4 διάσημοι συγγραφείς συμβουλεύουν για τα μυστικά της συγγραφής

4 διάσημοι συγγραφείς συμβουλεύουν για τα μυστικά της συγγραφής

Η γραφή είναι μια από τις πιο ζωντανές μορφές έκφρασης…

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να εκφραστούν. Αυτή είναι μια από τις λίγες θετικές συνέπειες των δύσκολων καιρών που ζούμε. Η γραφή είναι μια από τις πιο ζωντανές μορφές έκφρασης. Άλλοι φτιάχνουν ένα δικό τους site ή blog και άλλοι ξεκινούν να γράφουν βιβλίο.

Για να γράψει κανείς πρέπει να έχει μια ιστορία να πει, αρκετό πάθος όμως και κάποιες γνώσεις. Καλύτερος τρόπος για να μάθουμε τα μυστικά της γραφής από το να βλέπουμε τι λένε γίγαντες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δεν υπάρχει. Ας δούμε τι έχουν πει διάσημοι συγγραφείς για τους επίδοξους συναδέλφους τους και για το πώς μπορούν να γράψουν καλύτερα.

Η συμβουλή του Τολστόι για την ώρα και το περιβάλλον.
Η όρεξη και η έμπνευση είναι αυτές που κάνουν τον επίδοξο συγγραφέα να βγάζει πιο καθαρά και ζωντανά τις σκέψεις του στο χαρτί. Ο Τολστόι είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του κόσμου και το μυστικό για εκείνον, είναι να βρεθεί η κατάλληλη ώρα που μπορεί κάποιος να γράφει. Άλλον τον βολεύει το απόγευμα, άλλον η νύχτα ενώ κάποιος άλλος επιθυμεί τη διαύγεια που χαρίζει το πρωινό. Πέραν αυτού, ο χώρος στον οποίον γράφουμε καλό είναι να είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να μας χαρίζει έμπνευση.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μας ζητά να γίνουμε πειστικοί.
Ένας ακόμη σπουδαίος λογοτέχνης προσπαθεί να μας πει το δικό του μυστικό για το πώς θα μπορέσει κάποιος να γράψει με όμορφο και ορθό τρόπο. Για τον Μαρκές, το παν είναι το να μπορεί ο συγγραφέας να πείσει τον αναγνώστη ότι η ιστορία του είναι αληθινή. Η φαντασία και το ενδιαφέρον του αναγνώστη προκαλούνται από την μεταδοτικότητα του συγγραφέα. Η μεταφορά εικόνων, πράξεων των ηρώων και των χαρακτήρων τους να είναι τέτοια που θα πείθει τους αναγνώστες ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία από την οποία μπορούν να μάθουν πράγματα που θα τους είναι χρήσιμα για την ζωή τους.

Ο Χένρι Μίλερ ισχυρίζεται ότι όλα είναι θέμα συγκέντρωσης.
Η αγγλοσαξονική λογοτεχνία είναι περήφανη που έχει ως έναν από τους εκπροσώπους της τον Χένρι Μίλερ. Αυτός ο σημαντικός συγγραφέας, έχει μια πιο βαθιά συμβουλή να δώσει σε όσους επιθυμούν να γίνουν συγγραφείς. Η ανυπομονησία και το πάθος ορισμένων επίδοξων συγγραφέων τους στέκεται τελικά εμπόδιο στο να γράψουν. Το πάθος είναι πολύ χρήσιμο αλλά χρειάζεται χαλινάρι.

Κάθε ιδέα που έρχεται στο νου ενός επίδοξου συγγραφέα μπορεί να γίνει βιβλίο. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι να επικεντρωθεί ο συγγραφέας σε αυτό που γράφει εκείνη τη στιγμή και να μην αφήνει το μυαλό του να μπερδεύεται καθώς έτσι, θα αλλοιωθεί και το περιεχόμενο του βιβλίου. Η γραφή απαιτεί πρωτίστως, συγκέντρωση.

Ο Στήβεν Κινγκ μας στρώνει στο διάβασμα.
Πολυγραφότατος και μοναδικός στο είδος του, ο Στήβεν Κινγκ μας έχει δώσει σπουδαία έργα στα οποία νιώσαμε αγωνία. Η συμβουλή του είναι αυτή που δε θα ήθελαν να ακούσουν οι περισσότεροι επίδοξοι συγγραφείς γιατί χρειάζεται υπομονή και χρόνο. Για να γίνει κάποιος καλός συγγραφέας, πρέπει πρώτα να είναι πολύ καλός μελετητής και αναγνώστης.

Τα μυστικά της λογοτεχνίας βρίσκονται στα ίδια τα βιβλία. Μέσα από αυτά μπορεί κάποιος να συναντήσει διαφορετικές χρήσεις της γλώσσας, ποικιλία από ύφη και βιώματα. Το συνεχές διάβασμα γεμίζει με ιδέες εκείνον που επιθυμεί να γράψει και τελικά, θα αποτυπώσει και εκείνος στο τέλος τις ιδέες του στο χαρτί.

του Αλέξανδρου Δρίβα

Πηγή: tsemperlidou.gr

Διαβάστε επίσης

Close