20 αλήθειες που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν καθώς μεγαλώνουν, από τη Φωτεινή Δημίου

20 αλήθειες που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν καθώς μεγαλώνουν, από τη Φωτεινή Δημίου

Η ζωή είναι ένα ταξίδι ανατροπών. Ένα ταξίδι με κορυφές που κόβουν την ανάσα και κοιλάδες γεμάτες λουλούδια και δέντρα καρποφόρα. Ένα ταξίδι όπου άλλοτε συναντάς βουνά για αναρρίχηση και άλλοτε ωκεανούς για εξερεύνηση.

Στη ζωή ζεις καλές στιγμές και κακές στιγμές. Περνάς χαρούμενους καιρούς και άλλοτε λυπημένους.
Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Πάντα μα πάντα η ζωή είναι μια κίνηση προς τα εμπρός.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι τώρα σε αυτό το ταξίδι της ζωής, με κάποιον τρόπο, συνεχίζεις – και αυτό είναι που το κάνει τόσο υπέροχο. Τη μια μέρα αναρωτιέσαι τι θα σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος και ικανοποιημένος και την επόμενη, έχεις ξαφνικά μια τέλεια ροή και όλα πηγαίνουν απροσδόκητα καλά και συνειδητοποιείς ότι γράφεις ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαιά της.

Ωστόσο, αυτό που κανείς δεν σου λέει ποτέ όταν είσαι παιδί καθώς κοιτάς τη ζωή με ορθάνοιχτα μάτια γεμάτα περιέργεια, είναι όλα αυτά τα μικρά πράγματα που συναντάς στο δρόμο σου και σε διαμορφώνουν σε αυτό που τελικά είσαι μεγαλώνοντας.

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με 20 αλήθειες που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν καθώς μεγαλώνουν:

1. Να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου χωρίς όρια.
Οι περισσότεροι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους.
Αποσυνδέθηκαν κάποια στιγμή από αυτό που ονομάζουμε “εσωτερικό παιδί” και σταματάνε να είναι “δημιουργικοί”.
“Παίρνουν τα πράγματα” όπως είναι και βολεύονται σε αυτό το μοτίβο και κατ’ επέκταση τα αφήνουν και όπως είναι και ούτε που τολμούν να σκεφτούν να αλλάξουν κάτι.
Πόσο κρίμα!

2. Το όνειρό σου δεν έχει σημασία για κανέναν άλλον εκτός από εσένα.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ενδιαφέρονται για αυτό. Κάποιοι άλλοι μπορεί και να σε υποστηρίξουν στην αναζήτησή και επίτευξή του. Αλλά στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν νοιάζεται ούτε θα νοιάζεται ποτέ για το όνειρό σου, όσο νοιάζεσαι εσύ για αυτό.

3. Οι φιλίες είναι σχετικές και σε συνάρτηση με το πού βρίσκεσαι στη ζωή σου.
Οι περισσότεροι φίλοι μένουν μόνο για ένα χρονικό διάστημα στη ζωή σου – συνήθως σε συνάρτηση με τα τρέχοντα ενδιαφέροντα σου. Αλλά όταν εσύ προχωράς ή οι προτεραιότητές σου αλλάζουν, το ίδιο ισχύει και για την πλειοψηφία των φίλων σου και έτσι κάποιοι “φεύγουν” και κάποιοι νέοι “έρχονται”.

4. Το δυναμικό σου αυξάνεται με την ηλικία σου και όχι το αντίθετο.
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να σκέφτονται ότι μπορούν να κάνουν ολοένα και λιγότερα πράγματα – ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που ισχύει, είναι ότι μπορούν και θα πρέπει να κάνουν ολοένα και περισσότερα και αυτό γιατί είχαν χρόνο να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες. Μη ξεχνάς ότι το να αποκτάς υπεροχή σε κάτι είναι αποτέλεσμα καθημερινής συνήθειας. Δεν είσαι απλά γεννημένος έτσι, αλλά αποκτάς ταλέντα και δεξιότητες κατά την πορεία της ζωής σου μέσω της αναγνώρισης και της εξάσκησης τους.

5. Ο Αυθορμητισμός είναι αδελφάκι της Δημιουργικότητας.
Εάν το μόνο που κάνεις είναι να ακολουθείς την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα, δεν θα αφήσεις ποτέ τον εαυτό σου ανοιχτό σε στιγμές ξαφνικής ανακάλυψης. Θυμάσαι πόσο αυθόρμητος ήσουν ως παιδί; Μπορούσε να συμβεί το οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή!

6. Όσο μεγαλώνεις μη ξεχνάς την αξία των απλών πραγμάτων.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαιξες στη βροχή; Που έκανες του κεφαλιού σου; Που έκανες κάποια τρέλα όπως όταν ήσουν παιδί;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάθισες σε ένα πεζοδρόμιο και έσκυψες και κοίταξες από κοντά τις ρωγμές, τις πέτρες, τις λάσπες, το ζιζάνιο που φυτρώνει μέσα από το τσιμέντο τρυπώντας το; Ξεκίνα και πάλι να δίνεις αξία στα μικρά πράγματα και να ανακαλύπτεις την ομορφιά γύρω σου. Θα νιώσεις και πάλι πιο ζωντανός και συνδεδεμένος με το παιχνίδι της ζωής.

7. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό που αγαπούν.
Είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι της «μάζας» δεν είναι αυτοί που ζουν τις ζωές που ονειρεύονταν να ζήσουν. Και ο λόγος είναι ότι δεν αγωνίστηκαν ποτέ σκληρά για αυτό. Δεν το έκαναν να συμβεί για τον εαυτό τους. Και όσο μεγαλώνεις, και όσο περισσότερο κοιτάζεις γύρω σου, τόσο πιο εύκολο γίνεται να πιστεύεις ότι θα καταλήξεις και εσύ το ίδιο με αυτούς.
Μην πέσεις στην παγίδα.

8. Οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν να διαβάζουν μετά το σχολείο.
Ρώτα όποιον γνωρίζεις σχετικά με το τελευταίο καλό βιβλίο που διάβασε και στοιχηματίζω ότι η απάντηση που θα πάρεις είναι: “Δεν έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο εδώ και πολύ καιρό.”

9. Οι άνθρωποι μιλούν περισσότερο από ό, τι ακούνε.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο γελοίο από το να ακούς δύο άτομα να μιλούν ο ένας στον άλλο, αλλά να μην ακούει κανένας από τους δύο τον άλλον. Αντί αυτού, αυτό που συμβαίνει, είναι να περιμένει το ένα το άλλο να σταματήσει να μιλά, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει και πάλι να λέει τα δικά του.

10. Η δημιουργικότητα απαιτεί πρακτική.
Είναι αστείο πόσο εμείς ως κοινωνία από τη μία επαινούμε και εκτιμούμε τη δημιουργικότητα, από την άλλη φαίνεται να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να απαγορεύσουμε και να ελέγξουμε τη δημιουργική έκφραση, εκτός αν είναι κατά κάποιο τρόπο κερδοφόρα.
Εάν θέλεις να διατηρήσεις το δημιουργικό σου μυ γυμνασμένο και ενεργό, πρέπει να μάθεις να τον εξασκείς και μόνος σου.

11. Η «επιτυχία» είναι ένας όρος σχετικός.
Ως παιδιά μάθαμε να “κυνηγάμε την επιτυχία”. Είναι στο σύστημα της εκπαίδευσής μας.
Τι σημαίνει όμως πραγματική επιτυχία για εσένα; Η επιτυχία για ένα άτομο μπορεί να σημαίνει το ακριβώς αντίθετο για ένα άλλο. Όρισε τη δική σου επιτυχία.

12. Δεν μπορείς να αλλάξεις τους γονείς σου.
Ίσως η πιο θλιβερή και μεγάλη αλήθεια που καλείσαι να αντιμετωπίσεις καθώς μεγαλώνεις, είναι ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τους γονείς σου. Πάρε το επιτέλους απόφαση. Οι γονείς σου είναι αυτοί που είναι και δεν αλλάζουν.
Είτε εγκρίνουν αυτό που κάνεις είτε όχι, από ένα σημείο και μετά, δεν έχει πλέον σημασία. Αγάπησέ τους απλά και μόνο για το ότι σε έφεραν σε αυτόν τον κόσμο και άφησε όλα τα υπόλοιπα έξω από την πόρτα σου.

13. Το μοναδικό πρόσωπο που καλείσαι να αντιμετωπίσεις το πρωί είσαι “Εσύ”.
Όταν οι άνθρωποι είναι νέοι, αισθάνονται ότι πρέπει να ευχαριστήσουν ολόκληρο τον κόσμο. Μην το κάνεις!
Κάνε ό, τι σε κάνει ευτυχισμένο και δημιούργησε τη ζωή που θέλεις να ζήσεις όπως ακριβώς τη θέλεις, και θα δεις κάποιον που σου αρέσει πραγματικά να σε κοιτάζει κάθε πρωί στον καθρέφτη σου και να σου χαμογελάει, όταν καταφέρεις να το πετύχεις αυτό. Ναι εσύ θα είσαι αυτός.

14. Τίποτα δεν είναι τόσο καλό όσο κάτι που το κάνεις με την καρδιά σου.

Κανένα χρηματικό ποσό ή έπαθλο ή εξωτερική επιβεβαίωση δεν θα αντικαταστήσει ποτέ αυτό που κάνεις από καθαρή αγάπη και ανακουφίζει και γεμίζει την καρδιά σου.
Ακολούθησε την καρδιά σου και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

15. Το δυναμικό σου και ο τρόπος που το αξιοποιείς είναι σε άμεση συνάρτηση με το πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου.
Εκείνοι που γνωρίζουν τον εαυτό τους και μεγιστοποιούν τις δυνάμεις τους είναι αυτοί που πηγαίνουν εκεί που θέλουν να πάνε. Και αυτό το έχουν επιλέξει συνειδητά.
Όσοι δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους και αποφεύγουν τη σκληρή δουλειά που απαιτείται ώστε να κοιτάξουν προς τα μέσα, ζουν με ότι έρχεται. Στερούν από τον εαυτό τους την ικανότητα να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον και τη δική τους πραγματικότητα.

16. Όποιος σε αμφισβητεί θα επιστρέφει πάντα σε εσένα, όσο εσύ θα μένεις πιστός σε εσένα.
Αυτό το παιδί που σου έκανε μπούλινγκ στο σχολείο, θα έρθει κάποια στιγμή να σου ζητήσει εργασία. Το αγόρι που δεν ήθελε να σε γνωρίσει, θα θέλει να σε συναντήσει όταν δει προς τα πού κατευθύνεσαι. Συμβαίνει πάντα με αυτόν τον τρόπο.
Εσύ απλώς εστίασε σε εσένα, μείνε πιστός σε αυτά που πρεσβεύεις και στους στόχους σου και όλοι οι αμφισβητίες θα επιστρέψουν τελικά σε εσένα με κάποιον τρόπο.

17. Κουβαλάς την αντανάκλαση των 5 ατόμων με τα οποία περνάς τον περισσότερο χρόνο.
Κανείς δεν δημιουργεί τον εαυτό του μόνος του. Είμαστε όλοι καθρέφτες, εικόνες σμιλεμένες μέσα από τις αντανακλάσεις που βλέπουμε σε άλλους ανθρώπους. Βλέπουμε στους άλλους αυτό που έχουμε και αυτό που είμαστε. Και αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι που παίζεις μόνος σου. Δούλεψε έτσι ώστε να περιβάλλεσαι από αυτούς που θα ήθελες να είσαι, και με την πάροδο του χρόνου, κι εσύ θα μεταφέρεις αυτά που θαυμάζεις σε αυτούς.

18. Οι πεποιθήσεις σου είναι ανάλογες με αυτά που επιδιώκεις στη ζωή και αυτά που επιδιώκεις είναι ανάλογα με τις πεποιθήσεις σου.
Που βρίσκεσαι στη ζωή, ποιά άτομα έχεις γύρω σου, και ποιες είναι οι τρέχουσες φιλοδοξίες σου είναι αυτά που διαμορφώνονται από τις πεποιθήσεις σου και αυτά που διαμορφώνουν τη ζωή σου. Κανείς δεν σου εξηγεί, ωστόσο, ότι οι πεποιθήσεις δεν είναι σταθερές. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Είναι όλα σχετικά.
Βρες τι λειτουργεί για εσένα.

19. Οτιδήποτε μπορεί να καταλήξει να γίνει ελάττωμα.
Να είσαι προσεκτικός. Μείνε ενήμερος για τις συνήθειες σου και για το πώς ξοδεύεις το χρόνο σου. Σκέψου ποιες συνήθειες αρχίζουν να αυξάνονται σε συχνότητα και στη συνέχεια αναρωτήσου από πού προέρχονται μέσα σου και γιατί έχεις την ανάγκη να τις επαναλάβεις.
Ποτέ μην αναφέρεσαι σε “λάθη” που κάνεις, αλλά πάντα σε “μαθήματα” που παίρνεις. Είναι η νέα γνώση για τον εαυτό σου.
Όπως ειπώθηκε πριν: Μη σταματάς να γνωρίζεσαι με τον εαυτό σου.

20. Ο σκοπός σου στη ζωή είναι να ΓΙΝΕΙΣ ΕΣΥ.
Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Να είσαι εσύ, με όλο σου το εσύ, πάντα, σε ό,τι κάνεις – ό, τι σημαίνει αυτό για σένα. Είσαι ο δικός σου δημιουργός. Είσαι το δικό σου εξελισσόμενο αριστούργημα που είναι μοναδικό.

Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι είσαι και το γλυπτό και ο γλύπτης, και ο ζωγράφος και το πορτρέτο. Ζωγράφισε λοιπόν τον εαυτό σου όπως εσύ τον θέλεις.

Φωτεινή Δημίου, MBA & Diploma in Evidence based Coaching
Coach | Mentor | Public Speaker

[email protected]
+30 6942460740
FB: FotiniDimiouCoach
FB personal profile: FotiniDimiou
Linkedin: dimiou
Instagram: fotinidimiou

Διαβάστε επίσης

Close