10 πράγματα που κάνουν αλλιώς οι ευτυχισμένες μητέρες

10 πράγματα που κάνουν αλλιώς οι ευτυχισμένες μητέρες

«Ο σημερινός φεμινισμός δεν υποστηρίζει τη δυνατότητα των γυναικών να κάνουν τα πάντα. Υποστηρίζει τη δυνατότητα των γυναικών να ΜΗΝ κάνουν τα πάντα». Γκλόρια Στάινεμ

Άρχισα να παγιδεύομαι από το μύθο ότι «μπορώ να κάνω τα πάντα» σε νεαρή ηλικία. Όταν ήμουν 20 χρονών είχα φτιάξει στο μυαλό μου τη λίστα της ζωής μου: να ξεκινήσω μια επικερδή καριέρα αμέσως μετά το κολέγιο, να γνωρίσω κάποιον και να ερωτευτώ, να παντρευτώ μέχρι τα 30, να φτάσω την καριέρα μου σε ένα σημείο αρκετά επιτυχημένο ώστε να μπορώ να πάρω άδεια χωρίς να χάσω το βηματισμό μου και μετά να μείνω έγκυος και να κάνω το πρώτο μου παιδί πριν τα 35.

Μου φαινόταν ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα προσδοκιών και, σύμφωνα με τις δοξασίες του φεμινισμού, όχι μόνο μπορούσα να κάνω τα πάντα – ήταν δικαίωμά μου, ακόμα και καθήκον μου ως γυναίκας να κάνω τα πάντα.

Καθώς μεγάλωνα, γινόμουν σοφότερη και έκανα το ένα παιδί μετά το άλλο (τώρα έχω 4), έμαθα ότι προσπαθώντας να κάνω τα πάντα, ειδικά ταυτόχρονα, δεν έκανα τίποτα που να το πάλευα ή να το απολάμβανα 100%. Ήταν τόσα πολλά αυτά που έπρεπε να καταφέρω, που δεν μπορούσα να νιώσω τίποτα στο 100%, εκτός από άγχος.

Παρόλο που δεν υπάρχει μαγικό χάπι για να επιτύχετε ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας, υπάρχουν κάποια πράγματα που έμαθα με τα χρόνια τα οποία με έχουν βοηθήσει να μη χάσω τα λογικά μου και να απολαμβάνω το καθημερινό παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ μητρότητας, γάμου και καριέρας.

Είτε δουλεύετε στο σπίτι είτε σε γραφείο είτε και στα δυο, αυτές οι 10 συμβουλές με βοήθησαν να βρω καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας, κι ελπίζω να βοηθήσουν κι εσάς.

1. Βρείτε τη δική σας ισορροπία.

Δεν υπάρχει απόλυτη ισορροπία όσον αφορά τη μητρότητα, την καριέρα και τον γάμο σας. Από εσάς εξαρτάται να βάλετε προτεραιότητες, να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές και να αποφασίσετε τι είστε και τι δεν είστε προετοιμασμένη να κάνετε. Μη λέτε στον εαυτό σας: «Θα ‘πρεπε να μπορώ να…» ή «Η τάδε το κάνει άρα πρέπει να μπορώ να το κάνω κι εγώ».

Κυρίως, μην αφήνετε κανέναν άλλον να σας υπαγορεύσει τι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να μπορείτε να κάνετε! Δώστε προσοχή στις δικές σας ανάγκες και σ’ αυτό που κάνει εσάς να αισθάνεστε καλά. Αν καθημερινά αισθάνεστε εκτός ισορροπίας, τότε έτσι είναι! Ήρθε η ώρα να δείτε τι συμβαίνει και να αξιολογήσετε απ’ την αρχή τα πράγματα. Να είστε πρόθυμη να διαπραγματευτείτε ξανά τα καθήκοντά σας στη δουλειά, αλλά και τα καθήκοντά σας ως γονιού. Σίγουρα θα αλλάξουν με τον καιρό.

2. Προτιμήστε το «αρκετά καλά» από το «τέλεια».


Όλη αυτή η πίεση που ασκούν στον εαυτό τους οι γυναίκες σήμερα για να είναι οι τέλειες μητέρες, οι τέλειες εργαζόμενες και οι τέλειες σύζυγοι (με την τέλεια εμφάνιση) αφαιρεί τη χαρά από τη μητρότητα και στραγγίζει την ενέργειά μας. Ωραία δεν θα ήταν αν ήμασταν πιο επιεικείς με τον εαυτό μας – και με τους άλλους; Όταν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει, αναρωτηθείτε: είναι σημαντικό να γίνει απλώς η δουλειά ή πρέπει να γίνει τέλεια; Εννιά φορές στις δέκα η απάντηση είναι «απλώς να γίνει».

Για παράδειγμα, η Τζίνι έκανε πάντα τη μπουγάδα της οικογένειας και είχε φτιάξει ένα λειτουργικό σύστημα. Τώρα όμως που δουλεύει πλήρες ωράριο δεν μπορεί να κάνει και αυτή τη δουλειά μαζί με όλες τις άλλες. Αγνοούσε την προσφορά του άντρα της για βοήθεια γιατί δεν πίστευε ότι εκείνος θα έκανε τη δουλειά σωστά. Τελικά, αφού είχε γίνει τεράστιο ζήτημα, υποχώρησε. Τώρα ο άντρας της μοιράζεται αυτή τη δουλειά μαζί της. Δεν την κάνει με τον δικό της τρόπο, κι η Τζίνι ακόμα εκνευρίζεται που εκείνος πετάει τα μπλουζάκια των παιδιών με τα μανίκια τους γυρισμένα προς τα μέσα πάνω στα καλοριφέρ, αλλά μαθαίνει να κάνει πώς δεν βλέπει.

3. Μην κάνετε τον οσιομάρτυρα.


«Έχω ένα σωρό δουλειές». «Όλα εγώ τα κάνω εδώ μέσα». Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι φράσεις; Αισθάνεστε αδικημένη και πικραμένη, ενώ την ίδια στιγμή μονοπωλείτε τις δουλειές; Αν ναι, τότε η κατάσταση του οσιομάρτυρα μπορεί να σας γίνει εθισμός, ο οποίος σας ωθεί να αναλαμβάνετε όλο και περισσότερα, εξαντλώντας σας σωματικά και συναισθηματικά και αυξάνοντας το άγχος σας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σ’ αυτό το ζήτημα μιλάει ο εγωισμός σας. Το κίνητρο πίσω απ’ αυτή σας τη στάση και η μεγάλη ανταμοιβή είναι ότι σας κάνει να αισθάνεστε σημαντική. Πιστεύετε ότι σας κάνει να δείχνετε πολύ απασχολημένη και σημαντική. Δεν είναι έτσι. Είναι εκνευριστικό και εξοργιστικό για τους γύρω σας και σας κάνει να δείχνετε… οσιομάρτυρας! Η λύση; Ζητήστε βοήθεια και αφήστε τους άλλους να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους. Και μάθετε να λέτε ΟΧΙ, αυστηρά και συχνά.

4. Τραβήξτε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι.

Αυτό εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνεται στον σημερινό κόσμο που κουβαλάμε τη δουλειά μας μαζί μας σε Blackberry, iPhone και άλλες φορητές συσκευές. Είναι δύσκολο να βγει κανείς off-line και να κατεβάσει το διακόπτη των εργασιακών καθηκόντων με το που φτάνει στο σπίτι (ακόμα χειρότερα αν δουλεύετε απ’ το σπίτι) και εξίσου δύσκολο είναι να κατεβάσει κανείς το διακόπτη της έγνοιας για τα παιδιά και την οικογενειακή ζωή όταν είναι στη δουλειά.

Δοκιμάστε αυτό το κόλπο. «Κατεβάστε» τα πράγματα που έχετε στο μυαλό σας πριν φύγετε απ’ τη δουλειά (ή το σπίτι). Γράψτε σ’ ένα χαρτί ή στον υπολογιστή σας μια λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε όταν επιστρέψετε. Συγκεντρώστε το μυαλό σας στο γεγονός ότι αυτό είναι το τέλος αυτής της δραστηριότητας, της δουλειάς ή των οικιακών καθηκόντων σας. Μετά φυλάξτε κάπου τη λίστα σας και αφήστε την στην άκρη ως την επόμενη μέρα.

5. Φορέστε πρώτα τη δική σας μάσκα οξυγόνου.

Μαμάδες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας πριν φροντίσετε τους άλλους – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, του συζύγου και των ηλικιωμένων γονιών σας. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Δεν είναι εγωιστικό, είναι απαραίτητο. Γυμναστείτε, διαλογιστείτε, διαβάστε, βγείτε με φίλους. Κανονίστε ένα βράδυ την εβδομάδα να κάνετε κάτι που σας αρέσει.

Τα πράγματα που πιστεύετε ότι σας κάνουν καλό ή τα πράγματα που αρέσουν στα παιδιά ή στον άντρα σας δεν πιάνονται. Αυτό είναι για σας. Ό,τι κι αν είναι -να βγείτε για φαγητό με κάποιον, να διαβάσετε ένα βιβλίο μέσα στη μπανιέρα ή να αράξετε στον καναπέ μ’ ένα ποτήρι κρασί και να δείτε τηλεόραση– κάντε το μη διαπραγματεύσιμο. Κλείστε το κινητό σας, μην τσεκάρετε τα μέιλ σας, και αποφύγετε τα αχρείαστα τηλεφωνήματα. Τηρήστε το και μην το αναβάλλετε.

6. Πείτε ΟΧΙ στις τύψεις.


Βγάλτε τη λέξη «πρέπει» απ’ το λεξιλόγιό σας. Όταν κάποιος άλλος σας λέει ότι «πρέπει» να φτιάχνετε δικό σας, βιολογικό φαγητό για το μωρό, ή ότι «δεν πρέπει» να αφήνετε τα παιδιά σας να βλέπουν τηλεόραση ποτέ, ή ότι «πρέπει» να θηλάσετε το μωρό σας για έναν ολόκληρο χρόνο ή ότι «πρέπει» να γυρίσετε στη δουλειά επειδή το χρωστάτε στον εαυτό σας και στο γυναικείο κίνημα και επειδή είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για το μέλλον σας, μη δίνετε σημασία. Κάντε αυτό που λειτουργεί για σας. Μην εσωτερικεύετε όλα τα «πρέπει» που γεμίζουν τη ζωή σας.

7. Να θυμάστε, η σύγκριση φέρνει απελπισία.


Μπορεί να νομίζετε ότι η γειτόνισσα τα έχει όλα, αλλά, πιστέψτε με, δεν τα έχει! Όλες μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ως μητέρες, σύζυγοι και εργαζόμενες. Είναι καιρός να τελειώσει ο Μαμαδοπόλεμος (οι εργαζόμενες μητέρες περιφρονούν τις μητέρες που είναι στο σπίτι και οι μητέρες που είναι στο σπίτι κριτικάρουν τις εργαζόμενες). Καλύτερα να ξοδεύετε την ενέργειά σας για να στηρίξετε τις άλλες γυναίκες αντί να τις κατακρίνετε. Μακροπρόθεσμα, θα είναι ευεργετικό για όλες μας.

8. Πατήστε φρένο.


Μια φίλη μού είπε κάποτε πως όταν ήταν μικρά τα παιδιά της επαναλάμβανε από μέσα της τη φράση «Οι μέρες περνούν αργά αλλά τα χρόνια γρήγορα». Μερικές φορές, νιώθετε ότι κάνετε τόσα πολλά σημαντικά πράγματα ταυτόχρονα. Αν μπορέσετε να κάνετε εκείνο το σημαντικό τηλεφώνημα την ώρα που πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο κάνετε καλή χρήση του χρόνου σας.

Ναι, μπορεί να βγάλετε το τηλεφώνημα απ’ τη μέση, αλλά αν μιλάτε στο τηλέφωνο και οδηγείτε, και έχετε τα παιδιά στο αυτοκίνητο, τίποτα απ’ όσα κάνετε δεν έχει το 100% της προσοχής σας. «Κλέβετε» τον συνομιλητή σας, «κλέβετε» τα παιδιά σας και δεν έχετε την προσοχή σας στραμμένη στον δρόμο.

9. Επαναπροσδιορίστε την «επιτυχία».


Σήμερα οι γυναίκες παραδέχονται ότι το μότο «μπορώ να κάνω τα πάντα» της δεκαετίας του ’70 και του ’80 τις κάνει να νιώθουν πελαγωμένες, αγχωμένες και θλιμμένες. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της επιτυχίας σήμερα – μια έννοια που δεν περιλαμβάνει τις φράσεις «σουπεργούμαν», «σούπερ μαμά» ή «κάνω τα πάντα».

Εσείς που δουλεύετε, δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας γιατί κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ισορροπήσετε παιδιά και καριέρα. Δεν είναι εύκολο. Εσείς που πήρατε χρόνο για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, να ξέρετε ότι κάνετε την πιο σημαντική δουλειά του κόσμου.

10. Βρείτε το πάθος σας… και ακολουθείστε το!


Ένα από τα κλειδιά για να είστε ευτυχισμένη – ως μητέρα, ως εργαζόμενη και ως σύζυγος – είναι να βρείτε μια κλίση, μια δουλειά ή ένα χόμπι που θα φέρνει χαρά στη ζωή σας. Αν βρείτε μια δουλειά που να συνδυάζει το πάθος σας με ένα εισόδημα τόσο το καλύτερο. Αν όχι, ακολουθήστε αυτό το πάθος εκτός δουλειάς – είτε είναι η κηπουρική, το τένις, το γράψιμο ή απλώς το να απολαμβάνετε την παρέα των φίλων σας.

Πηγή πρωτότυπου: modernmom.com, κείμενο Samantha Parent Walravens

Το διαβάσαμε: brightsideofmom.gr, σε μετάφραση της Μυρτώς Αθανασοπούλου

Thessaloniki Arts and Culture, ThessalonikiArtsAndCulture.gr

Διαβάστε επίσης

Close