Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Όλα τα κτήρια δεν κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο.

Κάποιοι αρχιτέκτονες κουρασμένοι από τις τετριμμένες και επαναλαμβανόμενες δομές που κυριαρχούν ανά τους αιώνες, τολμούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δημιουργούν κτήρια που εναντιώνονται σε κάθε παραδοσιακή τάση.

Δείτε λοιπόν κτήρια που αψηφούν τη λογική, το γούστο και σε ορισμένες περιπτώσεις τη βαρύτητα:

1. Casa do Penedo, Guimarães, Πορτογαλία

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Eίναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο που βρίσκεται ανάμεσα στο Celorico de Basto και το Fafe στη βόρεια Πορτογαλία. Έλαβε το όνομά του επειδή χτίστηκε από τέσσερις μεγάλους ογκόλιθους που χρησιμεύουν ως θεμέλια, τοίχοι και οροφή του σπιτιού.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1972 και διήρκεσε περίπου δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του το 1974.

Ο μηχανικός που δημιούργησε το Casa do Penedo ήταν από το Guimarães το εμπνεύστηκε από τους Flinstones. Η κατοικία χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους ιδιοκτήτες ως προορισμό διακοπών. Σήμερα, το Casa de Penedo είναι ένα μικρό μουσείο κειμηλίων και φωτογραφιών από την ιστορία του Penedo.

Το κτήριο βρίσκεται κοντά σε ένα αιολικό πάρκο ηλεκτρικής ενέργειας, αν και δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια μέσα στο ίδιο το σπίτι. Λόγω του ασυνήθιστου σχεδιασμού και της ενσωμάτωσής του στη γύρω φύση, το κτίριο έχει γίνει ένα αυξανόμενο τουριστικό αξιοθέατο.

 

2. Crooked House ή αλλιώς το στραβό σπίτι, Σόποτ, Πολωνία

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Χτίστηκε το 2004. Είναι περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα (43.000 τετραγωνικά πόδια) σε μέγεθος και αποτελεί μέρος του εμπορικού κέντρου Rezydent, μαζί με εστιατόρια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σχεδιάστηκε από τον Szotyńscy & Zaleski, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα παραμύθια και τα σχέδια του Jan Marcin Szancer και Per Dahlberg .

 

3.  Atomium, Βρυξέλες, Βέλγιο

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Κατασκευασμένο για την Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών (Expo ’58), το ύψους 103 μέτρων μνημείο Ατόμιουμ (Atomium) αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές, με κάθετο σώμα διαγώνια, σωλήνες κατά μήκος των 12 άκρων του κύβου και από τις 8 κορυφές προς το κέντρο. Το σχεδίασε ο André Waterkeyn.

Εννέα σφαίρες από ατσάλι διαμέτρου 18 μέτρων συνδέονται μέσω σωλήνων που περιέχουν κυλιόμενες σκάλες μέχρι 35 μέτρων, μεταξύ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη. Παράθυρα στην κορυφαία σφαίρα παρέχουν μια πανοραμική άποψη των Βρυξελλών. Άλλες σφαίρες έχουν εκθέσεις της δεκαετίας του 1950. Τρεις ανώτερες σφαίρες που δεν διαθέτουν κάθετη υποστήριξη δεν είναι ανοιχτές στο κοινό για λόγους ασφαλείας.

 

4. Kansas City Public Library, Μιζούρι, ΗΠΑ

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ιδρύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1873, είναι το παλαιότερο και τρίτο μεγαλύτερο δημόσιο σύστημα βιβλιοθήκης στην περιοχή του αστικού δήμου του Κάνσας.

Οι ειδικές συλλογές του, που στεγάζονται στην αίθουσα Missouri Valley της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, έχουν μια συλλογή της τοπικής ιστορίας του Kansas City, συμπεριλαμβανομένων πρωτότυπων και δημοσιευμένων υλικών, ειδήσεων, ταχυδρομικών καρτών, φωτογραφιών, χαρτών και καταλόγων πόλεων που χρονολογούνται από την αρχαιότερη ιστορία της κοινότητας. Η συλλογή Ramos της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει βιβλία, φυλλάδια, άρθρα περιοδικών και άλλα υλικά σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Αμερικής.

Οι άκανθες του βιβλίου, οι οποίες μετρούν περίπου 25 πόδια με 9 πόδια, είναι κατασκευασμένες από πινακίδες Mylar που είναι τοποθετημένες πάνω από σκυρόδεμα και ένα υπόστρωμα αλουμινίου. Παρουσιάζουν 22 τίτλους που αντικατοπτρίζουν μια ευρεία ποικιλία των ενδιαφερόντων ανάγνωσης, όπως πρότειναν οι αναγνώστες του Kansas City και στη συνέχεια επιλέχθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο Δημόσιων Βιβλιοθηκών του Kansas City.

 

5. Cube Houses, Ρότερνταμ, Ολλανδία

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Είναι ένα σύνολο καινοτόμων κατοικιών σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Piet Blom και βασίζονται στην έννοια της “ζωής ως αστική στέγη”: στέγαση υψηλής πυκνότητας με επαρκή χώρο στο έδαφος δεδομένου ότι ο κύριος σκοπός του είναι να βελτιστοποιήσει το εσωτερικό χώρο.

Ο Blom ανέβασε τον κύβο ενός συμβατικού σπιτιού σε 45 μοίρες και το στήριξε σε έναν πυλώνα με σχήμα εξαγώνου . Ο σχεδιασμός του αντιπροσωπεύει ένα χωριό μέσα σε μια πόλη, όπου κάθε σπίτι αντιπροσωπεύει ένα δέντρο, και όλα τα σπίτια μαζί, ένα δάσος. Η κεντρική ιδέα των σπιτιών του κύβου σε ολόκληρο τον κόσμο βελτιστοποιεί κυρίως το χώρο, ως σπίτι, σε μια καλύτερη διανομή των εσωτερικών χώρων.

Τα σπίτια στο Ρότερνταμ βρίσκονται στην οδό Overblaak, ακριβώς πάνω από το σταθμό Blaak του μετρό . Υπάρχουν 38 μικρά κύβοι και δύο λεγόμενα «super-cubes», όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Καθώς οι κάτοικοι διαταράσσονται τόσο συχνά από περίεργους περαστικούς, ένας ιδιοκτήτης αποφάσισε να ανοίξει ένα “κύβο προβολής”, το οποίο είναι επιπλωμένο ως κανονικό σπίτι, και ζει έξω από την προσφορά περιηγήσεων στους επισκέπτες.

Τα σπίτια διαθέτουν τρεις ορόφους:
-είσοδο στο ισόγειο
-πρώτο όροφο με σαλόνι και ανοιχτή κουζίνα
-δεύτερο όροφο με δύο υπνοδωμάτια και μπάνιο
-τελευταίο όροφο που χρησιμοποιείται μερικές φορές ως μικρός κήπος

Οι τοίχοι και τα παράθυρα είναι υπό γωνία 54,7 μοίρες. Η συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος είναι περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα (1.100 τετραγωνικά πόδια), αλλά περίπου το ένα τέταρτο του χώρου είναι άχρηστο λόγω των τοίχων που βρίσκονται κάτω από τις γωνίες.

 

6. Church of Hallgrímur, Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Πρόκειται για μια εκκλησία της Ιουδαϊκής Εκκλησίας της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Στα 74,5 μέτρα (244 πόδια) ψηλά, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ισλανδία και ανάμεσα στις ψηλότερες κατασκευές της χώρας . Ο ναός πήρε το όνομά του από τον ισλανδικό ποιητή και κληρικό Hallgrímur Pétursson (1614-1674), συγγραφέα των Πάθους των Ύμνων.

Βρίσκεται στο κέντρο του Ρέικιαβικ , είναι ένα από τα πιο γνωστά ορόσημα της πόλης και είναι ορατό σε όλη την πόλη. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Guðjón Samúelsson το 1937. Αναφέρεται ότι το έχει σχεδιάσει για να μοιάζει με τους βράχους των παγίδων, τα βουνά και τους παγετώνες του τοπίου της Ισλανδίας.

Χρειάστηκαν 41 χρόνια για να οικοδομηθεί η εκκλησία: η κατασκευή ξεκίνησε το 1945 και τελείωσε το 1986, αλλά ο πύργος ορόσημο ολοκληρώθηκε πολύ πριν ολοκληρωθεί ολόκληρη η εκκλησία.

 

7. Το μουσείο WonderWorks, Orlando, ΗΠΑ

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Είναι μια σειρά από κέντρα ψυχαγωγίας που εστιάζονται σε επιστημονικά εκθέματα με πέντε τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες . Το σύνθημα της εταιρείας είναι “Αφήστε τη φαντασία σας να τρέξει άγρια”. Τα κτήριά του είναι συνήθως χτισμένα σαν να είναι ανάποδα. Η εμπειρία θεωρείται «εκπαίδευση»,  ένας συνδυασμός εκπαίδευσης και διασκέδασης. Περιέχει πάνω από εκατό εκθέματα που προκαλούν το μυαλό και πολλές δραστηριότητες για τους επισκέπτες να εξερευνήσουν.

Αυτός ο μοναδικός σχεδιασμός δημιουργήθηκε αρχικά από τον αρχιτέκτονα Terry O. Nichoson. Κάθε τοποθεσία του WonderWorks περιλαμβάνει διαδραστικές εκθέσεις ψυχαγωγίας για θέματα φυσικής και μαθηματικών. Κάθε κτήριο WonderWorks έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να φαίνεται πως έχει σχιστεί από το έδαφος από έντονο καιρό και έπεσε ανάποδα στην οροφή του.

Η εταιρεία έχει τοποθεσίες στο Ορλάντο, Φλόριντα (3 Μαρτίου 1998), Pigeon Forge, Τενεσί , Πόλη του Παναμά, Φλόριντα , Μυρτλ Μπιτς, Νότια Καρολίνα , Συρακούσες, Νέα Υόρκη (2012) και Μπράνσον Μισσούρι (2019).

 

8. Η εταιρεία Longaberger, Ohio, ΗΠΑ

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Η εταιρεία Longaberger είναι Αμερικανός κατασκευαστής και διανομέας χειροποίητων καλαθιών από ξύλο σφενδάμου και άλλων προϊόντων οικιακής χρήσης.

Η παλιά εταιρική έδρα της στην State Route 16 του Οχάιου είναι ένα τοπικό ορόσημο και ένα πολύ γνωστό παράδειγμα νέας αρχιτεκτονικής , καθώς παίρνει τη μορφή του μεγαλύτερου πωλητή της εταιρείας, του “Medium Market Basket”.

Η ιστορία της εταιρίας ξεκίνησε από τον Dave Longaberger το 1973 και στο αποκορύφωμά της το 2000, απασχολούσε περισσότερους από 8.200 ανθρώπους και είχε πωλήσεις 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο ίδιος είχε όνειρο όλες οι εταιρίες του να έχουν την ίδια μορφή του καλαθιού, αλλά μόνο στην έδρα της πραγματοποιήθηκε κι αυτό στην εποχή του θανάτου του.

Οι λαβές του καλαθιού ζυγίζουν περίπου 150 τόνους και μπορούν να θερμανθούν κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού για να αποφευχθεί η ζημιά από πάγο.

 

9. Snail House, Σόφια, Βουλγαρία

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Βαμμένο σε στροβιλισμένα κόκκινα, πορτοκαλί, πράσινα, μπλε, καφέ χρώματα, το σαλιγκάρι της Βουλγαρίας δεν έχει ΄΄ άκρες και γωνίες΄΄. Αποτελεί οικιστικό φαινόμενο και βρίσκεται στην περιοχή Simeonovo της Σόφιας. Χτισμένο από τον αρχιτέκτονα Συμεών Συμεωνόφ, η δομή μπορεί να μοιάζει διασκεδαστική αλλά κάθε χαρακτηριστικό της κατοικίας έχει μελετηθεί προσεκτικά.

Για παράδειγμα, η είσοδος του σπιτιού είναι ζωγραφισμένη σα να είναι το στόμα του σαλιγκαριού, ώστε μπαίνοντας κάποιος να φαίνεται πως τον καταπίνει το σαλιγκάρι. Το σπίτι αερίζεται μέσω των βλεφάρων των ματιών. Επίσης, στη θέση μια απλής τυποποιημένης καμινάδας υπάρχει μια μεγάλη κίτρινη μέλισσα. Η πιο σημαντική πτυχή του σπιτιού είναι το γεγονός πως είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου με ελαφρύ και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, καθιστώντας το πραγματικά ενεργειακό.

 

10. Le Palais idéal, Hauterives, Γαλλία

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ανακαλύψτε 10 από τα πιο περίεργα κτήρια στον κόσμο!

Ο Ferdinand Cheval (19 Απριλίου 1836 – 19 Αυγούστου 1924) ήταν γάλλος ταχυδρομικός που πέρασε τριάντα τρία χρόνια της ζωής του οικοδομώντας το Le Palais idéal (“Ideal Palace”) στο Hauterives. Το παλάτι θεωρείται ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα αρχαίας αρχιτεκτονικής τέχνης.

Ο Cheval είχε όνειρο από μικρός να χτίσει ένα παλάτι. Την ευκαιρία την έδωσε μια πέτρα όταν κάποτε ο ίδιος σκόνταψε επάνω της. Τη μάζεψε και του έκανε τρομερή εντύπωση το σχήμα και η μορφή της. Την επόμενη μέρα ξαναπήγε στο ίδιο σημείο και μάζεψε περισσότερες. Έτσι, πέρασε τα πρώτα είκοσι χρόνια κατασκευάζοντας τους εξωτερικούς τοίχους. Αρχικά, μετέφερε τις πέτρες στις τσέπες του, και στη συνέχεια άλλαξε ένα καλάθι . Τελικά, χρησιμοποίησε ένα καρότσι . Συχνά εργάστηκε το βράδυ, με το φως ενός λαμπτήρα πετρελαίου.

Τα υλικά του παλατιού αποτελούνται κυρίως από πέτρες (ποταμίσιες), βότσαλα, πορώδη tufa και απολιθώματα πολλών διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών.

Όταν ένας επισκέπτης έρχεται για πρώτη φορά στο παλάτι, το πρώτο πρόσωπο που βλέπουν είναι η νότια πρόσοψη μήκους σχεδόν 30 μέτρων και ύψους 14 ναυπηγείων. Η διακόσμηση μοιάζει με πτυχές τόσο του Pavilion του Μπράιτον όσο και της Σαγκράδα Φαμίλια του Γκαουντί . Το Palais είναι ένα μείγμα διαφορετικών μορφών με εμπνεύσεις από τον Χριστιανισμό μέχρι τον Ινδουισμό . Ο Cheval δέσμευσε τις πέτρες μαζί με ασβέστη , κονίαμα και τσιμέντο. Το παλάτι είναι πασπαλισμένο με μικρά αποσπάσματα και ποιήματα χειροποίητα από τον ίδιο τον Cheval. Μερικά παραδείγματα είναι “Αν ψάχνετε για το χρυσό θα το βρείτε σε αγκώνα λίπος.”, “Το Πάνθεον ενός σκοτεινού ήρωα.”, “Το έργο ενός ανθρώπου” κ.α.

Ο Cheval ήθελε να θαφτεί στο παλάτι του. Επειδή αυτό είναι παράνομο στη Γαλλία, πέρασε οκτώ χρόνια κατασκευάζοντας ένα μαυσωλείο για τον εαυτό του στο νεκροταφείο των Hauterives . Πέθανε στις 19 Αυγούστου 1924, περίπου ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της οικοδόμησης, και θαφτεί εκεί.

Πηγή: wikipedia.org

Διαβάστε επίσης

Close