Τα σενάρια αναφορικά με το μέλλον της Γης μέχρι το 2050 είναι εφιαλτικά!

Τα σενάρια αναφορικά με το μέλλον της Γης μέχρι το 2050 είναι εφιαλτικά!

Τα αποτελέσματα των ερευνών αναφορικά με το μέλλον της Γης είναι αδιάλλακτα και ταυτόχρονα λίγο… άβολα. Σύμφωνα με αυτά άλλωστε, η ανθρωπογενής δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή έχουν υποβαθμίσει πάνω από τα 3/4 του χερσαίου εδάφους του πλανήτη.

Αν τα πράγματα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς τότε πάνω το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 90%, μέχρι το 2050 όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκαν κατά τη παρουσίαση του νέου Παγκόσμιο Άτλαντα Ερημοποίησης (World Atlas of Desertification).

Η μεγάλη συνέπεια της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού, της ρύπανσης, της υπερκατανάλωσης και της κλιματική αλλαγή, είναι να έχει καταστεί ακατάλληλη για καλλιέργεια ή ακόμη και για κατοίκηση, μια έκταση γης που αντιστοιχεί περίπου στη μισή Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που η Αφρική και η Ασία πλήττονται περισσότερο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη διατροφική ασφάλειά.

Περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα έχουν εκτοπισθεί μέχρι το 2050 για λόγους που θα συνδέονται με την υποβάθμιση του εδάφους και τους ανεπαρκείς πόρους όσον αφορά επιβίωσή τους ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποβάθμιση της γης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση περίπου 10% των αποδόσεων των γεωργικών καλλιεργειών μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο στην ΕΕ το ετήσιο κόστος από την κάθε είδους υποβάθμιση του εδάφους ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το ένα δέκατο της επικράτειάς της είναι ευάλωτο σε σταδιακή ερημοποίηση. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέσα στις 13 χώρες που ήδη επηρεάζονται από την ερημοποίηση (Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Λετονία οι υπόλοιπες).

Η πρόταση των δημιουργών του άτλαντα έχει να κάνει με την αύξηση των αποδόσεων των γεωργικών καλλιεργειών με κάθε δυνατό τρόπο, να προωθηθεί ευρέως η φυτοφαγική διατροφή με αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών πρωτεϊνών και να μειωθεί αποφασιστικά η εκτεταμένη σπατάλη στην κατανάλωση τροφίμων.
Διαβάστε επίσης

Close