Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Το σπουδαίο έργο του "ζωντανεύει" σε 14'

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Το σπουδαίο έργο του «ζωντανεύει» σε 14′

Ο Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 κοντά στην πόλη Βίντσι της Τοσκανης και ήταν παράνομος γιος ενός τοπικού δικηγόρου. Ήταν μαθητευόμενος του γλύπτη και ζωγράφου Andrea del Verrocchio στη Φλωρεντία και το 1478 ανεξαρτητοποιήθηκε. Περίπου το 1483, μετακόμισε στο Μιλάνο για να εργαστεί για την κυρίαρχη οικογένεια των Sforza ως μηχανικός, γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Από το 1495 έως το 1497 παρήγαγε μια τοιχογραφία «Το Τελευταίο Δείπνο» στο τραπεζαρία της Μονής της Σάντα Μαρία ντελ Γκρατζέ στο Μιλάνο.

Ο Da Vinci βρισκόταν στο Μιλάνο έως ότου οι Γάλλοι εισέβαλλαν στην πόλη το 1499 και η οικογένεια Sforza αναγκάστηκε να φύγει. Λέγεται ότι επισκέφτηκε τη Βενετία πριν επιστρέψει στη Φλωρεντία. Κατά τη διάρκεια της ζωής του στη Φλωρεντία, ζωγράφισε διάφορα πορτρέτα, αλλά ο μόνος που διασώθηκε είναι η περίφημη «Μόνα Λίζα» (1503-1506).

Το 1506, ο Ντα Βίντσι επέστρεψε στο Μιλάνο, παραμένοντας εκεί μέχρι το 1513. Ακολούθησαν τρία χρόνια διαμονής του στη Ρώμη. Το 1517, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου Α, ο Leonardo μετακόμισε στο Château του Cloux, κοντά στο Amboise στη Γαλλία, όπου πέθανε στις 2 Μαΐου 1519.

Η φήμη των ζωγραφικών έργων του Ντα Βίντσι τον κατέστησαν πρωτίστως ζωγράφο, αλλά οι χιλιάδες σελίδες που σώζονται από τα σημειωματάρια του αποκαλύπτουν το πιο εκλεκτικό και λαμπρό μυαλό του. Έγραψε και μελέτησε τομείς όπως η γεωλογία, η ανατομία (την οποία μελέτησε για να ζωγραφίσει με περισσότερη ακρίβεια την ανθρώπινη μορφή), τη βαρύτητα και την οπτική, συχνά πηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο, σε μία σελίδα και το γράψιμο σε με αριστερό χέρι σε καθρέφτη . «Εφηύρε» το ποδήλατο, το αεροπλάνο, το ελικόπτερο και το αλεξίπτωτο περίπου 500 χρόνια πριν από τον πραγματικό χρόνο τους.

Αν όλα αυτά τα έργα είχαν δημοσιευθεί σε κατανοητή μορφή, η θέση του Ντα Βίντσι ως πρωτοπόρου επιστήμονα θα ήταν αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, η δική του ιδιότητα δεν ήταν επιστήμονας ή καλλιτέχνης, αλλά ως συνδυασμός των δύο: ένας «καλλιτέχνης-μηχανικός». Η ζωγραφική του ήταν επιστημονική, βασισμένη σε μια βαθιά κατανόηση των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος και της φύσης του φωτός και της σκιάς. Η επιστήμη του εκφράστηκε μέσα από τη ζωγραφική του και τα σχέδια και τα διαγράμματα του δείχνουν αυτά που ήθελε να καταστήσει σαφή και πώς καταλάβαινε τον κόσμο.

 

Ένα υπέροχο βίντεο με 148 έργα ζωγραφικής του …

Διαβάστε επίσης

Close