13 διαφορετικά είδη κατοικίας σε όλο τον κόσμο (Μέρος 2ο)

13 διαφορετικά είδη κατοικίας σε όλο τον κόσμο (Μέρος 2ο)

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν κατασκευάσει καταφύγια που ταιριάζουν στο περιβάλλον που ζουν. Με βάση ένα σύνολο κριτηρίων – συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στα εργαλεία, της διαθεσιμότητας υλικών και του τύπου του κλίματος – άνθρωποι από όλο τον κόσμο συνεχώς ερμηνεύουν, ξαναφαντάζονται και επαναπροσδιορίζουν την έννοια του σπιτιού.

Για τους περισσότερους από εμάς, ένα σπίτι είναι ένα τετράπλευρο κτίσμα βασισμένο σε σταθερά θεμέλια. Για άλλους, όμως, είναι μια κατασκευή από χιόνι και πάγο, μια κρυμμένη σπηλιά, ή ακόμα και μια πλωτή βάρκα. Εδώ, εξερευνούμε αυτούς τους διαφορετικούς τύπους σπιτιών για να κατανοήσουμε πώς και γιατί υπάρχει ένα τόσο ευρύ φάσμα καταφυγίων σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το κείμενο, θα δούμε τα επόμενα έξι σπίτια από τα πιο σπάνια και δημοφιλή που συγκεντρώσαμε …

 

Νότια Αφρική

Cape Dutch house, Paarl, South Africa

Αυτά τα σπίτια, βρίσκονται κυρίως στο Δυτικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής και χτίστηκαν για να μοιάζουν με τα αρχοντικά του Άμστερνταμ. Εμφανίζονται σε τοποθεσίες όπου εγκαταστάθηκαν οι Ολλανδοί κατά τον 17ο αιώνα, αλλά πολλοί ζουν ακόμα και σήμερα σε ιστορικές πόλεις όπως οι Stellenbosch, Paarl, Swellendam, Tulbagh και Graaff-Reinet. Τα σπίτια χαρακτηρίζονται από περίτεχνα στρογγυλά φράγματα, ασβεστωμένα τοιχώματα, ξύλινα κουφώματα και ασβεστολιθικές οροφές.

 

Πόρτλαντ, Όρεγκον

Different Types of Houses Around the World
Photo: Tammy (Weekend with Dee)

Σήμερα, πολλοί επίδοξοι ιδιοκτήτες σπιτιού εγκαταλείπουν τις κατοικίες κανονικού μεγέθους για λιγότερο ευρύχωρες εναλλακτικές λύσεις. Κοινότητες με μικροσκοπικά σπίτια έχουν εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Πόρτλαντ, Όρεγκον, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Εύκολα στην ανέγερση και σχετικά φθηνά, αυτά τα μικρά σπίτια είναι ιδανικά για άτομα που ενδιαφέρονται για τη σμίκρυνση.

 

Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Different Types of Houses Around the World
Photo: Tobias Kleinlercher

Εκτός από το ότι είναι χτισμένο επάνω σε λόφο, το Σαν Φρανσίσκο είναι γνωστό για τα βικτοριανά και Εδουαρδιανά σπίτια του. Με τα παράθυρα και τα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία, τα περισσότερα από αυτά τα πολύχρωμα σπίτια χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα, μπορείς να τα βρεις σε όλη την πόλη.

 

Acoma, Μεξικό

Different Types of Houses Around the World
Photo: Beyond My Ken (Own work)

Η Acoma Pueblo βρίσκεται σε μια κεντρική τοποθεσία στο Νέο Μεξικό. Οι άνθρωποι της Acoma έχουν ζήσει στην περιοχή για 2.000 χρόνια και άρχισαν να χτίζουν σπίτια προσβάσιμα με σκάλες, από τούβλα τον 17ο αιώνα. Σήμερα, στην Acoma υπάρχουν περίπου 300 από αυτά τα τούβλινα σπίτια.

 

Marthas’s Vineyard, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Different Types of Houses Around the World
Photo: Michele Schaffer

Παίρνοντας το όνομά τους από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα σπίτια στο Martha’s Vineyard, μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο γλυκό παραμύθι. Σύμφωνα με το Around The World L, αυτά τα ξύλινα σπίτια εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τότε, έχουν χαρακτηριστεί ως “Gothic Carpenter” λόγω της περίτεχνης διακόσμησης τους.

 

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Different Types of Houses Around the World
Photo: Oast House Archive

Ενώ, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, οι περισσότεροι Λονδρέζοι ζουν σε σπίτια χτισμένα στη γη, μερικοί έχουν βρει τη ζωή σε κάποιο κανάλι, πιο …ταραχώδη και ενδιαφέρουσα! Το κανάλι του Regent – μια πλωτή οδός που εκτείνεται σε περίπου 9 μίλια από την πόλη – φιλοξενεί μια κοινότητα καραβιών. Μια λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση από τα ακριβά διαμερίσματα και τα σπίτια του Λονδίνου, τα πλωτά σπίτια γίνονται όλο και πιο δημοφιλής τρόπος ζωής και εργασίας στην αγγλική πρωτεύουσα. Αλλά προτού αποφασίσεις να μετακινηθείς σε ένα από αυτά τα “νομαδικά πλοία”, βεβαιώσου ότι συμβαδίζεις με τον νομαδικό τρόπο ζωής. Ο τοπικός νόμος αναφέρει ότι οι κάτοικοι του καναλιού δεν μπορούν να “παραμείνουν στην ίδια γειτονιά για περισσότερο από 14 ημέρες”.

 

 

Πηγή: My Modern Met

Διαβάστε επίσης

Close