του καθεδρικού ναού. Αυτό που ακολούθησε ήταν σχεδόν μια πράξη βανδαλισμού, κατεβάζοντας γλυπτά, αντικαθιστώντας τα παράθυρα βιτρό του 12ου και 13ου αιώνα με διαφανές γυαλί και κατεδαφίζοντας μια κολόνα.

6. Όλες οι καμπάνες έχουν ονόματα!
Κάθε μια από τις σημερινές καμπάνες της Νοτρ Νταμ φέρει το όνομα ενός αγίου. Τα ονόματα είναι: Marie, Emmanuel, Gabriel, Anne-Geneviève, Denis, Marcel, Etienne, Benoît-Joseph, Maurice και Jean-Marie.

7. Το απόλυτο κέντρο του Παρισιού επισημαίνεται εδώ
Ένα πολύ ωραίο γεγονός: Η Notre Dame είναι το επίσημο σημείο αναφοράς για όλο το Παρίσι. Σε μια πλατεία μπροστά από την εκκλησία, θα βρείτε ένα μικρό πιάτο στο έδαφος χαραγμένο με μια πυξίδα, γνωστή ως «point zéro des Routes de France». Είναι αυτό το σημείο από το οποίο μετρώνται όλες οι αποστάσεις από το Παρίσι σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης

Close