Μάνος Λοΐζος: "29 διαχρονικές επιτυχίες" του κορυφαίου συνθέτη

Μάνος Λοΐζος: «29 διαχρονικές επιτυχίες» του κορυφαίου συνθέτη

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στην Αλεξάνδρεια (ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στη Λακαταμια) και λίγο αργότερα μετανάστευσαν οικογενειακώς στην Αίγυπτο προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Πέθανε σε νοσοκομείο της Μόσχας, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982, σε ηλικία 44 ετών.

Είχε καταγωγή από την Κύπρο, καθώς ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου, καταγόταν και ήταν κάτοικος των Αγιών Βαβατσινιάς (ένα χωριό της επαρχίας Λάρνακας), ενώ η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική: στην ηλικία των επτά ετών έμαθε βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας. Ήταν μέλος του ΚΚΕ επιβλήθηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών έφυγε για την Αγγλία το Σεπτέμβριο του 1967, για να επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Έκανε δύο γάμους: το 1965 με τη Μάρω Λήμνου, με την οποία αποκτά μια κόρη και το 1978 με τη Δώρα Σιτζάνη. Το 1978, γίνεται επίσης πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος. Τον Οκτώβριο του 1981 μπήκε στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος του χρόνου ταξίδεψε στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Εκεί κατέληξε περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Καλατζής, η Χάρις Αλεξίου, η Μαρία Φαραντούρη, κ.α. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα «Γράμματα στην Αγαπημένη» σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

 

 

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close