Τζο Στράμερ: Ο τραγουδιστής της πανκ που αρνήθηκε τα πλούτη και ζούσε σε κοινόβια

Τζο Στράμερ: Ο τραγουδιστής της πανκ που αρνήθηκε τα πλούτη και ζούσε σε κοινόβια

Ο Τζο Γκράχαμ Μέλορ, γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1952, στην Άγκυρα της Τουρκίας και ήταν γιος του Βρετανού διπλωμάτη, Ρόναλντ Μέλορ. Ασχολήθηκε με τη μουσική από την παιδική του ηλικία, ακούγοντας φανατικά Beach Boys, για τους οποίους αργότερα δήλωσε πως ήταν ο λόγος που έπαιζε μουσική. Σαν έφηβος, έπαιζε συχνά γιουκαλίλι στο μετρό του Λονδίνου. Στα 18 του χρόνια, το 1970, ξεκίνησε να σπουδάζει σε σχολή καρτούν στο Λονδίνο. Σύντομα τα παράτησε, λόγω της αυτοκτονίας του αδερφού του Ντέιβιντ και εγκατέλειψε την οικογένειά του.

Τζο Στράμερ: Ο τραγουδιστής της πανκ που αρνήθηκε τα πλούτη και ζούσε σε κοινόβια

Spanish weeks in my disco casino _ The freedom fighters died upon the hill
They sang the red flag _ They wore the black one
But after they died it was Mockingbird Hill _ Back home the buses went up in flashes _The Irish tomb was drenched in blood
Spanish bombs shatter the hotels _ My senorita’s rose was nipped in the bud

Από το 1973, ζούσε μαζί με άστεγους σε καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων βικτωριανής εποχής. Εκείνη την περίοδο, μαζί με άλλους καταληψίες, δημιούργησε τη μπάντα 101ers -λόγω του δρόμου που ήταν το κτίριο που κατοικούσαν- και ξεκίνησαν να παίζουν σε διάφορες παμπ του Λονδίνου. Τρία χρόνια μετά, σε μία συναυλία με τους Sex Pistols, γνωρίζει τους London SS και ενσωματώνεται αμέσως. Η μπάντα αποτελούνταν από τους Topper Headon, Mick Jones και τον παιδικό φίλο του Στράμερ, Paul Simonon. Ονομάστηκαν The Clash και έμελλε να γίνουν ένα από τα κορυφαία πανκ συγκροτήματα και μοναδικό στο είδος του.

Ο Στράμερ έγραφε τραγούδια με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, μέσα από τα οποία εναντιωνόταν στον καπιταλισμό, τον υπέρμετρο καταναλωτισμό και οποιασδήποτε μορφής ανισότητα. Η συνεχής συμμετοχή του σε αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, βοήθησαν σημαντικά στις ιδέες και την έμπνευσή του.

Τζο Στράμερ: Ο τραγουδιστής της πανκ που αρνήθηκε τα πλούτη και ζούσε σε κοινόβια

When they kick at your front door _ How you gonna come? _ With your hands on your head
Or on the trigger of your gun? _ When the law break in _ How you gonna go?
Shot down on the pavement _ Or waiting in death row

Οι Clash έμειναν ενωμένοι για μια δεκαετία, από το 1976 έως το 1986 και είχαν στο ενεργητικό τους συνολικά 6 άλμπουμ. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, ο Στράμερ, έτυχε να συλληφθεί αρκετές φορές λόγω της αντισυστημικής συμπεριφοράς τους. Μία από αυτές, ήταν κατά της διάρκεια μιας συναυλίας των Clash στο Αμβούργο, στις 20 Μαΐου του 1980, όταν ξυλοκόπησε βαριά με την κιθάρα του έναν θαυμαστή της μπάντας.

Μετά τη διάλυση των Clash, ο Στράμερ, ακολούθησε σόλο καριέρα στη μουσική και στράφηκε στην υποκριτική. Συμμετείχε σε ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε και του Τζιμ Τζάρμους, όπως το «Mystery Train», αλλά και σε άλλες παραγωγές. Έκανε δύο γάμους και δύο παιδιά. Ο πρώτος του γάμος, έγινε για να βοηθήσει την αφρικανικής καταγωγής, Πάμελα Πούλμαν, να πάρει τη βρετανική υπηκοότητα. Με τη Λουσίντα Τέιτ έμεινε παντρεμένος από το 1995, έως το τέλος της ζωής του. Με την επί 14 χρόνια σύντροφό του, Γκάμπι Σάλτερ, έκανε δύο κόρες, εκτός γάμου, τη Τζαζ και τη Λόλα.

Τζο Στράμερ: Ο τραγουδιστής της πανκ που αρνήθηκε τα πλούτη και ζούσε σε κοινόβια

The ice age is coming, the sun is zooming in _ Meltdown expected, the wheat is growin’ thin
Engines stop running, but I have no fear _ ‘Cause London is drowning, and I, I live by the river

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Τζο Στράμερ, συμεμτείχε στο συγκρότημα, The Mescaleros. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2002, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, στο Σόμερσετ. Έχει μείνει στη μνήμη όσων των γνώριζαν προσωπικά ή μέσα από τη δουλειά του, ως ο ένας εκ των κορυφαίων καλλιτεχνών της πανκ, με αντισυμβατική συμπεριφορά και έντονα αριστερές πεποιθήσεις. Μισούσε τα πλούτη και ζούσε σε κοινόβια. Όλη του την περιουσία, τη μοιραζόταν με φίλους και άτομα που το είχαν ανάγκη.

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close