Μινιόν | Η μέρα που το θρυλικό πολυκατάστημα τυλίχτηκε στις φλόγες

Μινιόν | Η μέρα που το θρυλικό πολυκατάστημα τυλίχτηκε στις φλόγες

Το Μινιόν, γι’ αυτούς που μεγάλωσαν στην Αθήνα των 60’s – 70’s ήταν ο απόλυτος παράδεισος. Για όλες τις επόμενες γενιές, έγινε ένα γνώριμο όνομα συνδεδεμένο με ένα κτίριο υπό αναστήλωση μεταξύ 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Δώρου …

Οι μέρες της δόξας

Το Μινιόν “γεννήθηκε” σαν περίπτερο, από τον Γιάννη Γεωργακά κι ένα συνέταιρό του, το 1934, στα Χαυτεία. Με καινοτόμες για την εποχή ιδέες, καταφέρνουν να αυξήσουν το πελατολόγιό τους και να αγοράσουν ένα ακόμα περίπτερο, ενώ λίγο αργότερα εγκαινιάζουν το πρώτο τους κατάστημα. Το 1944, μετά το τέλος του πολέμου, οι δύο συνέταιροι, ανοίγουν ένα μεγάλο κατάστημα επί της Πατησίων. Λίγο αργότερα, ο Άγγελος Σεραφειμίδης, συνέταιρος του Γεωργακά, εγκαταλείπει τον τελευταίο και την επιχείρηση για να φύγει στην Αμερική. Αυτό, βέβαια, δεν κράτησε πίσω τον Γεωργακά, ο οποίος παρά τον ανταγωνισμό και τις προσπάθειες σπίλωσης του ονόματός και της επιχείρησής του, κατορθώνει και αγοράζει ένα δεκαόροφο κτίριο (αργότερα και το διπλανό του) κοντά στο παλιό, στα τέλη της δεκαετίας ’50.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και όντας δημοκράτης, ο Γεωργακάς, προσφέρει “άσυλο” στους κυνηγημένους από την ΕΛ.ΑΣ. φοιτητές, δίνοντάς τους στολές των υπαλλήλων για να γλιτώσουν.

Η δεκαετία του ΄70, βρίσκει το Μινιόν στις μεγάλες του δόξες, έχοντας πια μετατραπεί σε ένα τεράστιο και υπερσύγχρονο πολυκατάστημα, το οποίο μάλιστα βρισκόταν στην 11η θέση στη λίστα με τα μεγαλύτερα καταστήματα της Ευρώπης. Οι τιμές του ήταν πάντα προσιτές και οι πελάτες μπορούσαν να βρουν ότι επιθυμούσαν· από κοσμήματα, ρούχα, μέχρι τρόφιμα και ηλεκτρικές συσκευές. Ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις εκπτώσεις και τις σταθερές τιμές στα προϊόντα, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, ενώ η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων ήταν μία όαση για μεγάλους και παιδιά, καθώς ο ιδιοκτήτης βρισκόταν πάντα εκεί για να μοιράζει σοκολάτες και ο Άγιος Βασίλης φωτογραφιζόταν με τα παιδιά.

Μινιόν | Η μέρα που το θρυλικό πολυκατάστημα τυλίχτηκε στις φλόγες

Η μεγάλη πυρκαγιά και το “τέλος μιας εποχής”

Όλη αυτή η λάμψη και η δόξα, όμως, έμελλε να σβήσουν μέσα σε μία νύχτα. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1980, τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, το μεγάλο πολυκατάστημα αρχίζει να τυλίγεται στις φλόγες. Η αιτία της πυρκαγιάς, αποδόθηκε σε εμπρηστική ενέργεια, χωρίς να βρεθεί ποτέ ο ένοχος. 135 άντρες του πυροσβεστικού σώματος, μαζί με τους μαθητευόμενους, έσπευσαν εκείνη τη νύχτα να σβήσουν την πυρκαγιά στο Μινιόν, καθώς και το κατάστημα “Κατράντζος”, που καιγόταν συγχρόνως, αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Από το Μινιόν σώθηκε μόνο ο σκελετός του κτιρίου, ενώ το Κατράντζος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτίριο του Μινιόν και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε η επιχείρηση, λόγω υπερβολικών χρεών, και δεν παρουσίασε ποτέ ξανά κέρδη. Είχε 6 ορόφους, αλλά ο έκτος άνοιγε μόνο κάθε Χριστούγεννα. Το 1998 χρεοκόπησε και το κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία είχε φιλοδοξίες να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση. Το 2002, φεύγει από τη ζωή και ο “πατέρας” του πολυκαταστήματος, Γιάννης Γεωργακάς, σε ηλικία 90 ετών. Από το 2018, το κτίριο ανήκει στον όμιλο Folli Follie, ο οποίος σχεδιάζει την επαναλειτουργία του.

 

Πηγή: Βικιπαίδεια & Tο Παλιατζίδικο

 

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close