Ο Νίκος Περάκης και ... όλοι οι άλλοι!

Ο Νίκος Περάκης και … όλοι οι άλλοι!

Ξεκάθαρα ένας από τους πιο αναγνωρισμένους εν ζωή σκηνοθέτες της Ελλάδας, ο Νίκος Περάκης και οι ταινίες του είναι ομολογουμένως … «Success Story». Στα 75 του πλέον, χρόνια ο αγαπημένος κινηματογραφιστής του ελληνικού κοινού, έχει στο ενεργητικό του 14 ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές από τις οποίες έχουν αφήσει εποχή.

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου του 1944, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Νίκος Περάκης, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα όταν ο ίδιος βρισκόταν σε μικρή ηλικία. Το 1960 έφυγε για σπουδές στη Γερμανία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου δούλευε παράλληλα σαν σκηνογράφος. Τα χρόνια που βρισκόταν εκεί, γύρισε και τις πρώτες δύο ταινίες του, Bomber und Panganini και Milo Milo, το 1976 και 1979, αντίστοιχα.

Το 1984, γυρίζει την ταινία «Λούφα και Παραλλαγή» και κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε, επίσης, στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, με την ταινία «ΒΙΟS και Πολιτεία», το 1987.

Τελευταίο του σκηνοθετικό εγχείρημα, είναι η ταινία «Success Story», με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τη Φιόντα Γεωργιάδη, το 2017. Τώρα, όπως δηλώνει στην επίσημη ιστοσελίδα του, σκέφτεται να φτιάξει την ταινία «Novartherapy», με θέμα τη γνωστή υπόθεση, ως συνέχεια της ταινίας του 2010, «Artherapy».

Δημοφιλείς ταινίες του είναι επίσης, «Η Λίζα και όλοι οι άλλοι», «Φούσκα», «Ψυχραιμία» και «Θηλυκή Εταιρεία».

 

Δες μερικές σκηνές από τις πιο γνωστές ταινίες του:

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

 

Διαβάστε επίσης

Close