Βάζοντας χρώμα στην ασπρόμαυρη φωτογραφική Ιστορία

Βάζοντας χρώμα στην ασπρόμαυρη φωτογραφική Ιστορία

Η Sanna Dullaway βάζει χρώμα στην Ιστορία, μετατρέποντας ιστορικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε έγχρωμες.

Η φωτογραφία του Eddie Adams απεικονίζει την βιαιότητα του πολέμου στο Βιετνάμ. Η φωτογραφία εξελίχθηκε σε σύμβολο ενάντια στον πόλεμο και έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο στρατηγός Nguyen Ngoc Loan εκτελεί εν ψυχρώ τον κρατούμενο βιετκόνγκ Nguyen Van Lem. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί κλάσματα του δευτερολέπτου πριν ο Nguyen Ngoc Loan τραβήξει τη σκανδάλη.

vazontasxroma4

Η αεροπορική ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χαρμπορ, την 7η Δεκεμβρίου του 1941. Περίπου 2.400 αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση. Την επόμενη ημέρα οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στην Ιαπωνία και την 11η Δεκεμβρίου του 1941 στην Γερμανία και την Ιταλία.

vazontasxroma5

Ο «φλεγόμενος μοναχός». Το 1963, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης βουδιστών μοναχών στη Σαϊγκόν, ο μοναχός Thic Quang Duc αποφασίζει να αυτοπυρποληθεί διαμαρτυρόμενος για τους αντιβουδιστικούς νόμους..

vazontasxroma6

Το αμερικανικό όνειρο μέσα από τον φακό της Margaret Bourke-White. Το 1937 η φωτογράφος απαθανατίζει μία ουρά πεινασμένων πολιτών του Louisville, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που περιμένουν να πάρουν ψωμί, που έρχεται σε αντίθεση με την τεράστια αφίσα, πίσω από την ουρά, μία μεσοαστική λευκή οικογένεια, η οποία φαίνεται να απολαμβάνει τους καρπούς της αμερικανικής κοινωνίας. Με αυτή την φωτογραφία η Margaret Bourke-White καταδεικνύει τις φυλετικές διακρίσεις της εποχής και πως το αμερικανικό όνειρο υπήρχε μόνο για όσους είχαν λευκό δέρμα και ένα κεφάλαιο για να ξεκινήσουν.

vazontasxroma7

Το 1957 η Dorothy Counts γίνεται μία από τις πρώτες μαύρες φοιτήτριες που γράφεται στο «Harry Harding High School», στο Charlotte, και βρίσκεται αντιμέτωπη με τα χλευαστικά σχόλια, αλλά και την επιθετική συμπεριφορά των λευκών συμμαθητών της. Την ίδια περίοδο, το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις φουντώνει. Η φωτογραφία της Dorothy Counts στα έδρανα του «Harry Harding High School», που απεικονίζει την ρατσιστική συμπεριφορά της αμερικανικής κοινωνίας απέναντι στους μαύρους, ανήκει στον Don Sturkey.

vazontasxroma8

Το 1944 οι ΗΠΑ μετατρέπουν την ατόλη «Μπικινι» σε περιοχή πυρηνικών δοκιμών. Ο παράδεισος των εξωτικών νησιών, σε αντίθεση με τον εφιάλτη της πυρηνικής βόμβας.

vazontasxroma9

Ο φωτογραφικός φακός του Alfred Eisenstaedt στις 14 Αυγούστου του 1945 απαθανατίζει τον «ενθουσιασμό» των Αμερικανών και το φιλί της νοσοκόμας και του ναύτη κατά τη διάρκεια των εορτασμών της νίκης των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φωτογραφία συμβολίζει το τέλος του Πολέμου και την απαρχή της μεταπολεμικής εποχής και της νέας γενιάς των «baby boom».

vazontasxroma18

Το 1863 ο Timothy H O’Sullivan απαθανατίζει μία από τις σημαντικότερες μάχες του αμερικανικού εμφυλίου, τη μάχη του Gettysburg. Συνολικά, και από τα δύο στρατόπεδα, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης, τις τρεις πρώτες μέρες του Ιουλίου του 1863.

vazontasxroma3

Το υπερωκεάνιο «RMS Mauretania», γνωστό και ως «Maury», ναυπηγήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1906. Σχεδιασμένο από τον Leonard Peskett πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι στις 16 Νοεμβρίου του 1907, από το Liverpool με προορισμό τη New York. Το «πλωτό παλάτι», όπως το αποκαλούσαν, αποσύρεται και διαλύεται το 1935.

vazontasxroma2

Η Dorothea Lange, το 1936, απαθανατίζει μία μητέρα, με τα δύο της παιδιά στις αγροτικές περιοχές της αμερικής. Η φωτογραφία γίνεται σύμβολο της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, μετά το κραχ του ’29, που κράτησε μέχρι το 1939.

vazontasxroma1

Πηγή tvxs.gr

http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Διαβάστε επίσης

Close