«Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ»:  Η Μαρία Κηλαηδόνη μιλά στην Κατερίνα Σιδέρη, με αφορμή τον νέο της δίσκο

«Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ»: Η Μαρία Κηλαηδόνη μιλά στην Κατερίνα Σιδέρη, με αφορμή τον νέο της δίσκο

Η Μαρία Κηλαηδόνη, κόρη του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά, δε χρειάζεται συστάσεις. Ακολουθεί τα χνάρια της μουσικής τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη επιτυχία. Μετά τις καλοκαιρινές συναυλίες της με τον Μανώλη Φάμελλο, προχωρούν στη δημιουργία ενός δίσκου με τραγούδια – σταθμούς του Λουκιανού.

Με αφορμή λοιπόν, τον δίσκο – αφιέρωμα στα τραγούδια του πατέρα της που φέρει τίτλο «σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», απαντά στις ερωτήσεις της Κατερίνας Σιδέρη και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τα σχέδιά της.

-Μαρία, μίλησέ μας για τον δίσκο «σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» με τα 27 τραγούδια – παρακαταθήκες;
Ο δίσκος προέκυψε μέσα από τη συνεργασία μας με τον Μανώλη Φάμελλο για μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων που κάναμε το καλοκαίρι του 2021 καθώς και το περσινό καλοκαίρι, αφιερωμένο στον Λουκιανό. Ο Μανώλης επιμελήθηκε τον δίσκο αλλά και τα τραγούδια που παρουσιάσαμε στις ζωντανές εμφανίσεις, αναδεικνύοντάς τα με έναν πολύ ωραίο τρόπο, κρατώντας πιστά τα ηχοχρώματα του Λουκιανού αλλά βάζοντας και τη δική του πινελιά.

Βλέποντας την τεράστια αποδοχή του κοινού λοιπόν, σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε στον δίσκο.

Κατά τη γνώμη μου, όλοι οι συντελεστές που συμμετέχουν, είναι αρκετά αξιόλογοι. Ας σταθούμε λίγο σε αυτές τις συνεργασίες.
Όταν το προτείναμε σε κάποιους συναδέλφους, δέχτηκαν με μεγάλη χαρά να συμμετέχουν και είναι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Φυσικά θα μπορούσαν να είναι πολλοί περισσότεροι οι συντελεστές, αλλά ήδη είναι πολύ μεγάλο το project.

«Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ»:  Η Μαρία Κηλαηδόνη μιλά στην Κατερίνα Σιδέρη, με αφορμή τον νέο της δίσκο

-Πως έγινε η επιλογή των κομματιών που συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο;
Διαλέξαμε τραγούδια που να είναι γραμμένα από τον Λουκιανό και προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε τραγούδια από όλες τις δεκαετίες. Βάλαμε ακόμα και τραγούδια της δεκαετίας του ‘70 που δεν τα τραγουδούσε ο ίδιος αλλά τα έδινε σε άλλους ερμηνευτές, όπως τη Δήμητρα Γαλάνη ή τον Μανώλη Μητσιά όπως το τραγούδι όσο αγαπιόμαστε οι δύο, η Κυριακή του Μάρτη, κοίταξε να δεις και νομίζω ότι έχουν βγει πάρα πολύ όμορφα, μιας και είναι πειραγμένα σε έναν ακουστικό ήχο περισσότερο.

Τέλος επιλέξαμε κάποια τραγούδια από τα μικροαστικά και κάποια από τις δουλειές που τον έκαναν γνωστό. Θεωρώ ότι τα περισσότερα είναι γνωστά τραγούδια και θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότερα.

-Συμμετέχεις στο δίσκο με δύο ντουέτα με τον Μανώλη Φάμελλο στα τραγούδια «κοίταξε να δεις» και «όσο αγαπιόμαστε τα δύο» και ερμηνεύεις τα τραγούδια που φέρουν τίτλους «τζιν–τζιν–τζιν» και «αυτές οι καλύτερες μέρες». Σημαίνουν για σένα κάτι περισσότερο από τα υπόλοιπα τραγούδια;
Σίγουρα είναι τραγούδια που αγαπώ πολύ. Όσον αφορά τώρα τα ντουέτα, τα είχαμε δουλέψει στις συναυλίες με τον Μανώλη και είδαμε ότι βγαίνουν πάρα πολύ ωραία σε αυτήν την ακουστική version.

Το τζιν τζιν τζιν, το αγαπώ πολύ! Το έχει γράψει ο Λουκιανός για την αδερφή μου, αλλά είναι σα να το έχει γράψει και για μένα. Είναι ένα τραγούδι που το αγαπάμε και το λέμε στα παιδιά μας και νομίζω ότι μου ταιριάζει και στη φωνή. Τέλος το τραγούδι αυτές οι καλύτερες μέρες, είναι ένα ίσως όχι από τα πολύ γνωστά του Λουκιανού, αλλά το αγαπώ πάρα πολύ και αυτήν την περίοδο το ακούω πολύ, ευχόμενη να έρθουν αυτές οι καλύτερες μέρες.

-Κρύβει κάποιο από τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί για τον δίσκο, μια ξεχωριστή ιστορία που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;«Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ»:  Η Μαρία Κηλαηδόνη μιλά στην Κατερίνα Σιδέρη, με αφορμή τον νέο της δίσκο
Όλα τα τραγούδια του Λουκιανού, είναι μια μικρή ιστορία από μόνα τους και εξηγούν τι θέλει να πει ο ίδιος. Η αλήθεια είναι ότι ο Λουκιανός δεν μοιραζόταν μαζί μας τις σκέψεις του πίσω από ένα τραγούδι, απλά από τα τραγούδια καταλαβαίναμε από μόνες μας τι θέλει να πει.

Μου την έχουν ξανακάνει αυτήν την ερώτηση και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποια ιστορία χειροπιαστή να πω, δυστυχώς. Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε ένα από τα τραγούδια του είναι προσωπικά και αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του και αυτές φανερώνονται ερμηνεύοντάς τα.

-Τι είναι αυτό που προσδοκάς να προσφέρεις στο κοινό, μέσα από τον δίσκο «σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ»;
Θα ήθελα να ακουστεί ο Λουκιανός ίσως και σε κάποιες νεότερες γενιές που μπορεί να μην τον γνωρίζουν, αν και στις συναυλίες παρατηρούμε ότι τον ξέρουν και τον αγαπάνε όλες οι ηλικίες, είναι φοβερό αυτό. Και τώρα υπάρχει μια τρίτη γενιά, τα παιδιά των δικών μου συνομήλικων που μεγαλώνουν και αυτά με τα τραγούδια του Λουκιανού.

Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και κάποιοι νεότεροι που δεν τον γνωρίζουν και νομίζω με την ερμηνεία που έδωσαν οι νεότεροι καλλιτέχνες, θα γίνει γνωστός και σε αυτό το κοινό.

-Έχοντας στο ενεργητικό σου τη βαριά κληρονομιά του Λουκιανού Κηλαηδόνη, πόσο σε επηρέασε στον επαγγελματικό σου προσανατολισμό;
Πολύ, σίγουρα. Ασχολούμαι με τη μουσική από πολύ μικρή και την αγαπώ και πάντα μέσα στην ψυχή μου ήξερα ότι είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά λόγω του μεγάλου όγκου που καταλαμβάνει ο Λουκιανός και η Άννα επίσης, προσπάθησα να το αποφύγω, ίσως γιατί είμαι πιο εσωστρεφής και πιο ντροπαλή και έτσι σπούδασα κοινωνικός λειτουργός.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία βέβαια, παραδέχτηκα στον εαυτό μου ότι δεν είμαι χαρούμενη και δε θα είμαι αν δεν κάνω αυτό που πραγματικά αγαπώ και έτσι στράφηκα στη μουσική, τα τελευταία 5-6 χρόνια. Χαίρομαι που το έκανα και πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κυνηγούν το όνειρό τους όσο δύσκολο και να είναι γιατί αλλιώς δεν ξέρω πως μπορούν να υποφέρουν τη ζωή τους. Απευθύνομαι κυρίως στα νέα παιδιά και στους γονείς που έχουν παιδιά, είναι ότι καλύτερο να κυνηγάμε τα όνειρά μας, γιατί μόνο τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Σχετικά με τον δίσκο θα κάνουμε αρκετές εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι σε πολλά μέρη της Ελλάδας και υπάρχει μια σκέψη για μια μεγάλη κεντρική συναυλία στην Αθήνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες στον δίσκο, αλλά και με μικρότερο σχήμα να επισκεφτούμε διάφορες πόλεις που αγαπάμε πολύ.

Εγώ ως Μαρία, ετοίμασα ένα καινούριο project που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον, έγραψα ένα παιδικό παραμύθι και έγραψα και κάποια χαριτωμένα τραγουδάκια για αυτό το παραμύθι και θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Πατάκη, το φθινόπωρο. Το περιμένω με ανυπομονησία μιας και είναι κάτι πολύ καινούριο για μένα και θέλω να πω ότι επηρεάστηκα από τα δικά μου μικρά παιδάκια για αυτό το παραμύθι. Τέλος υπάρχει μια σκέψη το παραμύθι να γίνει και θεατρική παράσταση.

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close