Φλέρυ Νταντωνάκη: Η φωνή του Μεγάλου Ερωτικού "σιώπησε" σαν σήμερα

Φλέρυ Νταντωνάκη: Η φωνή του Μεγάλου Ερωτικού “σιώπησε” σαν σήμερα

Φλέρυ Νταντωνάκη: Η φωνή του Μεγάλου Ερωτικού "σιώπησε" σαν σήμερα

Η Ελευθερία Παπαδαντωνάκη -γνωστή ως Φλέρυ Νταντωνάκη- γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1937 στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη. Ο πατέρας της ήταν σκηνοθέτης και ηθοποιός, γεγονός το οποίο τη μύησε γρήγορα στον κόσμο του θεάματος. Στα 18 της έφυγε στην Αμερική, όπου σπούδασε ιστορία και φιλολογία, αλλά σύντομα ακολούθησε καριέρα ηθοποιού, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στη Νέα Υόρκη. Αρχικά, η ασχολία της με το τραγούδι ήταν σποραδική και ερασιτεχνική, τραγουδώντας κυρίως δημοτικά τραγούδια για τους φίλους της. Στη συνέχεια, άρχισε να εμφανίζεται σε μερικές σκηνές του εξωτερικού, όπου ερμήνευε λαϊκά άσματα της πατρίδας μας, της Ισπανίας και της Βραζιλίας. Το 1965, κυκλοφόρησε το 1ο της άλμπουμ με τίτλο “Fleury: The isles of Greece“, το οποίο αποτελούνταν από αγαπημένα λαϊκά του Αντώνη Καλδάρα, βραζιλιάνικη μπόσα νόβα και τρία κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη.

Το 1970 γνωρίστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος ακούγοντας τη φωνή της εκστασιάστηκε. Μαζί, ηχογράφησαν στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη μια σειρά από κλασικά ρεμπέτικα των Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και άλλων αγαπημένων. Πολλά χρόνια αργότερα, η ηχογράφηση αυτή κυκλοφόρησε ως δίσκος με τίτλο “Η Φλέρυ Νταντωνάκη στα Λειτουργικά του Μάνου Χατζιδάκι”.

Πέθανε στις 18 Ιουλίου του 1998, στο νοσοκομείο Μεταξά, με άσχημη ψυχική υγεία και προσβεβλημένη από καρκίνο. Το μνήμα της βρίσκεται στο κοιμητήριο της Παιανίας, δίπλα σ’ αυτό του Μάνου Χατζιδάκι.

 

Φλέρυ Νταντωνάκη: Η φωνή του Μεγάλου Ερωτικού "σιώπησε" σαν σήμερα

Ακολουθούν 5 τραγούδια της Φλέρυς Νταντωνάκη για την επέτειο του θανάτου της

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close