Ρενέ Μαγκρίτ: 376 έργα του σπουδαίου σουρρεαλιστή καλλιτέχνη

Ρενέ Μαγκρίτ: 376 έργα του σπουδαίου σουρρεαλιστή καλλιτέχνη

Ο Ρενέ Φρανσουά Γκισλέν Μαγκρίτ γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1898, στην πόλη Λεσίν του Βελγίου και υπήρξε σπουδαίος σουρρεαλιστής καλλιτέχνης, με επιρροές από το κίνημα του Ντανταϊσμού. Καθοριστικό ρόλο στα έργα του έπαιξε ο Τζώρτζιο Ντε Κίρικο, αλλά και τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το γεγονός πως ο Μαγκρίτ, στα 14 χρόνια του είδε τη μητέρα του ν’ αυτοκτονεί στον ποταμό Σαμπρ.

Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες, στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών των Βρυξελλών. Το 1922 παντρεύεται την Georgette Berger, την οποία πρωτογνώρισε σε ηλικία 15 ετών και συναντήθηκαν ξανά το 1920, όταν εκείνη έγινε αρχικά μούσα και μοντέλο του και εν συνεχεία, η σύζυγός του. Το 1926, ο Μαγκρίτ, ζωγράφισε τον πρώτο πίνακα με τη δική του, γνωστή τεχνοτροπία, αλλά στην έκθεση που έκανε η επίθεση των κριτικών ήταν μεγάλη. Έτσι, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου μπήκε στον κύκλο των Σουρρεαλιστών καλλιτεχνών, με τη βοήθεια του Αντρέ Μπρετόν. Αργότερα, επέστρεψε στις Βρυξέλλες όπου εργάστηκε στη διαφήμιση και σε ένα πρακτορείο που είχε με τον αδερφό του. Έπειτα, έχασε την επαφή του και με το φίλο του, Μπρετόν, λόγω της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σπουδαία έργα του Ρενέ Μαγκρίτ υπήρξαν: Η προδοσία των εικόνων (1923), Οι ερωτευμένοι (1928), Ο ψεύτικος καθρέφτης (1928), Πορτρέτο (1935), Μνήμη (1948), Άνδρας με ψηλό καπέλο (1964), Ο γιος του ανθρώπου (1964) και άλλα πολλά.

Ο Μαγκρίτ πέθανε από καρκίνο στις 15 Αυγούστου του 1967, σε ηλικία 69 ετών, και τάφηκε στο νεκροταφείο Σάαρμπεκ των Βρυξελλών.

376 σπουδαία έργα του Μαγκρίτ σε 31 λεπτά!

«Η ζωγραφική μου είναι ορατές εικόνες που δεν κρύβουν κάτι — προκαλούν το μυστήριο και, πράγματι, όταν κάποιος βλέπει ένα από τα έργα μου, θέτει στον εαυτό του την απλή ερώτηση: «Tι σημαίνει αυτό;» Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι — είναι απλά άγνωστο.» (Ρενέ Μαγκρίτ)

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Γλυκιά Ζωή

Γλυκιά Ζωή

Μια γρήγορη ματιά στη ζωή και την καριέρα της αλησμόνητης Ζωής Λάσκαρη.

Close