Τα απαγορευμένα πουλιά, του Εντουάρντο Γκαλεάνο

Τα απαγορευμένα πουλιά, του Εντουάρντο Γκαλεάνο

Ένα βιντεάκι με σαφείς ιδεολογικές προεκτάσεις, του Εντουάρντο Λουτσάτι, φοιτητή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Καταλονίας. Θέμα του μια φυλακή στην Ουρουγουάη, το 1976. Εκεί οι πολιτικοί κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να μιλούν, ούτε να σφυρίζουν, ούτε να χαμογελούν, ούτε καν να βαδίζουν γρήγορα. Για ό,τι κάνουν πρέπει να ζητήσουν άδεια. Και η φυλακή ονομάζεται «Ελευθερία»!

Δεν έχουν δικαίωμα να ζωγραφίζουν αλλά ούτε και να λαμβάνουν ζωγραφιές, ιδιαίτερα με αστέρια ή πουλιά. Ένας από τους κρατούμενους είναι ο δάσκαλος με το όνομα Ντιντοσκό Πέρες, που βρίσκεται στη φυλακή για τις «ιδέες» του. Η πεντάχρονη κόρη του Μιλάι τον επισκέπτεται κι έχει μαζί της μια ζωγραφιά με πουλιά. Οι φύλακες δεν επιτρέπουν να τη δώσει στον πατέρα της και τη σχίζουν.Στο επόμενο επισκεπτήριο η μικρή Μιλάι έχει πάλι μαζί της μια ζωγραφιά, αλλά αυτή τη φορά με δέντρα. Οι φύλακες επιτρέπουν στο κορίτσι να δώσει τη ζωγραφικά στον φυλακισμένο πατέρα της.

Εκείνος πρώτα την επαινεί για την όμορφη ζωγραφιά και το ταλέντο της, ρωτά απορημένος τι απεικονίζουν εκείνοι οι χρωματιστοί κύκλοι πάνω στα δέντρα.

– Είναι πορτοκάλια; Τι φρούτα είναι;

Η μικρή του ζητά να σωπάσει. Και με ύφος συνωμοτικό του εξηγεί:

– Χαζούλη, δεν βλέπεις ότι είναι μάτια; Τα μάτια των πουλιών που σου έφερα κρυφά.

Δείτε το.

Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr/
Διαβάστε επίσης

Existence: A Timelapse Project

Existence: A Timelapse Project

Ο Michael Shainblum είναι ένας φωτογράφος αλλά και κινηματογραφιστής ο οποίος ζει και Καλιφόρνια. Ένας άνθρωπος παθιασμένος με την δουλειά του αλλά και με τις «εικόνες» γενικότερα. Με επίπονη προσπάθεια έφτιαξε αυτό το εκπληκτικό βίντεο που θα απολαύσουμε!

Magical Europe, timelapse, ένα εκπληκτικό βίντεο

Magical Europe, timelapse, ένα εκπληκτικό βίντεο

2 κάμερες, 30 χώρες, 60 πτήσεις, 1000+ time lapse βίντεο, 200,000+ φωτογραφίες, σχεδόν 20 terabytes! Το αποτέλεσμα; Ένα πολύ εντυπωσιακό βίντεο που σε 4,5 λεπτά περίπου, μας ταξιδεύει σε χώρες της Ευρώπης.

Close