6 βήματα για να γίνεις άμεσα πιο παραγωγικός

6 βήματα για να γίνεις άμεσα πιο παραγωγικός

Είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό να έχεις δύσκολες μέρες και μέρες λιγάκι πιο «αργές» από τις άλλες.

Είναι όμως και απολύτως λογικό αυτό να θέλεις να το διορθώσεις και να αρχίσεις και πάλι να δουλεύεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Αρκεί να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου μερικά απλά βήματα και θα δεις την παραγωγικότητά σου να εκτοξεύεται και πάλι στα ύψη.

1. Οργάνωσε τις υποχρεώσεις σου εβδομαδιαία και ημερήσια:
Η ατζέντα σου θα γίνει ο καλύτερος σου φίλος, αφού το να έχεις οργανωμένες τις υποχρεώσεις σου θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς καλύτερα τις εργασίες και τις δουλειές σου και να μην χάνεσαι κάτω από ατελείωτες υποχρεώσεις και χαοτικά προγράμματα.

Θέσε προτεραιότητες και εστίασε την προσοχή σου στις περισσότερο άμεσες και επείγουσες, και παρατήρησε το «to do list» σου να μειώνεται μέρα με την ημέρα. Θα σε βοηθήσει όχι μόνο να είσαι παραγωγικός και αποτελεσματικός στις δουλειές σου αλλά και να γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο.

2. Εντόπισε ποιες εργασίες εξυπηρετούν τους στόχους σου και ποιες όχι:
Παρατήρησε στην καθημερινότητά σου ποιες είναι όλες εκείνες οι δραστηριότητες που σε βοηθούν να γίνεσαι καλύτερος στην δουλειά σου και ποιες είναι εκείνες οι εργασίες που μοιάζουν να σου αφαιρούν πολύτιμο χρόνο.

Αφοσιώσου σε αυτές που σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου και σε βοηθούν στην εξέλιξή σου. Προσπάθησε να περιορίσεις όσο το δυνατόν γίνεται εκείνες που σε αποσπούν. Το κλειδί είναι να κατευθύνεις την ενέργειά σου πρώτα σε κινήσεις που θα αποβούν χρήσιμες για εσένα.

3. Προσπάθησε να κάνεις διασκεδαστικές ακόμα και τις βαρετές δουλειές:
Όλοι έχουμε δουλειές τις οποίες βαριόμαστε θανάσιμα και προσπαθούμε να αναβάλλουμε για όσο περισσότερο γίνεται. Για να φεύγουν, λοιπόν, από την μέση και να μην απασχολούν ούτε το πρόγραμμα σου ούτε τον χρόνο σου περισσότερο, ένα καλό τρικ είναι να προσθέσεις κάποιου είδους πρόκλησης ή διασκέδασης που θα τις συνοδεύουν.

Μια ανταμοιβή για όταν τις τελειώσεις, ένα χρονόμετρο για να κερδίσεις, δυνατή μουσική όσο τις κάνεις. Οτιδήποτε βοηθάει για να γίνει η διαδικασία γρηγορότερη και να μπορέσεις να αφοσιωθείς χωρίς ενόχληση και περιττά «βάρη» στις υπόλοιπες εργασίες σου.

4. Θέσε σαφή όρια στον εργασιακό χρόνο σου και στον ελεύθερο χρόνο σου:
Για να είσαι περισσότερο παραγωγικός στην δουλειά σου είναι πολύ σημαντικό να είσαι ξεκούραστος και να απολαμβάνεις ποιοτικά τον προσωπικό σου χρόνο.

Το να φέρνεις την δουλειά συνεχώς στο σπίτι όχι μόνο δεν βοηθάει την παραγωγικότητά, αλλά αντίθετα την ρίχνει, αφού δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει το απαραίτητο διάλειμμα που του χρειάζεται. Όσο περισσότερο γεμίζεις τις μπαταρίες σου τόσο πιο ξεκούραστος και ανανεωμένος θα είσαι για να ριχτείς με περισσότερη όρεξη στην δουλειά.

5. Μην ξεχνάς τους στόχους σου:
Είτε πρόκειται για φωτογραφίες στο κινητό σου, το φόντο στον υπολογιστή σου, είτε τις σημειώσεις στην ατζέντα σου είναι πολύ σημαντικό να έχεις στο περιβάλλον σου (πόσο μάλλον στο εργασιακό) μικρά «reminders» για τα πράγματα που θέλεις να επιτύχεις στο μέλλον σου.

Το να έχουμε στο νου μας συνεχώς τους στόχους μας, μας κάνει να δουλεύουμε με περισσότερη ενέργεια, θέληση και όρεξη για να τους καταφέρουμε και αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγικότητά μας.

6. Μείωσε το χρόνο που περνάς στα social media:
Η μεγαλύτερη παγίδα «καθυστέρησης» και απασχόλησης από τις δουλειές μας είναι το διαδίκτυο και οι ώρες που περνάμε «σκρολάροντας» στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς σταματημό.

Το να περνάμε χρόνο στον κινητό ή στον υπολογιστή μας μπορεί να περιοριστεί στην ώρα του διαλείμματος ή ακόμα καλύτερα στον ελεύθερο χρόνο μας, αφού όχι μόνο δεν φαίνεται να βοηθάει στην δουλειά, αλλά αποσπά και αποσυντονίζει ακόμα χειρότερα την προσοχή και την ενέργειά μας.

Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Πηγή: ligoapoola.gr

Διαβάστε επίσης

Close