10 λεπτά ενσυνειδητότητας αλλάζουν τις αντιδράσεις μας!

10 λεπτά ενσυνειδητότητας αλλάζουν τις αντιδράσεις μας!

Ένα προβάδισμα ενός δευτερολέπτου πάνω από το μυαλό σας, τα συναισθήματά σας, τον κόσμο μας!

Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η άνευ προηγουμένου πολυάσχολη δραστηριότητα της σύγχρονης ηγεσίας τους κάνει πιο αντιδραστικούς και λιγότερο ενεργητικούς. Υπάρχει μια λύση σε αυτήν την σκληροπυρηνική, αντιδραστική προσέγγιση ηγεσίας: η επίγνωση.

Έχοντας εκπαιδεύσει χιλιάδες ηγέτες στις τεχνικές αυτής της αρχαίας πρακτικής, έχουμε δει ξανά και ξανά ότι μια επιμελής προσέγγιση στη συνείδηση ​​μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα νοητικό χώρο ενός δευτερολέπτου μεταξύ ενός γεγονότος ή ενός ερεθίσματος και της ανταπόκρισής τους σε αυτό.

Ένα δευτερόλεπτο μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στη λήψη μιας βιαστικής απόφασης που οδηγεί σε αποτυχία και στο να καταλήξετε σε ένα στοχαστικό συμπέρασμα που οδηγεί σε αυξημένη απόδοση. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να ενεργείς από θυμό και στην εφαρμογή της δέουσας υπομονής. Είναι ένα προβάδισμα ενός δευτερολέπτου πάνω από το μυαλό σας, τα συναισθήματά σας, τον κόσμο σας.

Η έρευνα έχει βρει ότι η εκπαίδευση ενσυνειδητότητας αλλάζει τον εγκέφαλό μας και τον τρόπο με τον οποίο ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη δουλειά μας. Όταν εξασκείται και εφαρμόζεται, η ενσυνειδητότητα αλλάζει θεμελιωδώς το λειτουργικό σύστημα του νου. Μέσω της επαναλαμβανόμενης πρακτικής ενσυνειδητότητας, η εγκεφαλική δραστηριότητα ανακατευθύνεται από τα αρχαία, αντιδραστικά μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του μεταιχμιακού συστήματος, στο νεότερο, λογικό μέρος του εγκεφάλου, τον προμετωπιαίο φλοιό.

Με αυτόν τον τρόπο η πρακτική ενσυνειδητότητας μειώνει τη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για αντιδράσεις μάχης ή φυγής και τράνταγμα στο γόνατο ενώ αυξάνει τη δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για αυτό που ονομάζεται εκτελεστική μας λειτουργία.

Αυτό το μέρος του εγκεφάλου, και οι εκτελεστικές λειτουργικές δεξιότητες που υποστηρίζει, είναι το κέντρο ελέγχου για τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας. Είναι το κέντρο της λογικής σκέψης και του ελέγχου των παρορμήσεων. Με απλά λόγια, το να βασιζόμαστε περισσότερο στην εκτελεστική μας λειτουργία, μάς βάζει σταθερά στη θέση του οδηγού του μυαλού μας και κατ’ επέκταση τη ζωή μας.

Ένα δευτερόλεπτο μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της επίτευξης επιθυμητών αποτελεσμάτων ή όχι. Ένα δευτερόλεπτο είναι το μόνο που χρειάζεται για να γίνετε λιγότερο αντιδραστικοί και περισσότερο συντονισμένοι με τη στιγμή. Σε αυτό το ένα δευτερόλεπτο βρίσκεται η ευκαιρία να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζετε και κατευθύνετε, τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχετε και οδηγείτε. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους ηγέτες σε εργασίες με γρήγορο ρυθμό και υψηλής πίεσης.

Ακολουθούν πέντε εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο προσεκτικοί:

-Πραγματοποιήστε 10 λεπτά προπόνησης ενσυνειδητότητας κάθε μέρα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τα πρωινά την καλύτερη στιγμή για να εξασκήσουν την προσοχή, αλλά μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Μπορείτε να βρείτε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ενσυνειδητότητας διάρκειας 10 λεπτών, ένα σύντομο εγχειρίδιο εκπαίδευσης επίγνωσης και έναν σύνδεσμο προς μια δωρεάν εφαρμογή ενσυνειδητότητας με δυνατότητα λήψης εδώ. Δοκιμάστε το για τέσσερις εβδομάδες.

-Αποφύγετε να διαβάζετε email πρώτα το πρωί.
Το μυαλό μας είναι γενικά πιο συγκεντρωμένο, δημιουργικό και επεκτατικό το πρωί. Αυτή είναι η ώρα να κάνετε εστιασμένη, στρατηγική δουλειά και να κάνετε σημαντικές συζητήσεις. Εάν διαβάζετε το email σας καθώς σηκώνεστε, το μυαλό σας θα παραπλανηθεί και θα ξεκινήσετε την ολίσθηση προς την αντιδραστική ηγεσία. Το να κάνετε το email σας την πρώτη σας εργασία της ημέρας, χάνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Δοκιμάστε να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά, ή ακόμα και μία ώρα, αφού φτάσετε στη δουλειά πριν ελέγξετε τα εισερχόμενά σας.

-Απενεργοποιήστε όλες τις ειδοποιήσεις.
Οι συναγερμοί ειδοποιήσεων στο τηλέφωνο, το tablet και τον φορητό υπολογιστή σας συμβάλλουν σημαντικά στην αντιδραστική ηγεσία. Σας κρατούν διανοητικά απασχολημένους και σας βάζουν υπό πίεση, πυροδοτώντας έτσι αντιδραστικές αντιδράσεις. Προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά παρά προσθέτουν αξία. Δοκιμάστε αυτό: Για μία εβδομάδα απενεργοποιήστε όλες τις ειδοποιήσεις email σε όλες τις συσκευές. Ελέγχετε το email σας μόνο μία φορά κάθε ώρα (ή όσο συχνά χρειάζεται για τη δουλειά σας), αλλά μην ελέγχετε καταναγκαστικά τα μηνύματα καθώς εισέρχονται στα εισερχόμενά σας.

-Σταματήστε το multitasking.
Κρατά το μυαλό σας γεμάτο, απασχολημένο και υπό πίεση. Σε κάνει να αντιδράς. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την εστίασή σας σε μια μεμονωμένη εργασία και, στη συνέχεια, παρατηρήστε πότε βρίσκετε το μυαλό σας να παρασύρεται σε μια άλλη εργασία – ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλός σας επιθυμεί να κάνει πολλές εργασίες. Όταν συμβεί αυτό, κλείστε διανοητικά όλες τις περιττές εργασίες που εισέρχονται στις σκέψεις σας, διατηρώντας παράλληλα την εστίαση στην εργασία που έχετε.

-Βάλτε το στο ημερολόγιό σας.
Προγραμματίστε ένα check-in με τον εαυτό σας κάθε δύο εβδομάδες για να αξιολογήσετε πόσο καλά τα πάτε με τις προηγούμενες τέσσερις συμβουλές ή ως υπενθύμιση να επισκεφτείτε ξανά αυτό το άρθρο για να ανανεώσετε τη μνήμη σας. Σκεφτείτε να δεσμεύσετε έναν από τους συνομηλίκους σας να κάνει το ίδιο πράγμα. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να αξιολογήσετε ο ένας τον άλλον, κάτι που μπορεί να είναι τόσο χρήσιμο όσο και κίνητρο.

Σας ενθαρρύνουμε να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές. Αν και η ενσυνειδητότητα δεν είναι ένα μαγικό χάπι, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε πιο ενεργά τις απαντήσεις σας και να κάνετε υπολογισμένες επιλογές αντί να υποκύψετε σε αντιδραστικές αποφάσεις.

Πηγή: Harvard Business Review

Μετάφραση – Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close