Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Τόσα χρόνια μια ανάσα ...

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Τόσα χρόνια μια ανάσα …

Το κακό με τους σπουδαίους καλλιτέχνες είναι ότι ποτέ δεν προλαβαίνεις να τους «χορτάσεις». Το καλό με τους σπουδαίους καλλιτέχνες είναι ότι πάντα «μένουν» μέσα από τους στίχους και τα τραγούδια τους …

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα έκανε χειρωνακτικές εργασίες στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία τυχαία κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους «P.L.J. Band» με τίτλο «Gaspar», ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Όταν ήταν 20 ετών, δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983, οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, μετονομάστηκαν σε «Τερμίτες», όνομα που παρέπεμπε στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Τόσα χρόνια μια ανάσα ...
Φωτογραφία από αφίσα του 2011, όταν εμφανίστηκαν στο ΑΠΑΡΧΕΣ, στα Τρίκαλα.

Συνεργάστηκε με πολλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρη Μητροπάνο, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργο Νταλάρα, Διονύση Σαββόπουλο, Δήμητρα Γαλάνη, κ.α. Διατηρούσε στενή φιλία με τους -επίσης μουσικούς- Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά, Δημήτρη Σταρόβα.

Τα τραγούδια του είναι πολύ δημοφιλή στο ελληνικό κοινό, με πολλές επιτυχίες. Ανάμεσά τους: Έλα ψυχούλα μου, Ένας Τούρκος στο Παρίσι, Τι ζητάω, Εκεί στο Νότο, Μικρός Τιτανικός, κ.α.π.

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου του 2019, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, από καρδιακή προσβολή.

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Με στοιχεία από τη Βικιπαίδεια και με συναισθήματα που φέρνουν οι αναμνήσεις από στίχους και μουσικές …

 

Διαβάστε επίσης

Close