Ράινερ Μαρία Ρίλκε: 12 σοφές φράσεις

Ράινερ Μαρία Ρίλκε: 12 σοφές φράσεις

Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε γεννήθηκε στις 4 Δεκεβρίου του 1875 στην Πράγα και υπήρξε ξεχωριστός πεζογράφος και λυρικός ποιητής. Το 1895 άρχισε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, όπου σπούδασε γερμανική λογοτεχνία, ιστορία της τέχνης και φιλοσοφία. Οι εικόνες του εστιάζονται στη δυσκολία της κοινωνίας σε μια εποχή δυσπιστίας, μοναξιάς, και βαθιάς ανησυχίας – θέματα που τον τοποθετούν ως ποιητή μεταξύ της παραδοσιακής και νεότερης ποίησης. Τα γνωστότερα έργα του είναι «Το βιβλίο των Ωρών», τα «Σονέτα στον Ορφέα» και οι «Ελεγείες του Ντουίνο». Έγραψε επίσης περισσότερα από 400 ποιήματα στα γαλλικά, που τα αφιέρωσε στην πατρίδα επιλογής του, το καντόνι Βαλέ  στην Ελβετία. Πέθανε 29 Δεκεμβρίου 1926 στο Μοντρέ από λευχαιμία.

 

12 εξαιρετικές φράσεις με αξία …

«Ο έρωτας είναι δυο μοναξιές που προστατεύουν, αγγίζουν και καλωσορίζουν η μία την άλλη…»

«Ώστε λοιπόν εδώ έρχονται οι άνθρωποι για να ζήσουν. Εγώ μάλλον θα έλεγα πως πεθαίνει κανείς εδώ…»

«Η πιο βαθιά εμπειρία του δημιουργού είναι θηλυκή, γιατί είναι εμπειρία εισδοχής και κυοφορίας….»

«Θέλω να είμαι με αυτούς που ξέρουν μυστικά πράγματα ή, αλλιώς, μόνος…»

«Δεν υπάρχουν στη ζωή τάξεις για αρχαρίους. Από την πρώτη στιγμή χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τα πιο δύσκολα…»

«Οι άνθρωποι έχουν βρει για το καθετί την πιο συμβατική λύση, την ευκολότερη απ’ όλες τις εύκολες λύσεις. Είναι, ωστόσο φανερό πως πρέπει να στεκόμαστε στο δύσκολο. Κάθε ζωντανή ύπαρξη σ’ αυτό στέκεται….»

«Ένα έργο τέχνης είναι καλό αν έχει προκύψει από μια αναγκαιότητα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί κανείς να το κρίνει…»

«Έρωτας δε θα πει να ανοίγεσαι αμέσως, να δίνεσαι, να ενώνεσαι με κάποιον Άλλον. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να ωριμάσεις, να αποκτήσεις μιαν υπόσταση δική σου, να γίνεις εσύ ένας ολόκληρος Κόσμος, για χάρη κάποιου άλλου, αγαπημένου προσώπου…»

«Το μόνο ταξίδι είναι αυτό μέσα μας….»

«Ο σκοπός της ζωής είναι να νικιέσαι από ολοένα και μεγαλύτερα πράγματα….»

«Η αγάπη είναι σαν την ιλαρά. Όσο πιο μεγάλος την περνάς, τόσο χειρότερα σε χτυπάει….»

«Ίσως όλοι οι δράκοι της ζωής μας να είναι πριγκίπισσες, που δεν προσμένουν παρά την ώρα που θα μας δουν όμορφους και τολμηρούς. Ίσως καθετί τρομακτικό να είναι, στο απώτατο βάθος του, έρημο και αβοήθητο και να περιμένει από μας βοήθεια….»

Διαβάστε επίσης

Close