4 διάσημα τραγούδια που άλλαξαν τον κόσμο

4 διάσημα τραγούδια που άλλαξαν τον κόσμο

Ο Chuck Klosterman είπε κάποτε ότι η μουσική δεν κινεί κανέναν – κρατά μόνο τα χέρια μας και μας καθοδηγεί καθώς κινούμαστε. Οι συγχορδίες ή οι στίχοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν εντελώς την ψυχοσύνθεσή σου, όταν μιλάνε για κάποιο συναίσθημα που έχεις νιώσει. Αλλά, μερικές φορές, η μουσική μπορεί να “τρυπήσει” την ίδια φλέβα σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους και ξαφνικά ένα απλό ποπ τραγούδι να βρει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα …

 

#1 Το “Angel” της Sarah McLachlan απέτρεψε τον Darryk McDaniels των Run-D.M.C. από την αυτοκτονία

Πλέον, αυτό το τραγούδι χρησιμοποιείται κυρίως από την Εταιρεία για την Πρόληψη της Βαναυσότητας απέναντι στα Ζώα. ώστε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να υιοθετήσει κατοικίδια. Το 1997, όμως, όταν το τραγούδι παιζόταν συνεχώς στο ραδιόφωνο, ο Darryl McDaniels βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έπασχε από κατάθλιψη την οποία αντιμετώπιζε με συνταγογραφημένα ψυχοφάρμακα, προσθέτοντας όμως σε αυτά μεγάλες δόσεις …αλκοόλ. Τα παιδιά του, η καριέρα του, οι αμέτρητοι φανς και τα λεφτά δε στάθηκαν αρκετά για αυτόν και ήταν αποφασισμένος να δώσει τέλος στη ζωή του, όταν άνοιξε το ραδιόφωνο την ώρα που έπαιζε το Angel. Αυτό ήταν! Ξαφνικά η σκέψη του γύρισε ανάποδα και είδε τη ζωή αλλιώς. Αγόρασε όλους τους δίσκους της συγκεκριμένης καλλιτέχνιδας και για ένα χρόνο άκουγε μόνο αυτή. Όπως ο ίδιος είχε πει: “Αυτός ο δίσκος της Sarah, μου έσωσε τη ζωή!”.

 

#2 To “Runaway Train” των Soul Asylum βοήθησε στο να βρεθούν 26 αγνοούμενα παιδιά

Ενώ η μεγάλη επιτυχία των Soul Asylum, Runaway Train μιλάει για τη μάχη του τραγουδιστή με την κατάθλιψη, ο σκηνοθέτης του βίντεοκλιπ χρησιμοποίησε αυτούς του στίχους, για να αναφερθεί στα παιδιά που είχαν εξαφανιστεί. Το βίντεο προσαρμοζόταν σε κάθε χώρα στην οποία προβάλλοντας, π.χ. στη Μ.Βρετανία έλεγε “100.000 νέοι έχασαν τους δρόμους της Βρετανίας”, ενώ στις Η.Π.Α. αυτός ο αριθμός ανερχόταν στο 1.000.000. Για να έχουν μέγιστο αντίκτυπο, τα παιδιά που περιλαμβάνονταν ήταν επίσης από τις περιοχές όπου κάθε βίντεο έπαιζε, οπότε μόνο αγνοούμενα αυστραλιανά παιδιά εμφανίστηκαν στην Αυστραλία κλπ. Είναι περίεργο, αλλά τελικά λειτούργησε, μετά από αρκετό καιρό, βέβαια. Οι υπεύθυνοι, όταν τον πρώτο καιρό δεν έβλεπαν ανταπόκριση, θέλησαν να αλλάξουν όλα τα βίντεο, να βγάλουν τα παιδιά και να προσθέσουν περισσότερα πλάνα από το συγκρότημα για να αποκτήσουν καλύτερη έκθεση. Όμως η μπάντα αρνήθηκε, και μέσα στα επόμενα χρόνια, 26 από τα παιδιά στα βίντεο είτε επέστρεψαν στο σπίτι, είτε βρίσκονταν εξαιτίας τους.

 

#3 Το Thunderstruck των AC/DC βελτίωσε τις χημειοθεραπείες

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί σωματίδια που πρέπει να επικαλυφθούν στο πλάσμα πριν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθεί σε οτιδήποτε έχει καταβάλλει ο καρκίνος. Οι συνήθεις τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο καθιστούν μία πλευρά λιγότερο επικαλυμμένη από την άλλη και συνεπώς η θεραπεία δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι αν έφτιαχναν ένα ηχείο και έπαιζαν ροκ μουσική – ειδικά το «Thunderstruck» από τους AC / DC – κατά την προετοιμασία του φαρμάκου χημειοθεραπείας, τα σωματίδια θα αναπηδούσαν τριγύρω και θα εξασφάλιζαν μια πιο ομοιόμορφη επικάλυψη, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, είχε ως αποτέλεσμα μια “αξιοσημείωτα βραδύτερη απελευθέρωση” του φαρμάκου “που κυμαίνεται από 2 φορές έως και περισσότερο από 100 φορές”, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα, όμως, και να μη σας αρέσουν οι AC/DC, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλα ροκ τραγούδια!

 

#4 To “Panama” των Van Halen ανάγκασε τον δικτάτορα, Manuel Noriega, να παραδοθεί

Δε γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον τίτλο, αλλά το “Panama” δεν αφορά στην χώρα, το κανάλι ή το καπέλο. Ο David Lee Roth ήταν θυμωμένος όταν οι κριτικοί τον κατηγόρησαν ότι ποτέ δεν τραγουδούσε για σεξ, πάρτι και αυτοκίνητα, επειδή φυσικά ποτέ δεν είχε γράψει ένα τραγούδι για ένα αυτοκίνητο! Προκειμένου να επιτύχει την trifecta για την οποία ήταν ήδη διάσημος, συνέθεσε ένα τραγούδι για ένα αμάξι που είδε στο Λας Βέγκας, ονόματι “Panama Express”. Το τραγούδι έφτασε το Νο 13 στο Billboard Top 100 και έγινε ένας από τους πιο διάσημους ύμνους των Van Halen. 5 χρόνια, όμως, αργότερα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εισβάλλουν στον πραγματικό…Παναμά. Η εισβολή έγινε για την απομάκρυνση του στρατηγού Μανουέλ Νοριέγα, ο οποίος προφανώς και δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα να κρατηθεί ξαφνικά αιχμάλωτος κι έτσι κατέφυγε στην πρεσβεία του Βατικανού. Τότε, ο στρατός έβαλε ηχεία έξω από την Πρεσβεία και για 10 συνεχόμενες ημέρες έπαιζαν την ίδια λίστα με τραγούδια, μέχρις ότου να παραδοθεί ο Νοριέγα. Φυσικά, πρώτο στη λίστα ήταν το “Panama”, μιας και οι Αμερικανοί λατρεύουν την ειρωνεία. Τελικά, μετά από 10 ημέρες ο πρεσβευτής του Βατικανού λύγισε και διέταξε τον Νοριέγα να παραδοθεί!

 

Διαβάστε επίσης

Close